OSN žádá vyšetření Kaddáfího smrti, Saíf prý dopaden

Zahraničí Zahraničí
21. 10. 2011 22:30
Chystá se pohřeb diktátora, situaci sledujeme online
Foto: Reuters

Tripolis - Libye zažívá první den bez Muammara Kaddáfího. Tělo svrženého diktátora bylo přes noc vystaveno v Misurátě a celá země oslavovala. Vyhráno ale ještě zdaleka není.

Přetrvávající nejasnosti kolem Kaddáfího smrti svědčí o tom, že Přechodná národní rada (NTC) nemá Libyi plně pod kontrolou.

Výbor OSN pro ochranu lidských práv proto Libyjce vyzval, aby okolnosti Kaddáfího smrti řádně vyšetřili. Nad brutálními snímky, jež ve čtvrtek pronikly do médií, Organizace spojených národů vyjádřila znepokojení.

Stabilita teď bude pro budoucnost země zásadní. Severoatlantická aliance by měla odpoledne rozhodnout o pokračování libyjské mise a podle všeho se rozhodne akci ukončit. Libyjci tak budou na vše sami.

Kromě summitu NATO jsou v pátek očekávány také pohřby Kaddáfího a jeho synů. Jeden z nich, Saíf al-Islám, ale oproti původním informacím stále žije a je na útěku ze Syrty. Podle rady prchá v konvoji tří obrněných vozidel na jih, směrem k hranicím s Nigerem. Nová libyjská armáda se ho snaží dostihnout.

Závěr Muammarova životního příběhu má stále několik verzí. Podle některých byl dopaden na předměstí přístavního města Syrta, jiné zdroje hovoří o tom, že to bylo několik kilometrů za městem.

Jasno není ani v tom, kdo ho vlastně zabil. Nejpravděpodobnější se v pátek ráno zdálo to, že byl zajat živý a během cesty do nemocnice ho rozvášnění bojovníci rady popravili. Není vyloučeno, že jeho legendární zlatou pistolí, kterou pak ozbrojenci hrdě ukazovali novinářům.

Vývoj situace v Libyi sledujeme živě:

22:30 - Šéf NATO Anders Fogh Rasmussen oznámil, že aliance se předběžně dohodla na ukončení svých bojových akcí v Libyi k 31. říjnu. Formální rozhodnutí by mělo padnout příští týden. Až do konce měsíce by alianční síly měly monitorovat situaci v této severoafrické zemi.

21:34 - Slavnostní prohlášení země za osvobozenou se uskuteční v neděli odpoledne a zřejmě se bude konat na ústředním náměstí v Benghází, kde v únoru povstání proti Kaddáfímu začalo. Večer to oznámil povstalecký ministr informací.

17:57 - S Kaddáfím se mělo podle ženevských konvencí zacházet jako s válečným zajatcem a ne ho zabít, prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a vyzval k vyšetření Kaddáfího smrti. Jde o další ruskou reakci na dosud ne zcela vyjasněnou smrt libyjského diktátora, kterou oznámili libyjští povstalci.

16:45 - Kaddáfího pohřeb bude podle ČTK nakonec přeci jen o několik dní odložen. Podle islámské tradice by přitom mělo být tělo zesnulého pochováno do 24 hodin po smrti.

16:12 - Druhorozený syn Muammara Kaddáfího, Saíf al-Islám, byl zadržen ve městě Zlitán 160 kilometrů východně od Tripolisu a je zřejmě zraněn. S odvoláním na tvrzení jednoho povstaleckého bojovníka to uvedla televize Al-Arabíja. Zprávu se podle agentury DPA zatím nepodařilo ověřit.

15:03 - Úplné osvobození Libye po svržení režimu bývalého diktátora Muammara Kaddáfího bude slavnostně vyhlášeno v sobotu ve východolibyjském Benghází, oznámil šéf Přechodné národní rady Mustafá Džalíl.

14:48 - Dopadení Kaddáfího vyvolalo další protivládní protesty v Sýrii. Během protestů proti prezidentu Bašárovi Asadovi bylo v pátek usmrceno už deset lidí. "Kaddáfí je pryč, teď je řada na tobě, Bašáre," volali demonstranti v Hamá. Syřané proti režimu protestují od března. Jejich vytrvalý boj si vyžádal už 3 tisíce mrtvých.

14:19 - Bojovníci Přechodné národní rady jsou Saífu al-Islámovi na stopě a už brzy ho zajmou, uvedla s odvoláním na jejich velitele americká televize CNN.

14:00 - Povstalečtí bojovníci nabídli Muammarovi Kaddáfímu dobré podmínky, aby se vzdal, ale Kaddáfí je odmítl.  Podle ČTK to v Dillí prohlásil francouzský ministr zahraničí Alain Juppé. Řekl také, že po Kaddáfího smrti připadne v Libyi hlavní role Spojeným národům. To, zda tam budou působit mírové síly, rozhodne prý Přechodná národní rada.

13:19 - Pokud příslušníci Kaddáfího kmene nabídku rady odmítnou a ostatky si nepřevezmou, bude diktátor pohřben spolu se svými věrnými, kteří ve čtvrtek padli u Syrty, na tajném místě.

Saíf al-Islám je stále na útěku.
Saíf al-Islám je stále na útěku. | Foto: Reuters

13:14 - Představitelé Přechodné národní rady vyjednávají o způsobu pohřbu Muammara Kaddáfího s příslušníky jeho kmene. Pokud by o to stáli, umožní jim rada podle agentury Reuters převzít ostatky svrženého diktátora a pohřbít je na tajném místě.

12:30 - Kaddáfího syn Saíf al-Islám stále žije a je na útěku ze Syrty. Podle rady prchá v konvoji tří obrněných vozidel na jih, směrem k hranicím s Nigerem. Nová libyjská armáda se ho snaží dostihnout.

12:26 - Informace o tom, že je na Kaddáfího těle viditelná stopa po kulce, se podle agentury Reuters potvrdily.

12:21 - "Muammar Kaddáfí bude pohřben jako jakýkoliv jiný muslim. Jeho tělo bude omyto a dostane se mu důstojného zacházení. Očekávám, že ostatky budou pohřbeny na muslimském hřbitově do 24 hodin," potvrdil agentuře Reuters vojenský velitel Abdul-Salím Eleiwa. Tělo svrženého diktátora je podle něj stále v Misurátě. Bojovníci ho střeží na chladném místě poblíž starého tržiště.

12:16 - Kaddáfího tělo bude v souladu s islámskou tradicí pohřbeno do čtyřiadvaceti hodin, informoval o tom jeden z povstaleckých velitelů Abdul-Salejm Eleiwa. 

11:49 - V sobotu by měla Přechodná národní rada oznámit definitivní osvobození Libye.

11:17 - Výbor OSN pro ochranu lidských práv vyzval Libyjce, aby plně vyšetřili okolnosti Kaddáfího smrti. "Není jasné, jak zemřel, a je to tedy třeba zjistit," řekl mluvčí výboru Rupert Colville na zvláštní tiskové konferenci. Brutální snímky, které ve čtvrtek kolovaly médii, označil Colville jako "znepokojující".

10:58 - Podle libyjského ministra ropného průmyslu byl pohřeb Muammara Kaddáfího odložen proto, že se dosud nepodařilo vybrat vhodné místo, kde by mohly být uloženy diktátorovy ostatky.

10:54 - Ukončení spojenecké operace už připustil i francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který oznámil její zahájení. Intervence Severoatlantické aliance se podle něj jasně chýlí ke konci.

10:45 - Agentura Reuters s odvoláním na nejmenované představitele Přechodné národní rady napsala, že se Kaddáfího pohřeb o několik dní odkládá. Důvod zatím neuvedla.

Tady se prý Kaddáfí před smrtí ukrýval.
Tady se prý Kaddáfí před smrtí ukrýval. | Foto: Reuters

10:36 - Kaddáfího pohřeb bude podle všeho neveřejný a na utajeném místě. Podle reportérky BBC v Libyi Caroline Hawleyové se ale představitelé rady ještě nedohodli, kde a jakým způsobem ostatky svrženého diktátora pochovají. Chtějí to prý ale udělat během následujících hodin.

10:23 - Vojenská operace Severoatlantické aliance v Libyi je u konce, prohlásil francouzský ministr zahraničí Alain Juppé.

08:42 - O nové éře v dějinách Libye hovořila v pákistánském Islámábádu i americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. "Smrt plukovníka Kaddáfího uzavřela nešťastnou etapu v libyjské historii," řekla jen pár dnů poté, co osobně navštívila Tripolis.

08:21 - Ruský prezident Dmitrij Medveděv doufá, že po ukončení honu na Kaddáfího zavládne na severu Afriky mír. Vyjádřil naději, že "všichni, kdo vedou Libyi, stejně jako představitelé tamních kmenů, se dohodnou na rozdělení moci" a že se z Libye stane "moderní demokratický stát".

07:18 - Rebelové během noci na pátek vystavovali tělo Muammara Kaddáfího v Misurátě. Jak píše list The New York Times, chtěli tak veřejnosti dokázat, že diktátor je po smrti.

07:13 - Agentura napsala, že zhruba tři kilometry od Syrty zůstaly pozůstatky kolony, v níž chtěl plukovník prchnout. Po zásahu francouzské stíhačky, nebo amerického bezpilotního letounu, zůstalo na silnici asi 15 spálených automobilů s automatickými zbraněmi na střechách a asi 50 těl.

07:02 - Čína označila smrt Muammara Kaddáfího za začátek nové kapitoly libyjských dějin. Představitelé komunistického režimu zároveň podle agentury AP vyzvali k rychlému zahájení ekonomické rekonstrukce a politického procesu, který bude otevřen všem stranám.

 

Právě se děje

Další zprávy