Odsouzený Řezník z Libérie roky pracoval pro CIA

Martin Novák Martin Novák
30. 5. 2012 16:25
Mezinárodní trestní tribunál v Haagu odsoudil Charlese Taylora k 50 letům vězení
Odsouzený Taylor spáchal válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Doma v Libérii i v Sierra Leone (na snímku).
Odsouzený Taylor spáchal válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Doma v Libérii i v Sierra Leone (na snímku). | Foto: ISIFA

Haag - Liberijský exprezident Charles Taylor si u Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu, kde se zodpovídal z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, vyslechl trest: zbytek svého života stráví ve vězení.

Za "nejohavnější zločiny v historii lidstva", tedy masakry oponentů doma v Libérii a hlavně v sousední Sierra Leone, kde se snažil pomocí spojenců domoci zisků z prodeje diamantů, dostal 50 let.

Taylor a jeho lidé smutně prosluli nasazováním zdrogovaných dětských vojáků do bojů a utínáním končetin lidem v Libérii i Sierra Leone.

Zatímco Afrika a zbytek světa slaví, pro Američany byl Taylorův proces od začátku citlivé téma. Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) a Vojenská zpravodajská služba Pentagonu (DIA) totiž teprve nedávno nepříliš ochotně přiznaly, že krutý válečník, hladový po diamantech, byl roky jejich informátorem.

Charles Taylor u Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu.
Charles Taylor u Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu. | Foto: Reuters

Dnes čtyřiašedesátiletý diktátor v sedmdesátých letech v Bostonu studoval a po převratu v roce 1980 se stal blízkým poradcem a spolupracovníkem nového liberijského vůdce Samuela Doea, přítele amerického prezidenta Ronalda Reagana.

Libérie byla americkým opěrným bodem v Africe v dobách studené války. Vysílač odtamtud po černém kontinentě šířil zpravodajství rozhlasové stanice Hlas Ameriky, byl tam umístěn navigační systém pro námořní dopravu Omega a letiště Robertsfield využívala armáda Spojených států.

Liberijská guma představovala zdroj suroviny pro výrobce pneumatik Firestone, která Taylora později - když se stal prezidentem - finančně podporovala.

V roce 1983 se Taylor s diktátorem rozešel ve zlém a vrátil se do USA. O dva roky později úřady rozhodly o jeho vydání zpět, záhadně ale unikl z přísně střežené vazby. CIA před časem nepřímo potvrdila, že mu zajistila odchod a pomohla uprchnout do Mexika.

Válka v Sierra Leone zničila životy desetitisícům lidí. Do dějin vešla například masovým utínáním končetin.
Válka v Sierra Leone zničila životy desetitisícům lidí. Do dějin vešla například masovým utínáním končetin. | Foto: ISIFA

Cenným informátorem se stal hlavně kvůli tomu, že udržoval kontakty s mnoha africkými vůdci a měl přehled o obchodu se zbraněmi v Africe. Stýkal se například s Muammarem Kaddáfím.

Na konci osmdesátých let zahájil se svými ozbrojenci občanskou válku, kterou nakonec vyhrál, a stal se prezidentem. A také novým tyranem. Libérie se stala zemí plnou mučení, vraždění a znásilňování. Vše se pak - už kvůli zmíněným diamantům - přeneslo i do sousední Sierry Leone (Taylor se stal předlohou pro postavu surového a krvelačného afrického vládce ve filmu Obchodník se smrtí s Nicolasem Cagem v hlavní roli).

Deník Boston Globe, který přiznání CIA jako první získal a zveřejnil, uvádí, že zpravodajská služba se "rozešla" s diktátorem zhruba v té době, kdy ovládl celou Libérii. Krutostí se však dopouštěl už dříve.

Podrobnosti o spolupráci s Taylorem američtí zpravodajci zveřejnit odmítli - prý aby neohrozili národní bezpečnost.

 

Právě se děje

Další zprávy