Školáky, kteří zaspí, si v Jižní Africe odvede policie

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
13. 2. 2012 17:23
Na opozdilce ze Soweta si došlápla sama ministryně školství
Jihoafrické slumy. (Ilustračníf foto)
Jihoafrické slumy. (Ilustračníf foto) | Foto: Reuters

Johannesburg - Školáci z jihoafrického Soweta, kteří ráno přijdou pozdě do školy, budou podle ministryně školství provincie Gauteng Barbary Creecyové odvedeni na policejní stanici. Vyzvednout je tam budou muset rodiče.

"Je načase, aby se věci změnily k lepšímu. Od zítřka budou všichni opozdilci přivedeni na policejní stanici v Jabulani. Jejich rodiče budou upozorněni, aby si pro své děti došli," řekla podle agentury AFP ministryně poté, co se v pondělí ráno dostavila na namátkovou kontrolu do střední školy Lavela.

Na 700 žáků a několik učitelů, což je kolem 60 procent z celkového počtu, dorazilo do školy v rozmezí mezi půl hodinou a hodinou po zvonění.

Podle internetového serveru Sowetan Live Creecyová uvedla, že opozdilce sleduje již týden: "Ať prší nebo svítí sluníčko, vždycky přijdou pozdě."

Někteří učitelé na svou obranu údajně uvedli, že cestují z daleka a musejí se potýkat s dopravou. Školáci přiznali, že zaspali. Creecyová, která neupřesnila, zda na policejní stanici zamíří i učitelé, řekla, že se do školy vrátí na inspekci.

Soweto je jeden z nejznámějších slumů v blízkosti hlavního města Jihoafrické republiky Johannesburgu. V minulosti se stalo centrem povstání černošské většiny proti bílé menšině.

V současnosti se tamější podmínky pro život výrazně zlepšily a Soweto se pro svou specifickou kulturu stalo vyhledávaným cílem turistů.

 

Právě se děje

Další zprávy