I Allegru zachvátil zmatek. Schettino naštěstí chyběl

Petr Jemelka Petr Jemelka
1. 3. 2012 19:38
Tragédie Concordie se nezopakovala. Přečtěte si proč
Jsme tady, smáli se unavení, špinaví a hladoví cestující.
Jsme tady, smáli se unavení, špinaví a hladoví cestující. | Foto: Reuters

Victoria (Seychely) - Unavení, ale šťastní. Cestující z porouchané výletní lodi Costa Allegra po třech dnech na neovladatelném a nehostinném gigantickém plavidlu ucítili pevnou půdu pod nohama.

Mnozí z nich zřejmě v životě nezažili tak velkou radost z toho, že dorazili do cíle.

Už z pobřeží, kde čekaly desítky záchranářů, novinářů i zvědavců, bylo vidět, jak jsou pasažéři nalepeni na zábradlí a nedočkavě vyhlížejí přístav.

Do hlavního města Seychelských ostrovů Victorie Allegru dopravily tažné lodě.

K další tragédii nebylo daleko

Na rozdíl od ztroskotání lodi Costa Concordia skončilo tentokrát další drama na plavidle rejdařské společnosti Costra Crociere šťastně.

Nikomu z tisícovky lidí se nic nestalo. K další tragédii přitom nebylo daleko. V pondělí vypukl ve strojovně Allegry, která se tou dobou nacházela několik stovek kilometrů od nejbližší pevniny, z dosud nejasné příčiny požár.

Všichni cestující se už připravovali na nejhorší. Podle svědků byli shromážděni k evakuaci a odhodláni odebrat se do záchranných člunů, v nichž by zůstali napospas oceánu i somálským pirátům, kteří oblast křižují.

Vzhledem k tomu, že průměrný věk cestujících na palubě podle Guillauma Alberta ze seychelské cestovní kanceláře Creole Travel Services dosahoval pětapadesáti let, by byla evakuace a následná záchranná operace pro některé pasažéry velmi náročná.

Posádka ale naštěstí boj s plameny včas vyhrála. Loď však zůstala na širém moři zcela neovladatelná a bez elektřiny. Tím pádem bez klimatizace, osvětlení i tekoucí vody v koupelnách a na toaletách. Bylo velké štěstí, že v tu dobu v oblasti panovalo klidné počasí, a tak nehrozila bouře ani vlnobití. Neobjevili se ani obávaní piráti.

Sečteno a podtrženo: Lidé na palubě Costa Allegra měli obrovské štěstí v neštěstí. Museli se vypořádat "jen" s přeplněnými toaletami, studenou stravou a spalujícím horkem. Skromné zásoby na loď shazoval vrtulník. Jméno Allegra, které se dá do češtiny přeložit jako "šťastná", se tak ukázalo jako velmi příhodné. 

Čluny už byly připraveny, požár se ale podařilo uhasit

Impozantní loď dotáhli do přístavu lovci tuňáků.
Impozantní loď dotáhli do přístavu lovci tuňáků. | Foto: Reuters

Jak už bylo řečeno, první dorazila na pomoc francouzská rybářská loď Trévignon. Všem bylo v tu chvíli jedno, že plavbu na vznešené lodi z Madagaskaru na Seychely dokončí taženi bárkou určenou pro lov tuňáků. Důležité bylo, že je nebezpečí zažehnáno. 

Krátce po vypuknutí požáru však na palubě zavládla panika. Někteří lidé zoufale volali své blízké. Podle postaršího páru Gordona a Eleanory Bradwellových ze Spojených států ale posádka nakonec situaci zvládla na jedničku.

Také oni se ve vzniklém zmatku rozdělili. "Když se rozezněl poplach, okamžitě nám bylo jasné, že nejde o cvičení. To už jsme totiž absolvovali," řekla agentuře AP dvaasedmdesátiletá Eleanora.

Zatímco se její manžel Gordon vracel do kajuty pro záchrannou vestu, paní Bradwellové dal svou jeden ze členů posádky. Sešli se až na evakuační palubě. "Čluny už byly spouštěny na hladinu, když nám oznámili, že se požár podařilo uhasit," dodává Eleanora.

Na palubě byli i čtyři Češi

Ani ona, ani její manžel se ale na posádku nezlobí. Naopak. "Mohlo to dopadnout hůř. Mohla to být katastrofa. Jsme naživu a to je hlavní," uzavírá Gordon. Po třech dnech o sendvičích a zteplalé vodě se už oba těší na sprchu, postel a dobré jídlo.

Tu jim ostatně, jako všem cestujícím, společnost Costa Crociere přislíbila. Všem 636 cestujícím nabídla bezplatnou dovolenou na Seychelách. Souhlasila asi polovina z nich. Zbytek odletěl nebo odletí leteckými speciály domů.

Na palubě byli i čtyři Češi. Podle ČTK, která se odkazuje na zástupce nejmenované cestovní kanceláře, jsou všichni v pořádku a budou na Seychelských ostrovech pokračovat v dovolené.

 

Právě se děje

Další zprávy