Kaddáfí je mrtev. Západ ukončí zásah v Libyi

Radim Klekner Radim Klekner
20. 10. 2011 23:52
Libyjský vůdce byl zabit, když prchal z přístavu Syrta dobytého rebely
Těžce zraněný Kaddáfí v rukou povstalců.
Těžce zraněný Kaddáfí v rukou povstalců. | Foto: Reuters

Syrta - Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí, který se od srpnového pádu Tripolisu ukrýval na neznámém místě, je mrtev. Zabili jej povstalci, když se pokoušel uprchnout v malé koloně vojenských vozidel z přístavu Syrta. Ten ve čtvrtek kolem poledne dobyly jednotky opoziční Přechodné národní rady (NTC).

Kaddáfího, těžce zraněného do nohou, odváželi povstalci údajně do nemocnice, devětašedesátiletého plukovníka ale zničehonic stáhli z korby pick-upu a zastřelili.

"Chytli jej živého, když ho ale odváželi, zbili ho a zabili," citovala agentura Reuters vysokého činitele NTC.

Na záběrech pořízených mobilem a odvysílaných stanicí al-Džazíra je vidět, jak povstalci stahují Kaddáfího z korby pick-upu. Pak kdosi vykřikne: "Nechte ho naživu! Nechte ho naživu!" Následně je slyšet rány a záběry končí.

Prozatímní libyjský premiér Mahmúd Džibríl následně přišel s verzí, podle níž se pick-up, jímž povstalci odváželi Kaddáfího do nemocnice, dostal do přestřelky a byl smrtelně zraněn na hlavě.

Zpráva o smrti muže, jenž po více než čtyřicet let vládl Libyi, vyvolala v ulicích Tripolisu a dalších měst mohutné oslavy provázené střelbou do vzduchu.

Zabiti byli také Kaddáfího synové Mutasim a Sajf al-Islám, kteří se podobně jako jejich otec pokoušeli ze Syrty uprchnout v konvoji vojenských vozidel.

S Kaddáfího smrtí zřejmě skončí i vojenská akce spojenců v Libyi. Stane se tak pravděpodobně už zítra.

Na pátek je totiž svolána zvláštní schůze Rady NATO, citují agentury nejmenované diplomaty z Bruselu. Grémium, v němž zasedá 28 velvyslanců členských zemí Severoatlantické aliance, podle všeho prohlásí akci v Libyi za uzavřenou.  

Jakou roli Aliance sehrála přímo při dopadení plukovníka Kaddáfího, zatím není jasné. Neví se, zda kolonu, v níž ujížděl z města, předtím ostřelovali povstalci, nebo jestli na ni zaútočil jeden z letounů Severoatlantické aliance. Podivné jsou také okolnosti Kaddáfího smrti, protože plukovník podle záběrů pořízených mobilem byl schopen při převozu sedět. Předtím se dokázal ukrýt v drenáži pod silnicí, po níž se svým konvojem ujížděl.

NATO každopádně připustilo, že dopoledne podniklo útok na pozice jednotek věrných libyjskému vůdci. Povstalci tvrdí, že svého úhlavního nepřítele zabili oni sami.

"Přibližně o půl deváté místního času (8.30 SELČ) zasáhl letoun NATO dvě vozidla Kaddáfího sil, která byla součástí větší skupiny pohybující se v okolí Syrty," citovala agentura Reuters ve 14.30 mluvčího Aliance plukovníka Rolanda Lavoieho.

 

Zprávy o Kaddáfího smrti přišly krátce po poledni, hned poté, co povstalci dobyli Syrtu.

Jeden z povstaleckých bojovníků agentuře Reuters prozradil, že Kaddáfí se po útoku Aliance ukrýval v tunelu pod rychlostní silnicí a volal: "Nestřílejte! Nestřílejte!"

Smrt Kaddáfího a dobytí Syrty znamená, že padla zřejmě poslední překážka na cestě k ustavení demokratického režimu v zemi. Není pouze jasné, jak budou nyní reagovat plukovníkovi stoupenci a zda nezahájí partyzánskou válku provázenou sebevražednými atentáty po vzoru sunnitských povstalců v Iráku.

Evropská unie v první reakci na Kaddáfího smrt vyzvala NTC, aby zajistila všenárodní usmíření v zemi.

"Ohlášená smrt Muammara Kaddáfího znamená konec éry despotismu a represí, jimiž libyjský lid tak dlouho trpěl," zní společné prohlášení předsedy Evropské rady Hermana van Rompuye a šéfa Evropské komise Josého Manuela Barrosa.

Foto: Reuters

Tělo mrtvého libyjského vůdce nechala Prozatímní národní rada odvézt do přístavu Misuráta, kde bylo za dosti nedůstojných okolností předloženo filmovým štábům, mimo jiné televizní stanici al-Arabíja.

Na záběrech je Kaddáfí zalitý krví, košili světlé khaki uniformy, kterou zpravidla nosil, má napůl svlečenou a několik povstalců se ho snaží naložit podle všeho na plošinu pick-upu.

Kaddáfí měl - podobně jako někdejší irácký diktátor Saddám Husajn - řadu dvojníků, které si najal pro případ, že by se jej někdo pokoušel zabít. První snímky zajatého libyjského vůdce pořízené zřejmě fotoaparátem zabudovaným v mobilu jeho identitu plně nepotvrzovaly.

Při útoku byl podle televizní stanice Al-Džazíra zabit rovněž velitel Kaddáfího sil generál Abú Bakír Júnús Džábir. Do zajetí povstalců padl na druhé straně Kaddáfího mluvčí Músá Ibrahím.

 

Právě se děje

Další zprávy