Tuniská policie rozháněla islamisty, jeden mrtvý

ČTK ČTK
19. 5. 2013 19:23
Tuniskem znovu zní střelba
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Tunis - Při střetech demonstrantů s policisty v Tunisku přišel v neděli o život jeden člověk, uvedla agentura Reuters s odvoláním na tuniskou státní agenturu. Dalších nejméně 14 lidí bylo zraněno, z toho jedenáct policistů.

Střelbou do vzduchu a slzným plynem rozháněla tuniská policie shromáždění asi pěti set radikálních islamistů na předměstí tuniské metropole. Stoupenci skupiny Ansar aš-Šaría (Ochránci islámského práva šaría) házeli na policisty kameny a protestovali proti zákazu svého shromáždění, informovaly agentury Reuters a AFP.

Podle svědků nepokoje nastaly i ve městě Kajruván vzdáleném asi 150 kilometrů od metropole.

Salafistická organizace Ansar aš-Šaría, která otevřeně podporuje teroristickou organizaci Al-Káida, chtěla původně uspořádat manifestaci ve městě Kajruván.

Vláda ale tuto akci v pátek zakázala s odůvodněním, že představuje hrozbu pro bezpečnost veřejnosti.

Ansar aš-Šaría proto vyzvala své stoupence, aby se v neděli dopoledne shromáždili v baště islamistů ve čtvrti na západě Tunisu. Stovky islamistů pak v ulicích postavily barikády a kolem poledne se rozhořely střety mezi nimi a pořádkovými silami. Policie nasadila obrněné vozy a buldozery, aby radikály rozehnala a rozbila barikády.

Podívejte se: Tunisko opět bouří. Kvůli vraždě opozičního předáka

Skupina Ansar aš-Šaría je součástí salafistického hnutí, které se objevilo na tuniské politické scéně poté, co bylo potlačováno za režimu prezidenta Zína Abidína bin Alího, svrženého v roce 2011.

V Tunisku se podle agentury AFP nachází až deset tisíc ultrakonzervativních salafistů. Islamisté podle úřadů uskutečnili v Tunisku několik násilných útoků, jejichž terčem se loni 14. září stalo i americké velvyslanectví v zemi.

 

Právě se děje

Další zprávy