Keňané volí, hlasování provázejí krvavé nepokoje

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
4. 3. 2013 21:53
Obyvatelé východoafrické země rozhodují o prezidentovi, parlamentu i regionálních vládách
Keňa volí prezidenta a parlament.
Keňa volí prezidenta a parlament. | Foto: Reuters

Nairobi - Keňané od rána vybírali prezidenta a parlament.

Jak napsala agentura Reuters, všeobecné volby ukážou, zda východoafrická země dokáže zlepšit svou pověst pošramocenou krvavým násilím, které vypuklo po předchozích volbách v roce 2007.

Ostře sledované hlasování ovšem provázejí násilnosti, které si doposud vyžádaly přinejmenším 19 mrtvých.

Foto: Reuters

Už před otevřením volebních místností zněla střelba Mombasou, druhým největším městem v zemi. Zahynulo šest policistů. Nedlouho poté pro změnu napadla další volební místo skupina výrostků s mačetami. I tento incident si vyžádal šest mrtvých, pachatelé prchli.

Volby provázela vysoká účast. Po sečtení zhruba deseti procent hlasů lehce vede současný místopředseda vlády Uhuru Kenyatta nad premiérem Railou Odingou.

Dosavadní výsledky však podle agentury Reuters zatím nemohou věrohodně naznačovat rozložení sil prezidentských kandidátů. Konečný výsledek hlasování bude známý do týdne. Pokud žádný kandidát nezíská nadpoloviční počet hlasů, což je velmi pravděpodobné, uskuteční se 11. dubna druhé kolo.

Černé vzpomínky na prosinec 2007

Samotnému hlasování předcházela důrazná kampaň, která zemi rozdělila a vyvolala obavy z nových nepokojů. Keňská komise pro lidská práva upozornila na případy nenávistných projevů a zastrašování kvůli etnické příslušnosti.

Hlavními kandidáty jsou premiér Raila Odinga a místopředseda vlády Uhuru Kenyatta. Odinga v prosinci 2007 prohrál v prezidentském klání se současnou hlavou státu Mwaiem Kibakim. Vyhlášení volebních výsledků tehdy vyvolalo odpor, který se změnil v politicko-etnické střety. O život přišlo přes 1000 lidí a dalších více než 600 tisíc kvůli střetům opustilo domovy.

Volby ve slumu na předměstí metropole Nairobi
Volby ve slumu na předměstí metropole Nairobi | Foto: Reuters

Oba rivalové Odinga a Kenyatta si v předvolebních průzkumech vedli prakticky stejně. Prezident Kibaki, který nekandiduje, vyzval ke klidným volbám a na kandidáty apeloval, aby přijali případnou porážku.

Keňané rozhodují o novém prezidentovi, o složení obou komor parlamentu, o guvernérech provincií, o složení regionálních parlamentů a také o kvótě pro ženy v dolní komoře celostátního parlamentu. Na hlasování dohlíží 23 tisíc pozorovatelů, mezi nimiž je 2600 zahraničních představitelů.

Pokud žádný z osmi prezidentských kandidátů dnes nezíská nadpoloviční počet hlasů, uskuteční se 11. dubna druhé kolo.

 

Právě se děje

Další zprávy