První volby po Kaddáfím startují střelbou a zabíjením

Martin Novák Martin Novák
21. 6. 2012 12:52
7. července Libyjci volí poslance, někde si ale kmeny a milice vyřizují účty
Instalace předvolebního billboardu v Benghází.
Instalace předvolebního billboardu v Benghází. | Foto: Reuters

Tripolis - Libye se chystá na své první parlamentní volby od svržení Muammara Kaddáfího, ale násilí mezi znepřátelenými kmeny a ozbrojenými milicemi komplikuje situaci.

Podle agentury Reuters, která se odvolává na svědky, zemřelo během týden trvajících přestřelek u města Zintán na západě země více než sto lidí. Dalších pět set osob je zraněno.

Konflikt vypukl poté, co příslušníci kmene Mašašíja, kteří byli loajální vůči Kaddáfímu, zastřelili jednoho muže ze Zintánu.

Toto město naopak patřilo k baštám odporu vůči bývalému režimu a Kaddáfího vojáci Zintán i přes několikaměsíční obléhání a ostřelování nedokázali dobýt.

Vládnoucí Přechodná národní rada vyslala do Zintánu z Tripolisu vojáky, kteří mají za úkol znepřátelené strany oddělit a vyjednat příměří. Při konfliktu údajně ozbrojenci používají i raketomety Grad, takže se jedná o dosti intenzivní boje.

O hlasy Libyjců se uchází více než tři tisíce kandidátů.
O hlasy Libyjců se uchází více než tři tisíce kandidátů. | Foto: Reuters

Srážky se ztrátami na životech jsou hlášeny také z oázy Kufra na jihovýchodě Libye.

Násilných incidentů v posledních týdnech přibývá. V Benghází skupina ozbrojenců zaútočila na britského velvyslance a poté i na tuniský konzulát, v Tripolisu členové jedné z milic, která bojovala proti Kaddáfímu, na několik hodin obsadili plochu mezinárodního letiště.

Vandalové poničili hroby na hřbitovech britských vojáků, kteří v Libyi padli za druhé světové války.

Mnoho povstaleckých skupin, které se účastnily povstání proti Kaddáfímu, odmítá i přes opakované výzvy odevzdat zbraně a zapojit se do vytváření nové armády, která vzniká pod vedením Přechodné národní rady.

Volby se původně měly uskutečnit už v červnu, ale jejich příprava se zpozdila a Přechodná národní rada je odložila na červenec.

Předvolební kampaň odstartovala v pondělí. Podle libyjských médií kandiduje neuvěřitelných 142 stran, hnutí a seskupení. O 200 křesel se uchází celkem 3 707 kandidátů.

K hlasování se registrovalo 2,7 milionu Libyjců, tedy přibližně čtyři pětiny oprávněných voličů. Reportér agentury Reuters ale z Tripolisu hlásí, že ve městě nejsou žádné billboardy a vůbec nic, co by připomínalo blížící se volby.

 

Právě se děje

Další zprávy