Násilí na východě Konga vyhnalo z domovů 900 tisíc lidí

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
14. 12. 2012 7:54
Střety mezi povstalci a provládními jednotkami trvají už řadu měsíců
Členové povstalecké skupiny M23 střeží zbraně, které jim odevzdali konžští vojáci.
Členové povstalecké skupiny M23 střeží zbraně, které jim odevzdali konžští vojáci. | Foto: Reuters

Kinshasa - Vleklé střety mezi provládními silami a rebely dosud vyhnaly z domovů na 914 000 obyvatel východokonžské provincie Severní Kivu.

Od dubna se jejich počet zvýšil o asi půl milionu, prohlásil ve čtvrtek zástupce Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Gert Weskereen.

Zároveň ale podle agentury AFP nevyloučil, že někteří utečenci byli započítání několikrát. Po zastavení bojů před zhruba dvěma týdny se do domovů severně od Gomy vrátilo asi 27 tisíc lidí.

Povstalci ze skupiny M23 zahájili na přelomu dubna a května ofenzívu a koncem listopadu obsadili strategické město Goma na hranicích s Rwandou. Nakonec se povstalci z Gomy stáhli výměnou za příslib, že vláda prezidenta Josepha Kabily s nimi bude jednat.

Podle dokumentu, který šéf povstalců poskytl agentuře AP, rebelové požadují odstoupení konžského prezidenta a předání moci přechodné vládě. Seznam požadavků podle AP přiživuje pochybnosti ohledně úspěchu těchto rozhovorů.

Konžská vláda a rebelové se zatím nedokázali shodnout na způsobu vedení ani na tématech těchto jednání. Zpoždění již zvýšilo napětí a vyvolalo obavy z nového rozpoutání bojů.

 

Právě se děje

Další zprávy