Kaddáfího rodina prchla do Alžírska, syn Chamis padl

Radim Klekner Radim Klekner
30. 8. 2011 5:43
Nezvěstných je stále na 40 tisíc lidí, které nechal pozatýkat Kaddáfího režim
Povstalci se snaží z Tripolisu vypudit zbytky Kaddáfího jednotek.
Povstalci se snaží z Tripolisu vypudit zbytky Kaddáfího jednotek. | Foto: Reuters

Tripolis - Boje v Libyi se pomalu chýlí ke konci a svět nyní zajímá jediné: Kde je Muammar Kaddáfí. V Alžírsku, v Čadu, ve svém rodišti Syrtě či stále v Tripolisu?

Po svrženém libyjském diktátorovi se slehla země.

V pondělí večer oznámilo alžírské ministerstvo zahraničí, že na území Alžírska vstoupili Kaddáfího manželka, dcera a dva synové. "Manželka Muammara Kaddáfího Safíja, jeho dcera Ajša a synové Muhammad a Hannibal v doprovodu svých dětí přešli v 08:45 (09:45 SELČ) přes libyjsko-alžírskou hranici do Alžírska," stojí v prohlášení.

V boji naopak podle povstalců padl Chamis, nejmladší z diktátorových synů, který se bránil s elitní 32. brigádou na jižním předměstí Tripolisu.

Na Syrtu!

Povstalci se proto nyní soustředili na Syrtu, stotisícové město ležící přibližně 450 kilometrů východně od libyjské metropole.

Postupují na ni jednotky, které předtím ovládly západní část země. Avšak nejenom z toho důvodu, aby se vypořádaly se zbytky Kaddáfího stoupenců. Těm ostatně nabídly vyjednávání s cílem zabránit dalšímu prolévání krve. Jde jim o to, aby povstalci z východní části země, kteří se Syrtu pokusili neúspěšně dobýt již v březnu, zůstali tam, kde jsou.

Jihovýchodně od města se rozkládají významná ložiska ropy a Berberové ze západu Libye, na jejichž území takřka žádná naleziště černého zlata nejsou, by je rádi získali.

Po Kaddáfího pádu zajímá každého především to, jaké množství ropy budou jednotlivé povstalecké frakce kontrolovat a jak rychle se podaří obnovit těžbu a vývoz suroviny.

Bylo by lepší, kdyby tam nebyl

Podle agentury Reuters se k Syrtě blíží kolona tanků T-55, které rebelové získali na vojenské základně ve městě Zlintanu. Povstalci jsou nyní už jen necelých sto kilometrů od města.

Ještě dál postoupily povstalecké jednotky, které Kaddáfího silám po dlouhé měsíce vzdorovaly v přístavu Misuráta.

"Frontová linie probíhá přibližně třicet kilometrů západně od Syrty," tvrdí velitel misurátských povstalců Džamál Tunalí. "Teď nám už jen zbývá najít Kaddáfího. Doufám, že je stále v Báb al-Azizíji, ta krysa."

Báb al-Azizíja je opevněný vládní komplex v jižní části Tripolisu, který povstalci dobyli v pátek. "Bratra vůdce" tam ale nenašli.

Doufají, že se Kaddáfímu nepodařilo během dobývání metropole nepozorovaně proklouznout bojovými liniemi do Syrty. Pro obyvatele města by jeho přítomnost znamenala obrovskou vzpruhu a vyjednávání o příměří a případném konci konfliktu by tím pádem byla mnohem složitější.

Letouny NATO bombardovaly Syrtu od pátku do neděle celkem třikrát, plukovníkovo rodiště se ale zatím vzdát nechce.

"Postupujeme na město jen pomalu," říká mluvčí povstalců Muhammad Zaváví. "Chceme jim dát čas, aby se vzdali a umožnili nám vstup do města."

SMS od povstaleckého velení

Velení povstaleckých jednotek rozeslalo v neděli svým bojovníkům textovou zprávu, ve které je nabádá, aby se neuchylovali k násilí a nemstili se na zajatcích.

Přispěl k tomu nález několika stovek těl s rukama spoutanýma za zády, na něž rebelové narazili v Báb al-Azizíji. Národní prozatímní rada (NTC), která se tento týden chce přesunout z východolibyjského Benghází do Tripolisu, klade velký důraz na to, aby image povstaleckých jednotek nezkalily zbytečné popravy Kaddáfího stoupenců.

NTC pevně věří, že těžbu ropy, která je hlavním zdrojem bohatství země, se na většině polí podaří obnovit do konce roku. Export suroviny, který Libyjcům může zajistit tolik potřebné finance nezbytné pro znovuvýstavbu země, může nerušeně probíhat pouze za předpokladu, že boje v zemi utichnout beze zbytku.

O ropu se již intenzivně zajímá italský energetický koncern Eni, francouzský Total či rakouská ÖMV.

 

Právě se děje

Další zprávy