Kaddáfího vystavili v chladničce, teď ho dostane rodina

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
22. 10. 2011 19:40
Libyjské vedení rozhodlo, že rodině umožní diktátora pohřbít
Foto: Reuters

Misuráta (Libye) - Tělo zabitého libyjského diktátora Muammara Kaddáfího bylo vystaveno v obchodním centru v Misurátě, kde bylo podle agentury AP uloženo do mrazicího boxu. Tam ho zájemci mohli zájemci vidět i fotografovat.

Libyjské vedení, které ještě v pátek tvrdilo, že Kaddáfí bude mít řádný muslimský pohřeb, se v sobotu podle mluvčího Ahmada Džibríla dohodlo, že Kaddáfího tělo bude předáno rodině. Na internetu se objevila nová videonahrávka, která zachycuje poslední minuty Kaddáfího života, kdy ho povstalci bijí a smýkají jím.

Obyvatelé Misuráty stojí dlouhé fronty, aby viděli na vlastní oči tělo Kaddáfího, které leží na matracích na dně vyprázdněného mrazícího boxu v místním obchodním středisku. Tělo tam bylo uloženo zřejmě ve snaze udržet ho mimo oči veřejnosti, ale jakmile se to lidé dověděli, převážilo jejich přání vidět muže, kterého tolik nenáviděli, píše agentura AP.

"Jeho rodina může rozhodnout, kde a kdy ho pohřbí," prohlásil mluvčí Džibríl. Předání se prý odehraje velmi brzy, přesný časový údaj však neuvedl. Jak připomíná DPA, zástupci Kaddáfího kmenu žádali již před několika hodinami vydání těla vůdce i jeho syna Mutasima.

Muži, ženy i děti procházeli kolem těla. "Chceme vidět toho psa," vykřikovali někteří.

Devětašedesátiletý Kaddáfí byl obnažen do půli těla, na hrudníku a na rukách byla patrná zaschlá krev. Dobře viditelná byla střelná zranění v hrudi, na břichu a na levé straně hlavy. Podle Reuters dnes Kaddáfího přikryli a otočili mu hlavu, aby nebylo tak patrné střelné poranění na levé straně před uchem. Hlídky stojící u Kaddáfího rozdávali chirurgické roušky, neboť se již začral šířit hnilobný zápach.

Ve stejné místnosti se ocitlo i tělo Kaddáfího syna Mutasima, které dnes bylo také přikryto až ke krku. Rány na čelisti a krku byly údajně sešity. Později během dne přibylo do místnosti ještě tělo bývalého Kaddáfího ministra obrany Júnise Džábira, které bylo položeno mezi Kaddáfího a Mutasima. Na Džábirově těle bylo podle reportérky Reuters vidět několik střelných ranění na hrudi a na levé ruce. Pod krkem měl obvazy, které vedly přes hlavu.

Obklíčení Misuráty jednotkami věrnými Kaddáfímu vyvolalo letos v létě ve městě mimořádně velkou nenávist proti diktátorovi. Tato nenávist se nyní podle zpravodaje AP mísí s hrdostí, protože Kaddáfího prý chytili a zabili povstalci právě z Misuráty.

Členové povstalecké Přechodné národní rady (NTC) se stále dohadují, kam uložit ostatky Kaddáfího, který byl zabit ve čtvrtek.
"O místě jeho pohřbení nepanuje shoda," řekl jeden její představitel citovaný agenturou AP. "Podle islámu měl být pohřeb rychle, ale musejí se dohodnout, kde ho pohřbít, v Misurátě, v Syrtě nebo úplně někde jinde."

Pohřeb oddaluje vyšetřování smrti

Syrta je rodné město Kaddáfího, který se tam do poslední chvíle skrýval a kde byl také povstalci dopaden. Na jeho tělo si ovšem dělá nárok Misuráta s argumentem, že diktátora dopadli její bojovníci.

Podle islámských pravidel se mrtví pohřbívají do 24 hodin od smrti. Původně NTC ohlásila pohřeb na pátek v Syrtě, později připustila, že se o několik dnů odloží kvůli výběru místa. Na zdržení pohřbu může mít vliv i žádost Mezinárodního trestního soudu (ICC) o vyšetření okolností smrti.

NTC doufá, že pohřbí Kaddáfího spolu s jeho synem Mutasimem a skupinou jeho věrných na tajném místě, aby se předešlo tomu, že se hrob stane poutním místem. Ujišťuje, že s Kaddáfího tělem se bude zacházet s respektem a že budou zachovány všechny tradiční pohřební rituály.

Na novém videu, které bylo umístěno na internetu, je vidět povstalce, jak vláčejí zmateně se tvářícího Kaddáfího a vytahují ho na vůz poté, co ho chytili a údajně ani ne hodinu před tím, než byl zabit. Mladý muž křičí "Muammare, ty pse!", zatímco bývalý nejvyšší představitel země si otírá krev.

Kaddáfí se gestem jakoby snaží mladého muže uklidnit a ptá se: "Co se děje?" Mladý muž o něco později drží v ruce botu a křičí: "To je Muammarova bota. To je Muammarova bota. Vítězství! Vítězství!"

Volby by mohly být za 8 měsíců

Libyjští politici se už dívají do budoucna. Libyjci by během osmi měsíců měli mít možnost zvolit národní kongres, který připraví návrh nové ústavy a vytvoří prozatímní vládu. Prohlásil to dnes na okraj ekonomického fóra v Jordánsku šéf současné libyjské povstalecké vlády Mahmúd Džibríl. Sám hodlá ještě dnes odstoupit z funkce.

Za libyjskou prioritu po Kaddáfího smrti Džibríl podle agentury Reuters označil odstranění zbraní z ulic, obnovu stability a pořádku a zahájení procesu usmíření.

"První volby (v Libyi) by se měly uskutečnit maximálně do osmi měsíců, aby vznikl libyjský národní kongres, jakýsi parlament," řekl Džibríl. Ten podle něj bude mít za úkol připravit ústavu, jež bude předložena k všelidovému hlasování, a vytvořit prozatímní vládu působící do prvních prezidentských voleb.

 

Právě se děje

Další zprávy