Útoky granáty na kostely si vyžádaly 17 mrtvých

ČTK ČTK
1. 7. 2012 20:57
Na 40 dalších lidí bylo na severu Keni zraněno

Nairobi/Vatikán - Nejméně 17 lidí zahynulo a více než 40 dalších bylo zraněno při útocích na dva křesťanské kostely v severokeňském městě Garissa.

Stav deseti zraněných je vážný, informovala agentura AFP s odvoláním na místní policii.

Jde o nejhorší masakr od loňského podzimu, kdy se keňská armáda rozhodla zakročit proti islamistům na somálském jihu. Vatikán událost označil za "nanejvýš znepokojivý a zbabělý čin".

Útoky proti křesťanům

Nejméně sedm útočníků zavraždilo dva policisty, kteří byli na hlídce u jednoho z kostelů, zmocnili se jejich zbraní a rozpoutali palbu uvnitř objektu, kde se věřící sešli k bohoslužbě. Zahynulo dalších 15 lidí a 40 jich bylo zraněno. Útočníci použili nejméně jednoho granátu; další granát vhodili na jiný kostel, kde utrpěli zranění tři lidé.

Svědci líčili děsivé scény, kdy na zemi ležela krvavá těla a záchranáři se snažili vynést ven zraněné. Podle agentur byl jeden kostel katolický a druhý patří Africké vnitrozemské církvi (African Inland Church - AIC).

"Krvavé útoky v Keni proti dvěma křesťanským církvím jsou velice hrozné a velice znepokojivé. Zbabělost násilí páchaného na bezbranných je nevýslovná," řekl rozhlasové stanici Radio Vatican vatikánský mluvčí Federico Lombardi.

Ke koordinovaným útokům se zatím nikdo nepřihlásil, ale úřady nepochybují o tom, že jde o novou represi za invazi do Somálska.

Krveprolití z dílny Šabábu?

Garissa leží na severovýchodě Keni asi 140 kilometrů od somálské hranice. Město je také zhruba 70 kilometrů vzdálené od obrovského uprchlického tábora Dadaab, kde žije asi 465 tisíc somálských uprchlíků. V pátek tam neznámí útočníci unesli čtyři zahraniční humanitární pracovníky a zabili jejich keňského řidiče.

Keňa v posledních měsících zažila sérii smrtících pumových a dalších útoků včetně květnové exploze v hlavním městě Nairobi, která si vyžádala na tři desítky zraněných.

Bombovými útoky v Keni často hrozí somálské islamistické hnutí Šabáb, které se hlásí k teroristické síti Al-Káida. To své výhrůžky vystupňovalo poté, co se Keňa loni na podzim rozhodla vyslat do sousedního Somálska své vojáky, aby proti Šabábu bojovali. Keňa tím reagovala na únosy a přeshraniční incidenty, které vážně poškozovaly její turistický průmysl.

Podle Lombardiho se zdá, že teroristické skupiny začaly považovat útoky na křesťany během nedělních bohoslužeb za účinnou metodu šíření nenávisti a strachu. Mluvčí řekl, že proti takto nezodpovědným činům je třeba zakročit a že je nutné nalézt trvalé řešení problémů v Somálsku, které mají dopad na celý region.

 

Právě se děje

Další zprávy