Umírnění islamisté vyhráli volby také v Maroku

Zahraničí Zahraničí
27. 11. 2011 19:07
Strana pro spravedlnost a rozvoj na většinu v parlamentu nedosáhla
Foto: Aktuálně.cz

Rabat - Letošní "arabské jaro" přivodilo pád autokrativních režimů, znamenalo ale také, že na politické výsluní se v řadě zemí vrací islamisté. Přinejmenším ti umírnění.

Poté, co nedávné volby v Tunisku vyhrála islámská Obnova, slavila v neděli stejný úspěch v Maroku Strana pro spravedlnost a rozvoj (PJD).

Napovídají tomu alespoň předběžné výsledky, podle kterých maročtí islamisté získají 80 křesel v celkem 288 okrscích, v nichž už byly hlasy spočítány.

V parlamentu v Rabatu bylo k mání celkem 395 mandátů. Devadesát z nich je přitom rezervováno pro ženy a dalších třicet pro poslance mladší čtyřiceti let.

PDJ tak nezíská parlamentní většinu a šéf strany Abdejlilá Benkarín proto naznačil svou připravenost zahájit koaliční jednání s formacemi, které "zastávají stejné hodnoty a řídí se stejnými principy".

Není pouze jasné, koho přesně islamisté osloví.

Konzervativní nacionalistická strana Istiklál premiéra Abbáse al-Fassího bude v novém zákonodárném sboru zastoupena 45 křesly. Třicet osm mandátů získala Strana středu, která rovněž náleží k současné vládní koalici, zatímco monarchistická PAM bude mít 33 a socialistická USFP 29 poslanců.

Volební účast činila čtyřicet procent a o tři procentní body tak překonala voličský zájem z roku 2007. 

Maroko na rozdíl od jiných zemí zaznamenalo v souvislosti s "arabským jarem" jen velmi umírněné protesty. Stojí za tím i relativně osvícený panovník Mohammed VI., který se nespokojenost občanů snaží včas utišit umírněnými reformami.

 

Právě se děje

Další zprávy