Svržený Kaddáfí brání poslední citadelu. Rodnou Syrtu

Martin Novák Martin Novák
24. 8. 2011 15:03
Většinu Tripolisu mají v rukou povstalci, ale střelba ještě neutichá
Kaddáfího příznivci na demonstraci v Syrtě na konci července.
Kaddáfího příznivci na demonstraci v Syrtě na konci července. | Foto: Reuters

Tripolis - Pro většinu světa už válka v Libyi končí, pro Muammara Kaddáfího a jeho věrné ještě ne.

Naznačují, že i po ztrátě Tripolisu a devadesáti procent Libye budou bojovat dál. Možná se tak pro Libyi přece jen rýsuje alespoň v něčem irácký scénář.

Síly svrženého režimu se stáhnou "do podzemí," přeskupí se a začnou útočit ve stylu "udeř a zmiz".

Po pádu Tripolisu drží svržený režim ještě jedno město. Stotřicetitisícovou Syrtu na pobřeží Středozemního moře, 436 kilometrů východně od Tripolisu.

Zhruba polovinu obyvatel města tvoří příslušníci Kaddáfího kmene a má zde zřejmě největší podporu z celé Libye. Jeho bojovníci se sem v posledních týdnech a dnech stahovali, disponují tady ještě velkým množstvím zbraní a velkou základnou.

Libyjská národní rada, která přebírá moc v Tripolisu, s představiteli Syrty vyjednává. Aby se město vzdalo bez krveprolití.

Vývoj posledních dní tomu ale příliš nenasvědčuje. Ze Syrty Kaddáfího vojáci vypálili několik raket Scud směrem na východ i západ a ze Syrty také v pondělí vyrazil oddíl na pomoc Kaddáfímu v Tripolisu, neprobil si však cestu přes postavení u rebelů.

Kontrolní stanoviště v Syrtě.
Kontrolní stanoviště v Syrtě. | Foto: Reuters

Letadla NATO město několikrát bombardovala, zůstávalo však pevně v rukou režimu. Libyjci spekulují o tom, že diktátor se možná bude chtít dostat sem a hájit Syrtu jako poslední citadelu své dvaačtyřicetileté vlády nad severoafrickou zemí.

Muammar Kaddáfí se v Syrtě v roce 1942 narodil. Tehdy to byla malá vesnice. Po uchopení moci z ní udělal sídlo Všeobecného libyjského kongresu (jakési imitace parlamentu) a prohlásil ji rovněž za budoucí metropoli Spojených států afrických, které chtěl vybudovat.

V roce 1999 byla právě tady na setkání státníků celého kontinentu založena Africká unie.

Syrta je plná obrovských administrativních budov a megahotelů, které jsou ovšem většinou prázdné. Legendou mezi těmito "slonovinovými věžemi" je luxusní hotel Kasr Mutamarát, vybavený nábytkem ve stylu Ludvíka XIV.

Kromě Kaddáfího rodiště drží režim ještě město Sabha, 600 kilometrů jižně od Tripolisu. Tady je ale pozice povstalců o něco silnější a od úterý jsou z města, které je neoficiální metropolí jižní Libye, hlášeny těžké boje.

Nadále se střílí i v Tripolisu. Obránci vůdcova sídla Báb al-Azízíja se stáhli do čtvrti Abú Salím, kde bydlí mnoho příznivců Kaddáfího. Odtud nadále zní střelba. Pokračují také přestřelky u mezinárodního letiště, přestože terminál i přistávací plochy mají v rukou rebelové.

 

Právě se děje

Další zprávy