Nigerijci našli po masakru v Kanu 300 dalších bomb

Petr Jemelka Petr Jemelka
24. 1. 2012 16:38
Obětí islamistů ve městě Kano je přes 200, armáda provádí rozsáhlou razii
Jedno z míst útoku.
Jedno z míst útoku. | Foto: Reuters

Kano - Nigerijská armáda v úterý zadržela 158 členů islamistické sekty Boko Haram, která se přihlásila k páteční sérii koordinovaných útoků ve městě Kano na severu země.

Vojenská razie ve městě pokračuje, někteří ozbrojenci se odmítají vzdát a po vojácích střílejí.

Policie navíc oznámila, že se jí v ulicích města podařilo odhalit 10 aut napěchovaných výbušninou a na 300 malých pum v plechovkách a lahvích od nápojů.

Rozsáhlou pátrací akci vyvolalo nalezení výbušnin v jedné z policejních budov.

Při pátečních bombových útocích a střelbě v ulicích druhého největšího města v Nigérii zemřelo nejméně 211 lidí.

Městem s více než devíti miliony obyvatel otřáslo na 25 explozí a přestřelek. Podle policie měly koordinované útoky za cíl osm různých míst, kde se nacházejí sídla policie a zařízení pro přistěhovalce. Úřady poté vyhlásily celodenní zákaz vycházení.

Islamistická sekta Boko Haram (Západní učení je rouhání) bojuje za zavedení islámského práva šaría. Jako zbraň přitom využívá terorismus. Poslední útoky ale podle mluvčího Boko Haram nejsou součástí náboženského boje, ale pomstou za to, že vláda odmítla pustit vězněné členy sekty. Blíže neurčený počet se jim po útocích na policejní stanice podařilo osvobodit.

Foto: Aktuálně.cz

Nejlidnatější africký stát je prakticky v polovině rozdělen na převážně muslimský sever a křesťanský jih. Především sever země byl v poslední době dějištěm pumových útoků ze strany bojovníků Boko Haram. Za poslední rok se jejím příslušníkům přisuzuje více než 500 vražd.

V neděli Boko Haram zaútočila v sousední provincii Bauči. Při přepadení kontrolního stanoviště policie a armády přišlo o život 11 příslušníků bezpečnostních složek. Dva bombové útoky v kostelích se obešly bez obětí.

Prezident Goodluck Jonathan čelí kritice, že v boji proti skupině, která podle něj pronikla do bezpečnostních složek i všech oblastí vládní sféry, nepostupuje dost razantně.

 

Právě se děje

Další zprávy