Seznamte se: Mozkové centrum režimu Báb al-Azízíja

Petr Jemelka Petr Jemelka
23. 8. 2011 15:20
Vládní komplex byl dokonale opevněn, ale povstalci ho přesto dobyli
Foto: Google Earth

Tripolis - Překvapivě rychlý postup povstalců Tripolisem se zastavil u Kaddáfího vojenské pevnosti Báb al-Azízíja. Ale jen na několik hodin, v úterý odpoledne diktátorova pevnost padla.

Vůdce  nechal pro sebe a své nejvěrnější na jižním předměstí metropole vybudovat opevněný komplex o rozloze šesti kilometrů čtverečních, v němž, kromě nezbytného luxusu, nechybí ani vyspělá vojenská a komunikační technika.

Jedná se vlastně o plukovníkovu soukromou čtvrť, která je obehnána vysokou zdí. Před obranným valem nepřetržitě hlídkují vojáci.

Komplex je umístěn u dálnice z letiště do centra Tripolisu, tak aby bylo možné v případě nutnosti rychle odletět, nebo se kvapem přesunout do města. Problém je v tom, že rebelové podle posledních informací obě strategická místa obsadili.

Právě Báb al-Azízíja je skutečným mozkem Kaddáfího režimu. Odtud diktátor a jeho lidé řídili zbytky své armády.

Ze satelitních snímků je vidět, že komunikační centrum v západní části komplexu bylo silně poničeno, a tak bylo zřejmě přesunuto jinam. Spojenci hovoří o vyklizených školách a dalších civilních budovách.

Věrní civilisté jako živé štíty

Kaddáfí totiž podle spojenců i povstalců neváhá používat obyvatele jako živé štíty. To se ostatně jasně ukázalo po začátku bombardování Tripolisu. Každou noc nechával otevírat brány a zval dovnitř civilisty - oficiálně aby je tím chránil, podle rebelů a Západu se za ně naopak skrýval.

Někteří obyvatelé vůdce slepě následovali a nechali se nalákat na společenský program přesně v místech, která hodlalo NATO bombardovat.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Přesto už bombardování Severoatlantické aliance poškodilo téměř celý komplex. Zničena byla honosná část, kde Kaddáfí úřadoval a přijímal zahraniční návštěvy, i jeho osobní knihovna. Samotná obytná část, zřejmě kvůli přítomnosti civilistů, zatím poškozena nebyla.

Britské stíhačky už zničily i vojenskou techniku, která byla připravena na obranu pevnosti vně ochranné zdi. Podle rebelů byly ale tanky ukryty i uvnitř. V pondělí vyjely do ulic a zaútočily na ně.

Zeď Kaddáfího pevnosti Báb al-Azízíja. Bránit svého vůdce přišly i děti.
Zeď Kaddáfího pevnosti Báb al-Azízíja. Bránit svého vůdce přišly i děti. | Foto: Reuters

Kaddáfí už možná prchnul

Báb al-Azízíja není bombardována poprvé.

V roce 1986 odpověděly Spojené státy bombardováním Tripolisu na Kaddáfím zosnovaný útok na americké vojáky v tehdejším západním Berlíně.

Libyjský útok na německý bar plný amerických vojáků byl zase odpovědí Tripolisu na potopení dvou libyjských lodí. Celá záležitost skončila teroristickým útokem Libyjců na civilní letadlo amerických aerolinií nad skotským Lockerbie v roce 1988.

Do jaké míry bombardování tehdy pevnost poškodilo, není jasné. Ze satelitních snímků ale vyplývá, že komplex nebyl nikdy úplně opraven. Namísto toho v něm ale vyrostla originální skulptura: obrovská zlatá ruka drtící americkou stíhačku.

Podle některých informací jsou pod Báb al-Azízíjou podzemní bunkry, v nichž může Kaddáfí vzdorovat ještě dlouho. Jiné zprávy ale naznačují, že už z Tripolisu uprchl.

 

Právě se děje

Další zprávy