Sebevrazi zabili v Nigérii 150 lidí, zranění jsou všude

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
5. 11. 2011 22:24
V nemocnicích je nejméně stovka zraněných. Terčem útoků se stala i vojenská základna
Foto: Reuters

Kano - Při útocích sebevražedných atentátníků na cíle v severovýchodní Nigérii přišlo o život nejméně 150 lidí a minimálně stovka dalších utrpěla zranění. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na místní záchranáře a svědectví místních obyvatel.

Terčem útoků se stala mimo jiné vojenská základna a velitelství tajných služeb ve městě Maiduguri ve státě Borno, nálože ale explodovaly na mnoha místech, například také před náboženskou školou. Ke spáchání atentátů se přihlásila radikální muslimská sekta Boko Haram, která se insprije hnutím Taliban.

Ve městě Damaturu (120 kilometrů od Maiduguri) v sousedním státě Yobe útočníci mířili na policejní štáb, tři policejní stanice a také několik kostelů. Po útocích se střetli s bezpečnostními složkami.

Jeden právník při hledání svého nezvěstného přítele napočítal v nemocnici šest desítek těl, citovala jej agentura AFP. Nemocnici později zaplavilo množství lidí, kteří rovněž neměli informace o svých blízkých.

Podle představitele místní vlády je damaturuská nemocnice plná zraněných. "Řekl bych, že zraněných jsou stovky, to není přeceněné. Zranění jsou všude," řekl pod rouškou anonymity.

Sekta, jejíž název znamená "západní výchova je svatokrádež", od začátku roku jen na severu Nigérie při bombových útocích a úkladných vraždách podle statistiky AP zabila více než 240 lidí.

Podle agentury AP se sekta rozpadla do tří frakcí, z nichž ta nejradikálnější vyjednávání odmítá a je v kontaktu se severoafrickou větví teroristické sítě Al-Káida a pravděpodobně i se somálským islamistickým hnutím Šabáb.

Obyvatelstvo téměř 155milionové Nigérie se v zásadě dělí na muslimy, kteří jsou soustředěni hlavně na severu země, a křesťany na jihu. Často ale dochází ke střetům mezi oběma skupinami, které se dělí i etnicky.

 

Právě se děje

Další zprávy