USA nasadí v Africe proti Al-Káidě bezpilotní letouny

Martin Novák Martin Novák
29. 1. 2013 16:30
Po počátečním pomalém postupu zatlačují francouzské jednotky islamisty na sever Mali
Příslušník maliské armády, které bojuje po boku Francouzů.
Příslušník maliské armády, které bojuje po boku Francouzů. | Foto: Reuters

Paříž - Francouzský prezident Francois Hollande zariskoval, když se rozhodl poslat armádu do Mali, aby zabránila islamistům z Al-Káidy tuto africkou zemi zcela ovládnout.

Pomohou Britové

Francouzským vojákům pomůže na západě Afriky 350 Britů. Čtyři desítky poradců by měly cvičit vojáky přímo v Mali, dvě stě dalších v okolních zemích, informoval Downing Street 10, úřad premiéra Davida Camerona.

Po dvou týdnech mu zatím vše vychází. Francouzi za použití tanků, letounů a helikoptér radikály vytlačují z jednoho města za druhým.

Nejprve zabránili pádu metropole Bamaka a nyní už stojí v Timbuktu, které Al-Káida a s ní spřízněná militantní organizace Ansar Dine ovládala od loňského léta.

Francouzi přitom zatím přišli jeno jednoho pilota, a to jich v Mali bojují přes dva tisíce.

Hollande si tak na tiskové konferenci mohl vychutnávat úspěch. "V této bitvě v Mali vítězíme," prohlásil. "Říkám-li 'my', pak tím rozumím maliskou armádu, Afričany podporované Francií," dodal.

Těla islamistických povstalců, naházená ve studni.
Těla islamistických povstalců, naházená ve studni. | Foto: Reuters

Pokud vše půjde dál tak dobře, bude to pro něj velké plus v prvním roce jeho prezidentského mandátu.

Do boje zapojí i Američané, aniž by přitom do ´Mali nebo nad něj posílali své lidi. Pentagon plánuje zřídit v severozápadní Africe základnu pro bezpilotní letouny typu Predator či Reaper,aby sledovali pohyb Al-Káidy v oblasti a případně útočily tak, jako na afghánsko-pákistánském pomezí.  

Vojáci s trikolórou na uniformách setkávají s podporou a sympatiemi místních. Většina obyvatel Mali odmítá militantní islamisty a francouzskou operaci uvítali.

Není ale zatím jasné, kdy se budou moci Francouzi stáhnout a předat misi mezinárodním jednotkám, tvořeným vojáky z několika okolních afrických států.

Pomohou Britové

Francouzským vojákům pomůže na západě Afriky 350 Britů. Čtyři desítky poradců by měly cvičit vojáky přímo v Mali, dvě stě dalších v okolních zemích, informoval Downing Street 10, úřad premiéra Davida Camerona.

Ozbrojenci z organizace Al-Káida islámského Maghrebu se pohybují nyní na nejzazším severu Mali, ale působí i v okolních zemích.

Přísahají pomstu a teroristické útoky přímo ve Francii. Hollande už před dvěma týdny vyhlásil mimořádná bezpečnostní opatření.

V historickém městě Timbuktu zanechala Al-Káida za sebou spoušť. Radikálové zničili historické památky, hrobky a spálili vzácné rukopisy z místní knihovny. Některé z nich pocházely ze třináctého století.

Francouzská armáda nasadila v Mali letouny Rafale a Mirage i helikoptéry Gazzele. Velká část jednotek se přesunula ze sousedního Čadu, kde Francie udržuje trvalou základnu. Někteří vojáci se přemístili ze základen v Burkině Faso.

Mnoho francouzských vojáků nasazených v Mali má zkušenosti z akcí v Afghánistánu.

Síla Al-Káidy v regionu vzrostla poté, co se dostala ke zbraním a munici v Libyi během chaosu v době tamního povstání proti Muammaru Kaddáfímu. Povstalci mají i těžké kulomety a rakety země-vzduch.

Islamisté operují na velkém prostoru od Mauritánie až po Niger, včetně jižního Alžírska a jihozápadní Libye.

Nevýhodou pro povstalce je v Mali rovinatý, pouštní terén. Představuje mnohem horší podmínky pro gerilovou válku než například hornatý Afghánistán.

 

Právě se děje

Další zprávy