Rebelové dobyli Kaddáfího tvrz, diktátora nenašli

Zahraničí Reuters ČTK Zahraničí, Reuters, ČTK
23. 8. 2011 23:48
Dění v Libyi sledujeme v online reportáži
Povstalci oslavují dobytí Kaddáfího pevnosti Báb Al-Azízíja.
Povstalci oslavují dobytí Kaddáfího pevnosti Báb Al-Azízíja. | Foto: Reuters

Tripolis - Bitva o libyjskou metropoli pokračuje s neztenčenou silou.

Povstalci hlásí, že zcela ovládli vládní komplex Báb al-Azízíja. Zatím není známo, kde se nachází plukovník Muammar Kaddáfí. Americké ministerstvo obrany ale prohlásilo, že Kaddáfí zatím neopustil Libyi. 

Situace v hlavním městě zůstává nepřehledná, a tak přicházejí rozdílné zprávy. V hotelu Rixos, kde jsou ubytováni zahraniční novináři, se v noci objevil vůdcův syn Sajf Islám.

Pondělní informace povstalců o svém dopadení označil za trik a loajalisty vyzval, aby nepolevovali v boji. Otec se prý i s několika potomky stále skrývá v Tripolisu.

Povstalci posléze přiznali, že z domácího vězení prchl i Kaddáfího nejstarší syn Muhammad. Teď se připravují na protiofenzivu vládních jednotek, které mají - na rozdíl od nich - k dispozici tanky a další těžkou vojenskou techniku.

Situaci v Libyi sledujeme v online reportáži:

23:48 - Kaddáfího vojáci ostřelují město Zuára nedaleko hranice s Tuniskem. Oznámila to televize Al-Arabíja.

23:07 - Povstalecké oddíly svádějí tvrdé boje s jednotkami, věrnými Kaddáfímu, ve městě Sebha, které leži zhruba 600 kilometrů jižně od Tripolisu. Oznámil to mluvčí Lbyjské národní rady, která zastřešuje rebely a kterou nyní uznává už mnoho států světa jako zákonnou libyjskou vládu. U města je velká letecká základna. Sebha a Syrta jsou poslední dvě velká ěmsta, která ještě ovládá Kaddáfí. Syrta je jeho rodištěm a městem, kde žije mnoho příslušníků jeho kmene Kaddáfa.

Lidé v dobytém Kaddáfího sídle Báb Al-Azízíja.
Lidé v dobytém Kaddáfího sídle Báb Al-Azízíja. | Foto: Reuters

21:30 - Ani po dobytí Kaddáfího rezidence není v Tripolisu úplný klid. Stále se bojuje kolem letiště, povstalci zatím nekontrolují čtvrť abú Salím, ktrá je pověstná velkým počtem Kaddáfího příznivců. 

19:53 - Kaddáfího vojáci se stáhli před postupujími pvstalci ve městě Rás Lanúf na východě země. Zřejmě míří do Syrty, která je stále v rukou rozpadajícího se režimu.

19:07 - USA pracují na tom, aby mohly uvolnit 1 až 1,5 miliardy dolarů ze zmrazených  libyjských účtů. Doufají, že by k tomu mohlo dojít v nadcházejících dnech. Uvolnit zmrazené libyjské účty ve svých bankách je připraveno i Švýcarsko, jakmile OSN zruší sankce, které to zakazují.

18:49 - Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí je v Tripolisu nebo v jeho okolí. Prohlásil to v úterý mluvčí povstalecké Národní prozatímní rady Gúma al-Gamáty. "Dříve či později bude nalezen, a zatčen. Doufáme, že to tak dopadne, protože bude-li klást odpor, bude zabit," dodal.

Libyjská metropole Tripolis v kouřové cloně. Ve městě se bojuje na život a na smrt.
Libyjská metropole Tripolis v kouřové cloně. Ve městě se bojuje na život a na smrt. | Foto: Reuters

18:39 -  Stanice Al-Uruba, loajální k plukovníkovi Kaddáfímu, hlásí, že k Tripolisu se blíží jeho stoupenci, aby bojovali z rebely. Podle ní se má jednat o "muže z kmenů ze Syrty", což je narážka na rodiště Muammara Kaddáfího.

18:25 - Vyslanec libyjských rebelů u OSN prohlásil, že Kaddáfího komplex Báb-al-Azízija je už zcela v rukou povstalců a že očekává "úplné osvobození Libye do 72 hodin". Sdělila to agentura Reuters.

18:20 - Francouzký prezident Nicolas Sarkozy mluvil v úterý s americkým prezidentem Barackem Obamou a oba se shodli na tom, že konec libyjského vůdce Muammara Kaddáfího je nevyhnutelný a blíží se. Sdělila to Sarkozyho kancelář, která dále uvedla, že Francie a Británie budou poskytovat vojenskou podporu libyjským rebelům tak dlouho, dokud Kaddáfí nepadne.

Povstalci v bitvě o Tripolis vítězí
Povstalci v bitvě o Tripolis vítězí | Foto: Reuters

18:12 - Zpravodajka televize CNN uvádí, že odpor Kaddáfího sil ustal a povstalci odnášejí z objektu řadu dokumentů. Vtipkují prý také o tom, že se vykoupou v Kaddáfího bazénu.

18:00 - Rebelové vztyčili vlajku nad Kaddáfího domem v komplexu Báb-al-Azízija. Uvedla to televizní stanice libyjských rebelů. 

17:45 - Pentagon dále tvrdí, že Muammar Kaddáfí neopustil dopsud Libyi. Mluvčí Pentagonu, plukovník Dave Lapan, dodal, že Kaddáfího ozbrojené síly sice silně utrpěly posledním vývojem, stále však zůstavají nebezpečné. 

17:36 - Libyjští rebelové vstoupili do domu Muammara Kaddáfího poté, co pronikli do jeho opevněného komplexu Báb-al-Azízija. Uvedla to televize Al-Džazíra.

17:30 - Síly loajální plukovníku Kaddáfímu podle agentury Reuters přestaly bránit Kaddáfího opevněný komplex Báb-al-Azízija.

17:25 - Pentagon prohlásil, že libyjští rebelové kontrolují většinu Tripolisu, situace je však podle něj nepřehledná. Americké ministerstvo obrany dále sdělilo, že monitoruje sklady chemických zbraní v Libyi. Uvedla to agentura Reuters.

17:15 - Rebelové pronikli do Kaddáfího areálu Báb-al-Azízija a pálí na oslavu do vzduchu. Sdělila to agentura Reuters.

17:10 - Ashtonová sdělila, že podle vůdců libyjských rebelů ovládají jejich síly již 80 procent libyjského hlavního města Tripolis. Předseda libyjské Národní prozatímní rady Mustafa Džalíl jí ale údajně řekl, že "bude ještě nějakou chvíli trvat", než ovládnou celou metropoli.  

17:00 - Šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová prohlásila podle agentury Reuters, že libyjská Národní prozatímní rada chce od EU pomoc s přípravou voleb v Libyii.

Dým nad Tripolisem zvedajicí se v bojích o Kaddáfího areál Báb-al-Azízija
Dým nad Tripolisem zvedajicí se v bojích o Kaddáfího areál Báb-al-Azízija | Foto: Reuters

16:46 - Podle ruské agentury Interfax mluvil dnes prezident mezinárodní šachové federace Kirsan Iljumžinov telefonicky s plukovníkem Kaddáfím. Ten údajně v rozhovoru s ním prohlásil, že "je v Tripolisu a že bude bojovat až do konce".

16:30 - Libyjští rebelové prorazili první bránu opevněného areálu Báb-al-Azízija plukovníka Muammara Kaddáfího v Tripolisu. Podle agentury Reuters to sdělila televizní stanice al-Arabíja.

16:21 - Libyjskou Národní prozatímní radu nyní uznává jako legitimního představitele Libye již více než  30 zemí. Jen v úterý ji uznaly čtyři další - Irák, Maroko, Bahrajn and Nigérie.

16:08 -  Mluvčí rebelů Hany Hassan Soufrakis řekl stanici BBC o Sajfu Islámu Kaddáfím: "Byl zajat, ale zjevně utekl, tohle je informace, kterou dostáváme. Mám-li být upřímný, je to trapná situace."

15:50 - Šéf turecké diplomacie Ahmet Davutoglu dnes vybídl k uvolnění blokovaných zahraničních účtů libyjského režimu. Peníze mají jít na podporu povstalců, prohlásil po jednání s představiteli libyjské opozice ve východolibyjském Benghází. Německo dnes vyzvalo Radu bezpečnosti OSN, aby v této věci urychleně schválila novou rezoluci.

Džalíl (vpravo) a turecký ministr zahraničí Davotoglu
Džalíl (vpravo) a turecký ministr zahraničí Davotoglu | Foto: Reuters

15:35 - Vyslanec libyjských rebelů v Itálii prohlásil, že jakmile definitivně padne Kaddáfí, bude podle jeho názoru platnost italských obchodních a těžebních kontraktů v Libyi obnovena.

15:17 - Zpravodaj televizní stanice Al-Džazíra, který je na místě v Tripolisu, potvrdil, že letouny NATO dnes bombardovaly Kaddáfího komplex. Ačkoliv to Aliance opakovaně popírá, je zřejmé, že své akce koordinuje s povstalci.

14:51 - Zprávu o útocích na Kaddáfího bunkr potvrdila také agentura Reuters. Podle povstalce Muftaha Ahmada Otmána se plukovníkovi odpůrci snaží do komplexu proniknout přes západní bránu. Stanice BBC odvolávající se na povstalce dokonce přinesla informaci, že rebelové se již dostali za bránu.

13:52 - Zpravodajský kanál CNN právě citoval mluvčího povstalců, podle kterého rebelové zaútočili na Báb al-Azízíju. Nízko nad městem krátce předtím přelétávaly letouny NATO a z okolí vládního komplexu byly slyšet exploze. Agentura Reuters zároveň hlásí těžké boje v okolí hotelu Rixos, kde se zdržuje řada západních novinářů. Hotel není daleko od Báb al-Azízíji.

13:11 - Televizní stanice Al-Džazíra cituje povstalecké zdroje hovořící o tom, že rebelové jsou jen pět set metrů od vládního komplexu Báb al-Azízíja. Producentský tým BBC, který se nyní pohybuje na západní hranici metropole, tvrdí, že kromě několika checkpointů budí město "zcela normální dojem". Na východě země povstalci znovu táhnou na ropný terminál Rás Lanúf.

12:29 - Zpravodaj stanice BBC Matthew Price hlásí z tripoliského hotelu Rixos, že v ulicích je slyšet střelbu z minometů a raketometů, není však schopen určit, odkud přichází.

Mezinárodní trestní tribunál v Haagu mezitím potvrdil, že od rebelů nikdy nedostal oficiální oznámení o tom, že se jim do rukou dostal Kaddáfího syn Sajf Islám.

11:47 - O Libyi se rychle začínají zajímat zahraniční investoři. Jižní Korea dnes oznámila, že pošle povstalcům milion dolarů na humanitární účely. Jihokorejské stavební firmy větří nový boom v zemi, která má největší zásoby ropy v Africe a vcelku slušně vybudovanou infrastrukturu.

11:24 - Televizní stanice Al-Arabíja přišla s informací, podle které se z blízkosti vládního komplexu Báb al-Azízíja ozývají exploze. Není ovšem jasné, zda se jedná o útok NATO, či střelbu z děl a tanků pod kontrolou Kaddáfího jednotek.

10:35 - Libya TV, stanice vysílající z katarského Dauhá a kontrolovaná opozicí, se snaží relativizovat slova Kaddáfího syna Sajfa Isláma, který nad ránem vystoupil v prorežimním televizním kanálu s tvrzením, že vládní jednotky "zlomily rebelům vaz". "Je jedno, že se Sajf objevil v televizi. Důležité je to, že se tripoliská mládež zmocnila města během osmačtyřiceti hodin. Je otázkou (dalších) několika hodin, než pozatýká zbytek vládnoucí rodiny." 

10:01 - Televize Al-Arabíja přišla s informací, podle níž se povstalci tvrdě střetli s kolonou Kaddáfího jednotek, která vyrazila z jeho rodiště Syrta směrem na západ k Tripolisu. Zahynuly přitom údajně desítky vládních vojáků.

09:38 - Boj o příští kontrakty na libyjskou ropu začal. Italský ministr zahraničí Franco Frattini, jehož země kryje z libyjských zdrojů pětinu své spotřeby, oznámil, že se již dohodl s vedením povstalců v Benghází na obnovení dodávek černého zlata.

09:13 - Zdroje z NATO potvrdily, že v pondělí večer byly z okolí města Syrta kontrolovaného vládními silami vypáleny tři rakety země-země. Nenapáchaly však žádné větší škody ani nezapříčinily oběti na životech, jejich použití je však podle Aliance absolutně nepřípustné, protože znamenají obrovské nebezpečí pro civilisty.

08:35 - Rebely čekají v Tripolisu podle všeho vleklé boje. Kontrolují sice téměř devadesát procent města s jedním milionem obyvatel, jehož rozloha je přibližně tak velká jako pětina Prahy, vládní jednotky ale mají jednoznačnou převahu co do těžkých zbraní. Bez další intenzivní vzdušné podpory ze strany NATO se povstalci zřejmě neobejdou.

08:13 - Velmi dramatická je situace v jediné tripoliské nemocnici. "Potřebujeme lékaře, potřebujeme chirurgy, potřebujeme ortopedy a také rentgenology a anesteziology," citovala stanice BBC tamního lékaře Mohmada Haríju. Nemocnice musela v uplynulých dvou dnech ošetřit stovky raněných a náhradní kapacity nemá.

Po půl roku trvajících bojích, během nichž žádná ze stran nezaznamenala výraznější úspěch, pronikli rebelové velmi rychle do metropole země. V sobotu vypuklo na několika místech hlavního města povstání, v noci na pondělí již byli povstalci v Tripolisu.
Po půl roku trvajících bojích, během nichž žádná ze stran nezaznamenala výraznější úspěch, pronikli rebelové velmi rychle do metropole země. V sobotu vypuklo na několika místech hlavního města povstání, v noci na pondělí již byli povstalci v Tripolisu. | Foto: Reuters

07:39 - Dezinformační válka pokračuje. "Byla to past," komentoval nedělní rychlý postup rebelů do centra Tripolisu Kaddáfího syn Sajf Islám, který dnes v noci umožnil západním novinářům, aby si prohlédli část vládního komplexu Báb al-Azízíja. "Teď s těmi krysami skoncujeme." Do hlavního města země dorazily stovky povstalců, další jsou na cestě, vládní jednotky jsou však velmi dobře vyzbrojeny a v metropoli se očekávají tuhé boje. Od soboty, kdy povstání v Tripolisu začalo, byly podle odhadů zabity stovky osob. 

07:24 - S gratulací "libyjskému lidu" si pospíšilo také vedení islámské revoluce v Teheránu. Íránské ministerstvo zahraničí vyslovilo zároveň nadějí, že si Libyjci budou moci rozhodnout o své další budoucnosti sami, a varovalo před "zahraničním vměšováním a intervencí".

07:12 - Vítězství povstalců si zcela nepochybně vyžádá ještě mnohé oběti. Usilovně se dnes ráno bojovalo také ve městě Zavíja, ležící pětačtyřicet kilometrů na západ od Tripolisu.

06:57 - Vzhledem k pokračujícím bojům v Libyi se cena směsné ropy Brent vyšplhala po včerejším propadu znovu na 109 dolarů za barel. Otázky vzbuzuje také další osud libyjských nalezišť vzhledem k obavám, že by se o ně mohli začít přít jednotlivé kmeny.

V Tripolisu se v pondělí slavilo, oslavy se mohou ale ještě ukázat jako předčasné.
V Tripolisu se v pondělí slavilo, oslavy se mohou ale ještě ukázat jako předčasné. | Foto: Reuters

06:28 - Ze zajetí povstalců údajně uprchl i plukovníkův další syn Muhammad. Mluvčí rebelů to přiznal poté, co vyšlo najevo, že je na svobodě Sajf Islám. Dodal, že zatím není jasné, jak k tomu došlo.

06:22 - "Západ musí převzít zodpovědnost za uklizení nepořádku v Libyi," napsal Čínou vydávaný deník The Global Times. Podle anglicky psaného listu se média "baví Kaddáfího pádem", ale už se příliš nezabývají přestavbou země po pádu režimu.

06:01 - Situaci v Libyi s napětím sledují i ropné společnosti. Před začátkem povstání se země na celosvětové produkci "černého zlata" podílela dvěma procenty. Podle analytiků potrvá návrat k normálu několik let.

05:38 - Čína se bojí o své investice na severu Afriky. "Doufáme, že po stabilizaci situace bude Libye schopna ochránit zájmy a práva čínských investorů," prohlásil v Pekingu ministr obchodu.

Stoupenci Muammara Kaddáfího u tripoliského komplexu Báb al-Azízíja.
Stoupenci Muammara Kaddáfího u tripoliského komplexu Báb al-Azízíja. | Foto: Reuters

04:52 - Stále není jasné, kdo vyhrává bitvu o Tripolis, hlásí reportér BBC Matthew Price. Ačkoliv se rebelům podařilo ovládnout značnou část města, vládní síly se podle něj přeskupily a podnikají na jejich pozice odvetné údery.

04:01 - Kritická situace panuje v jediné fungující tripoliské nemocnici. Potýká se s nedostatkem personálu, a tak někteří pacienti čekají na ošetření i tři dny. "Potřebujeme více chirurgů, ortopedů i anesteziologů," řekl televizi Sky News lékař Mohamed Háriša. "Potřebujeme i sestry, techniky pro obsluhu rentgenů. Kdokoliv nám může pomoci, ať přijde."

03:15 - Kaddáfího syn Sajf Islám se nečekaně objevil v hotelu Rixos, kde jsou ubytovaní zahraniční novináři. Otec je v pořádku a skrývá se v komplexu Báb al-Azízíja. Je s ním i několik mých sester, řekl reportérům.

02:06 - I televize BBC hlásí, že Sajf Islám je nadále v Tripolisu, ale nebyl zatčen. Rozšíření této zprávy označil Kaddáfího syn za "trik rebelů."

02:01 - Zpravodaj agentury AFP hlásí, že informace o zatčení Kaddáfího syna Sajfa Isláma zřejmě nebyla pravdivá. Podle něj je diktátorův syn stále v Tripolisu, ale ne v rukou rebelů.

00:44 - Letadla NATO bombardovala Kaddáfího komplex Báb al-Azízíja v Tripolisu, u kterého se v pondělí odehrávaly těžké boje. Kaddáfí je zřejmě stále uvnitř.

Pondělní vývoj v Libyi jsme podrobně sledovali ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy