Somálští ozbrojenci řádí v Keni. Unášejí Evropany

Martin Novák Martin Novák
15. 10. 2011 7:15
Po francouzské turistce zmizely i dvě Španělky z organizace Lékaři bez hranic
Bojovníci somálského Al-Šabábu.
Bojovníci somálského Al-Šabábu. | Foto: Reuters

Nairobi - Násilí se ze Somálska přesouvá i do Keni, oblíbené destinace evropských turistů.

Poté, co ozbrojenci v září zastřelili v hotelu britský pár a pak z hotelu na ostrově Lamu unesli francouzskou turistku, zmizeli tento týden i dvě španělské pracovnice humanitární organizace Lékaři bez hranic.

Policie našla jejich opuštěný automobil asi sto kilometrů od somálské hranice. Španělky pracovaly v uprchlickém táboře Dadáb, kam se uchýlilo před válkou a hladomorem ve své zemi skoro půl milionu Somálců.

Zatímco z napadení turistů Keňané obviňují bandy, napojené na somálské piráty, z únosu Španělek podezřívají fanatické islamistické hnutí Al-Šabáb, které se hlásí k Al-Káidě.

Policie a armáda pročesávají oblast podél hranic, ale je možné, že únosci už jsou i s obětmi v Somálsku.

Al-Šabáb ovládá rozsáhlé oblasti na jihu Somálska, včetně území u keňské hranice. Atraktivní keňské ostrovy Lamu a Manda, vyhledávané turisty, se nacházejí právě blízko hranice.

Somálští piráti se stále více zaměřují na Keňu.
Somálští piráti se stále více zaměřují na Keňu. | Foto: Reuters

Ta je v současné době zavřená, ale keňské bezpečností síly nejsou schopné její bezpečnost uhlídat. Hranice mezi oběma státy je dlouhá 680 kilometrů.

"Nasadili jsme všechny síly, které máme k dispozici, aby žádný automobil neprojel do Somálska," řekl policejní velitel keňské severovýchodní provincie Leo Nyongesa.

Útoky ze Somálska mohou být těžkou ranou pro turistiku, která je pro Keňu výrazným zdrojem příjmů. Návštěvníci jezdí především za hotely na pobřeží Indického oceánu a na safari v národních parcích.

Somálským pirátům se v posledních měsících daří stále méně unášet na moři tankery a lodě kvůli zlepšeným bezpečnostním opatřením a většímu počtu plavidel zemí NATO a dalších států, přítomných u somálských břehů (patrolují tam například i ruské nebo indické lodě).

Proto znalci problematiky očekávají, že se piráti zaměří právě na turisty v Keni. Nedávno unesli šest Dánů na jachtě, teď to zkoušejí už přímo v pobřežních letoviscích.

Foto: Aktuálně.cz

Al-Šabáb je hnutí fanatických islamistů, kterému se přezdívá africký Taliban. Bojuje proti vládě v Mogadišu, která ovšem sama ovládá jen malou část Somálska. To nemá centrální vládu od roku 1991, kdy padl diktátor Siad Barré a stát se rozpadl na mnoho území, ovládaných místními klany a mafiemi.

Už v devadesátých letech skupiny ozbrojených Somálců překračovaly keňské hranice. Tehdy ale šlo převážně o pytláky, kteří zabíjeli v rezervacích slony, aby získali peníze z prodeje slonoviny.

V Somálsku se v posledních měsících prudce zhoršila humanitární situace. Statisíce lidí se ocitly kvůli suchu a pokračujícímu válčení v ohrožení hladomorem.

 

Právě se děje

Další zprávy