Nigérie: vláda bude tvrdá vůči islamistickým násilníkům

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
27. 12. 2011 11:05
O Vánocích zaútočila na kostely sekta Boko Haram
Okolí kostela svaté Terezy po výbuchu
Okolí kostela svaté Terezy po výbuchu | Foto: Reuters

Abuja/Vatikán -  Ve snaze vypořádat se s násilím, které už dlouhou dobu sužuje západoafrickou Nigérii, se tamní vláda rozhodla změnit taktiku. Chce postupovat tvrději především proti islamistické sektě Boko Haram, která má na svědomí masakr čtyř desítek lidí o Vánocích.

"Myslím, že především pro zastavení této sektářské skupiny není zrovna nutné vyjednávat. Vláda změní svou taktiku, aby zabezpečila životy Nigerijců," prohlásil ministr vnitra Abba Moro. "Mnoho lidí vyzývá k přehodnocení bezpečnostní strategie i bezpečnostního aparátu v zemi," poznamenal. "Vláda slíbila, že udělá to nejlepší, aby situaci zvládla, to ale Nigerijcům nestačí k jistotě, že je všechno pod kontrolou."

Boko Haram, která chce přeměnit Nigérii v islámský stát, se přihlásila k několika nedělním pumovým a jednomu sebevražednému útoku, které si vyžádaly v různých částech země desítky životů, hlavně křesťanů.

Především v hlavním městě byla posílena bezpečnostní opatření, Nigerijská křesťanská asociace požádala vládu o ochranu křesťanských zařízení. Avšak mnozí Nigerijci stále pochybují o schopnosti vlády dostat situaci v zemi pod kontrolu.

Terčem nedělních útoků se staly dva kostely - na předměstí metropole Abuji a ve městě Jos. Další útoky se odehrály na severu země. Islamisti také založili řadu požárů, v nichž shořely desítky křesťanských obchodů.

Foto: Aktuálně.cz

Krvavé útoky v této africké zemi s šestým největším počtem křesťanských obyvatel na světě důrazně odsoudil Vatikán, Washington, Paříž. Londýn i Berlín.

Podle analytiků útoky na kostely mohou vyvolat bezpečnostní krizi v celé zemi. Varují, že to podnítí doposud neutrální obyvatele k podnikání odvetných akcí.  Násilí se totiž podle aktivistů pro lidská práva nejen zvyšuje, ale je stále propracovanější. "Pro zemi je to nebezpečné," zdůraznil obhájce lidských práv Shehu Sani, který působí na severu země.

Nejlidnatější africký stát je prakticky v polovině rozdělen na převážně muslimský sever a křesťanský jih. Islamistická sekta Boko Haram, jejíž název se překládá jako "západní výchova je svatokrádež", požaduje rozšíření islámského práva v Nigérii. Jen za letošní rok povraždila při svých akcích přes 500 lidí.

Skupina působí především na severu země, letos však také dvakrát udeřila v hlavním městě Abuji. Při jednom z nich se terčem útok stal areál místního sídla OSN. 

Podle agentury AP se sekta Boko Haram rozpadla do tří frakcí, z nichž ta nejradikálnější je v kontaktu se severoafrickou větví teroristické sítě Al-Káida a pravděpodobně i se somálským islamistickým hnutím Šabáb.

Násilnosti Nigérie zaznamenala i o loňských Vánocích, kdy byly zabity nejméně čtyři desítky lidí. Násilnosti se pak v lednu přelily ve střety mezi křesťany a muslimy.

Katolická církev se modlí za všechny Nigerijce, kteří "čelí teroristickému násilí v těchto dnech, které by měly být naplněny mírem a radostí", citovala před dvěma dny vatikánského mluvčího agentura AP krátce poté, co nejvyšší představitel katolické církve papež Benedikt XVI. v tradičním poselství Městu a světu připomněl strádání v některých zemích Afriky, které se kromě chudoby potýkají právě s násilnostmi.

 

Právě se děje

Další zprávy