Zpověď Kaddáfího řidiče: Byl dobrý šéf, vzpomíná

Petr Jemelka Petr Jemelka
27. 10. 2011 12:12
Libyjského diktátora vozil 30 let a byl s ním až do konce. Teď je v cele
Foto: repro: guardian.co.uk

Misuráta - Haníš Nasr působil jako osobní řidič Muammara Kaddáfího třicet let a zůstal mu věrný do poslední chvíle.

Přestože byl od března v důchodu, vyslyšel v září plukovníkovu prosbu a přijel mu pomáhat do Syrty - poslední bašty bývalého režimu.

Přidal se k hrstce lidí, kteří při ještě nedávno opěvovaném a nedotknutelném diktátorovi zůstali a neodvrátili se od něj.

Haníš Nasr byl s Kaddáfím i v posledních okamžicích před smrtí a viděl, co se v osudné okamžiky stalo. Reportéři britského deníku Guardian diktátorova řidiče našli v misurátském vězení a skrz mříže ho vyzpovídali.

Tady, v odpadní rouře u Syrty, se cesty plukovníka a jeho osobního řidiče po 30 letech rozešly.
Tady, v odpadní rouře u Syrty, se cesty plukovníka a jeho osobního řidiče po 30 letech rozešly. | Foto: Reuters

"Všude kolem se ozývaly výbuchy. Kaddáfí nebyl vystrašený, ale bezradný. Vypadal, že neví, co má dělat. Bylo to poprvé za celých třicet let, co jsem ho takhle viděl," vzpomíná asi pětašedesátiletý muž na poslední okamžiky libyjského tyrana.

Když je povstalci v ruinách Kaddáfího rodné čtvrti vypátrali, Nasr zvedl ruce na znamení, že se vzdává, a byl okamžitě sražen pažbou samopalu k zemi. Rána Nasrovi dočasně oslepila levé oko, svého poníženého šéfa ale ještě stačil naposledy spatřit.

Povstalci ho vytáhli z odvodňovací roury pod silnicí, zasypali ranami a odvlekli. V tom okamžiku se jejich cesty po třiceti letech rozešly.

Haníš Nasr a bývalý šéf ochranky jsou zřejmě - spolu s uprchlým plukovníkovým synem Sajfem al-Islámem - posledními z Kaddáfího okruhu věrných, kteří mohou o posledních okamžicích svého vůdce vypovídat.

"O osudu dalších bývalých Kaddáfího spolupracovníků nic nevím. Jsou zřejmě buď mrtví, nebo někde s revolucionáři," zamýšlí se Nasr, který má na sobě stále stejnou košili, v níž byl spolu s Muammarem Kaddáfím minulý týden dopaden. Ještě jsou na ní patrny stopy krve.

Rozstřílený konvoj Muammara Kaddáfího.
Rozstřílený konvoj Muammara Kaddáfího. | Foto: Reuters

Byl podivín, ale choval se slušně

To, že byl jeho bývalý šéf podivín, uznává, ale dodává, že se k němu nikdy nechoval špatně.

"Pracoval jsem pro něj třicet let a přísahám bohu, že jsem nikdy nezaznamenal, že by se choval neslušně nebo hrubě.  Se mnou jednal dobře," dodává řidič, který při bombardování Syrty ohluchnul na jedno ucho.

Na straně Kaddáfího podle svých slov zůstal prostě proto, že uvěřil, že je na správné straně. "Věřil jsem tomu, co říkali. Tvrdil, že bojujeme proti zlým lidem," brání se. 

V úterý časně ráno spatřil Haníš Nasr svého vůdce naposledy. Tedy přesněji - už jen jeho tělo. Povstalci ho spolu s hrstkou dalších naložili do auta a odvezli do pouště, aby se stal svědkem pochování Kaddáfího ostatků.

Po téměř dvaačtyřiceti letech u moci byl Muammar Kaddáfí pohřben v neoznačeném hrobě uprostřed pouště. 

 

Právě se děje

Další zprávy