Kaddáfího síly vzdorují. Odpálily raketu Scud

Zahraničí Reuters ČTK Zahraničí, Reuters, ČTK
22. 8. 2011 22:03
Dění v Libyi sledujeme v online reportáži
Foto: Reuters

Tripolis - Povstání v Libyi po půl roce bojů vrcholí. Rebelové nicméně v pondělí přiznali, že stále nemají pod kontrolou celý Tripolis, vládní jednotky se brání zejména u komplexu Báb al-Azízíja, poslední bašty diktátora Muammara Kaddáfího.

Vůdcovo sídlo v úterý po půlnoci bombardovala letadla NATO, Kaddáfího vojáci naopak odpálili raketu Scud od města Syrta, které stále kontrolují.

Povstalci obsadili mimo jiné budovu státního rozhlasu a televize a hlavní telekomunikační centrum metropole. Vládní vojáci kontrolují letiště Mitaga, zprávy o tom, že Kaddáfí odletěl do Tuniska či Alžírska, se ale nepotvrdily. Diktátor je podle diplomatů stále v hlavním městě. 

K situaci v severoafrické zemi už se vyjádřil i americký prezident Barack Obama. "Budoucnost Libye je nyní v rukou libyjského lidu," vzkázal z dovolené. Vzbouřence zároveň vyzval, aby se řídili mezinárodním právem.

Dramatickou situaci v Libyi sledujeme v online reportáži:

21:40 - Kaddáfího síly se stále nevzdávají. Z města Syrta východně od Tripolisu odpálily raketu Scud s doletem nejméně 300 kilometrů. Střela zřejmě dopadla do moře nebo neobydlených oblastí.

20:47 - Televizní stanice al-Arabíja oznámila, že se povstalci zmocnili letiště. To, že by zemi mohl vzdušnou cestou opustit plukovník Kaddáfí se nyní zdá být takřka vyloučeno. O tom, kde se libyjský vůdce ukrývá, panují stále jenom dohady. Tripolis se připravuje na další dramatickou noc a ráno. 

20:18 - Po Spojených státech dnes vyloučila také Velká Británie, že by do Libye poslala pozemní jednotky, aby dozíraly nad přechodem k demokratickému režimu.

19:56 - Jako další země uznala libyjské povstalce za legitimní vládu palestinská samospráva. Její předseda Mahmúd Abbás popřál Libyjcům "rychlý návrat k normalitě".

19:37 - Televize Al-Džazíra oznámila, že Kaddáfího nejstaršímu synovi Muhammadovi se podařilo dostat ze zajetí. Skupina vojáků jej osvobodila z domu, kde ho rebelové drželi. Televize také uvedla, že v Tripolisu povstalci nalezli dvě těla, která možná patří Kaddáfího dalšímu synovi Chámisovi a šéfovi libyjské rozvědky Abdalláhu Sanúsímu.

19:00 - Kaddáfího věrni se ještě zcela nevzdávají ani mimo Tripolis. Ve městě Zlitan východně od metropole zahájili dnes protiofenzívu, tvrdé boje jsou hlášeny z blízkosti hlavního hraničního přechodu do Tuniska. Lidé, loajální diktátorovi, ještě ovládají v zemi dvě velká města. Syrtu, ležící zhruba v polovině cesty mezi Tripolisem a Bengházím a také Sebhu hluboko na jihu ve směru k hranicím s Nigerem a Čadem. 

18:53 - Do složité situace se dostali zahraniční novináři, ubytování v hotelu Rixos. Jako jedno z mála míst v metropoli ho stále ovládají Kaddáfího ozbrojenci a nepovolili žurnalistům hotel opustit. Rixos je luxusní hotel, za noc tam novináři platili 400 dolarů. Personál ale v neděli utekl a v budově nejde elektřina.

18:23 - Akcie na burzách v západní Evropě po prudkém propadu z minulého týdne oživily, prudce rostly zejména akcie ropných společností, kterým prospěly vyhlídky na ukončení občanské války v Libyi a na návrat na libyjská ropná pole. <p>Akcie italské Eni, která je největším těžařem v Libyi, vzrostly o více než šest procent, a francouzský Total posílil o 2,6 procenta. Evropské ropné společnosti žene vzhůru dobytí Tripolisu povstalci a naděje na konec občanské války a obnovení těžby libyjské ropy. Eni a Total by mohly v zemi díky evropské podpoře povstalců podle pozorovatelů výrazně rozšířit své aktivity.

17:57 - Jednotky věrné Kaddáfímu opustily přístavní město Briga a zamířily k plukovníkově rodišti Syrtě. Urputně se zato bojuje ve městě Zavára na západě země, stejně jako poblíž tuniských hranic. Intenzivní střelba je rovněž slyšet z okolí vládního komplexu Báb al-Azizíja v libyjském hlavním městě, kde se útokům povstalců stále zuřivě brání Kaddáfího elitní oddíly vedené podle všeho jeho synem Chámísem.

17:23 - Zpravodaj BBC potvrdil, že povstalci ztratili některé pozice, které dobyli dnes ráno, a že vládní jednotky, jež mají k dispozici těžkou vojenskou techniku a tanky, postoupily na některých místech i o několik kilometrů. Na těžkou noc se připravují i obyvatelé metropole, kteří se podle svých slov snaží co nejméně vycházet na ulici.

17:07 - Televizní stanice al-Arabíja oznámila, že do rukou povstalců padl také třetí Kaddáfího syn - po Sajdovi a Muhammadoví zajali také Saádí. Čtvrtý z bratů Chámís naopak zřejmě vede jednotky bránící se povstalcům okolo vládního komplexu Báb al-Azizíja. 

V Tripolisu se slaví, povstalci ale stále nemají město pevně ve svých rukou
V Tripolisu se slaví, povstalci ale stále nemají město pevně ve svých rukou | Foto: Reuters

16:52 - Z libyjského hlavního města přicházejí rozporuplné zprávy. Zatímco ministr informací Músá Ibrahím americké zpravodajské stanici sdělil, že povstalci se pod palbou vládních jednotek stáhli ze Zeleného náměstí, jiné zdroje uvádějí, že Ibrahím následoval premiéra Bagdádího al-Mahmúdího a uprchl ze země. Od Kaddáfího sběhla navíc řada diplomatů, povstalecká vlajka dnes odpoledne zavlála kupříkladu nad libyjskou ambasádou v Alžíru. Spekulovalo se přitom, že právě v Alžírsku by mohl plukovník hledat azyl.

16:21 - Předseda Národní prozatímní rady Mustafa Abdul Džalíl oznámil, že se povstalci budou snažit za každou cenu dopadnout Kaddáfího živého, aby ho mohli soudit. Pro to, aby byl libyjský vůdce postaven před soud se dnes vyslovil také britský premiér David Cameron.

15:59 - Abdel Moním Huvejní, vyslanec povstalecké Národní prozatímní rady, na schůzce v Addis Abebě sdělil, že noví vládcové Libye nepřipustí žádné základny NATO v zemi. Své vysílání přerušila na druhé straně státní televize, která se rebelům dostala do rukou.

15:26 - Dvaadvacet členských zemí Ligy arabských států vyslovilo podporu povstalecké Národní prozatímní radě. Ta chce své sídlo co nejdříve přenést z Benghází do Tripolisu. Naléhavou schůzku svolala na pondělní odpoledne do etiopské Addis Abeby Africká unie.

Po půl roku trvajících bojích, během nichž žádná ze stran nezaznamenala výraznější úspěch, pronikli rebelové velmi rychle do metropole země. V sobotu vypuklo na několika místech hlavního města povstání, v noci na pondělí již byli povstalci v Tripolisu.
Po půl roku trvajících bojích, během nichž žádná ze stran nezaznamenala výraznější úspěch, pronikli rebelové velmi rychle do metropole země. V sobotu vypuklo na několika místech hlavního města povstání, v noci na pondělí již byli povstalci v Tripolisu. | Foto: Reuters

14:49 - Povstalci, kteří pronikli do Tripolisu, jsou z velké části Berberové bojující proti Kaddáfímu od začátku povstání v horách Nafúza na západě země. Situace v ulicích metropole zůstává velmi nepřehledná. "Pro civilisty není bezpečné vycházet na ulici - leda že jste ozbrojen," řekla stanici BBC jedna z mladých obyvatelek města. "Jsme všichni vzrušení a šťastní a zároveň máme strach." To, že povstalci stále nemají metropoli pod kontrolou, připustil i předseda Prozatímní národní rady Mustafa Abdel Džalíl.

14:01 - Televizní stanice al-Džazíra oznámila, že libyjský premiér al-Bagdádí Alí al-Mahmúdí dorazil na tuniský ostrov Džerba. O tom, kde se momentálně zdržuje libyjský vůdce Kaddáfí, nic neví ani velení povstalců v Benghází. Jeden z jeho osobních strážců byl dnes rebely zadržen s velkým množstvím peněz, když se tajně pokoušel Libyi opustit.

Foto: Aktuálně.cz

Blog publicisty Karla Hvížďaly:
Přijde po Kaddáfím občanská válka?

13:53 - Mezinárodní organizace pro migrace (IMO) oznámila, že posílá do Tripolisu loď, aby pomohla s evakuací cizinců, které v hlavním městě země překvapily boje mezi povstalci a vládními silami.

Protest proti Kaddáfímu před libyjskou ambasádou v Ankaře.
Protest proti Kaddáfímu před libyjskou ambasádou v Ankaře. | Foto: Reuters

13:22 - Povstalci zaznamenali další úspěch, když se jim poblíž ústředního Zeleného náměstí vzdala skupina Kaddáfího odstřelovačů pálících ze střech budov. Od vládního komplexu Báb al-Azizíja jsou i nadále hlášeny tvrdé boje, o osudu libyjského vůdce ale stále není nic bližšího známo.

12:11 Podle agentury Reuters citující povstalecké zdroje padlo při bojích v Tripolisu "velké množství rebelů". U vládního komplexu Báb al-Azizíja se i nadále brání Kaddáfího věrní a ze střech řady budov pálí na povstalce i obyvatele města odstřelovači. 

12:06 - Televizní stanice al-Arabíja vysílající z Dubaje přišla se zprávou, že Kaddáfího syn Chamíz vede osobně kolonu obrněnců směřující do centra metropole. To by odporovalo předchozím informacím, podle kterých byl Chamíz zajat stejně jako jeho bratr Sajd, o něhož se zajímá Mezinárodní trestní tribunál v Haagu.

11:30 - Nad diplomatickým zastoupením Libye v Praze by v pondělí měla být vztyčena vlajka povstalců. Sekretariát mise informoval, že vlajka bude vyměněna v pravé poledne. Bližší informace nesdělil. V české metropoli má Libye kancelář, kterou vede chargé d'affaires, velvyslanec země sídlí ve Vídni.

Před libyjskou ambasádou v Ankaře lidé pálili Kaddáfího fotografie.
Před libyjskou ambasádou v Ankaře lidé pálili Kaddáfího fotografie. | Foto: Reuters

11:26 - K Zelenému náměstí v centru Tripolisu se blíží kolona stovek povstaleckých pick-upů s raketomety. Podle zatím nepotvrzených zpráv z předměstí Tadžúra se část vládních jednotek snaží vyjednávat s tím, že je ochotna složit zbraně.

11:16 - Mluvčí povstalců Ahmed al-Baní tvrdí, že rebelové mají ve svých rukou "95 procent hlavního města". Před vládní komplex Báb al-Azizíja, v němž se údajně ukrývá Kaddáfí, vyjely tanky poté, co se k němu přiblížili povstalci. Ti mají sice k dispozici děla, převaha co do těžké vojenské techniky je ale stále na straně vládních sil. Pozorovatelé proto očekávají těžké boje s řadou mrtvých. 

11:05 Podle italského ministra zahraničí Franka Frattiniho kontrolují síly věrné Kaddáfímu 10-15 procent metropole. Vládní vojska ale mají stále k dispozici velké množství těžkých zbraní včetně tanků, takže se dají očekávat tuhé boje s řadou mrtvých. Povstalecké vedení dnes vydalo výzvu, aby se rebelové v hlavním městě neuchylovali k plenění, ani se nemstili na zajatých vládních vojácích. Mezi povstaleckými silami jsou údajně také islamisté, kteří často jednají na vlastní pěst a bez koordinace s hlavní částí jednotek.

Ačkoliv se v Tripolisu stále bojuje, v Benghází už lidé oslavují pád režimu.
Ačkoliv se v Tripolisu stále bojuje, v Benghází už lidé oslavují pád režimu. | Foto: Reuters

10:33 - Čína, která se společně s Ruskem dlouho stavěla k zásahu proti Kaddáfímu zdrženlivě, se nechala slyšet, že "další vývoj v zemi je nyní v rukou libyjského lidu". Povstalci již dříve přislíbili, že budou plně respektovat závazky plynoucí ze smluv týkajících se těžby a dodávek ropy, které s Pekingem uzavřel Kaddáfího režim. 

10:15 - Po Spojených státech vyzvala také Evropská unie Kaddáfího, aby se vzdal. Jihoafrická republika, významný hráč na černém kontinentu, zároveň oznámila, že Kaddáfímu neposkytne azyl. Zároveň ale ani nemá v plánu uznat nyní rebely jako legitimní libyjskou vládu.

09:45 - Po šesti měsících začal v libyjském hlavním městě opět fungovat internet poté, co povstalci obsadili hlavní telekomunikační uzel v metropoli. Dvojice státních společností poskytujících služby mobilních telefonů zároveň oznámila, že uživatelé dostanou zadarmo bonus v hodnotě přibližně patnácti dolarů.

09:22 - Povstalci začali propouštět z vězení ty, kteří byli uvězněni kvůli údajné podpoře opozičních sil. Jedním z až 15 tisíc uvězněných byl podle zpravodaje deníku The Telegraph osmnáctiletý Ajmán Ebrahim. Za mříže se dostal kvůli obvinění, že poskytl rebelům úkryt.

08:47 - Libyjského vůdce nehledají pouze povstalci, ale i novináři. Podle reportéra britského listu The Telegraph kolují Tripolisem zvěsti, že Kaddáfí odletěl do Alžírska. Podle BBC Radio obsadili fotografové letiště v Tunisku v naději, že zachytí diktátorův přílet. Diplomatické zdroje ovšem hovoří o tom, že plukovník je stále v tripoliském komplexu Báb al-Azízíja.

08:25 - Muammar Kaddáfí by měl podle australské premiérky Julie Gillardové odstoupit a stanout před soudem za zločiny, jichž se během své 41leté vlády dopustil. "Jako národ budeme pokračovat v podpoře libyjského lidu v tom, co považujeme za cestu k míru a demokracii," řekla v parlamentu.

07:53 - Reportér agentury AFP hlásí, že z okolí rezidence Muammara Kaddáfího je slyšet intenzivní střelba. Bojuje se rovněž na jihu hlavního města.

07:42 - Podle člena libyjské povstalecké vlády Abdulgasima Adama Almesmaryho bude chtít Kaddáfí opustit urychleně zemi a nyní zvažuje, kam prchne. Nejčastěji se hovoří o subsaharské Africe, kde má řadu spojenců. Almesmary v rozhovoru pro ČT24 zároveň ocenil pomoc NATO. "Bez nich by to nešlo," řekl.

7:39 - Cena severomořské ropy Brent klesla o více než dva dolary za barel díky nadějím na brzké obnovení dodávek ropy z Libye. Ty přerušila občanská válka, která se nyní podle agentury Reuters zřejmě blíží ke konci.

7:30 - Kaddáfího síly v Tripolisu stále vzdorují, podle mluvčího rebelů mají příznivci diktátora pod kontrolou asi 15 - 20 procent města, uvedla agentura Reuters.

06:17 - Stále není jasné, co je s Muammarem Kaddáfím. Ačkoliv v neděli učinil prohlášení k libyjskému lidu, podle některých zpráv už není v zemi.

06:10 - Neslaví se pouze v ulicích libyjských měst. Rozjásaný dav se shromáždil například před ambasádou v Tunisku.

06:06 - Povstalci přejmenovali tripoliské Zelené náměstí na Náměstí mučedníků.

05:54 - Zdravotníci v tripoliských nemocnicích mají napilno. "Přivážejí nám spoustu zraněných," řekla BBC Karen Grahamová, zdravotní sestra žijící v libyjské metropoli. "Jde především o střelná zranění." Dodala ale, že Libyjci jsou i tak plní nadějí.

04:48 - Muhammad Kaddáfí je držen v domácím vězení. On i jeho rodina jsou podle dostupných informací v pořádku.

04:24 - Americký prezident Barack Obama vyzval rebely k "respektování práv libyjského lidu". Společně se spojenci chce pokračovat v podpoře přechodu země k demokracii.

04:01 - Tisíce lidí vyrazily do ulic Benghází, hlavní bašty Kaddáfího odpůrců. Slaví blížící se konec plukovníkova režimu.

03:35 - Agentury AFP a AP potvrdily s odvoláním na zdroje z Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu (ICC) zajetí Sajfa Isláma. Spolu se svým otcem a šéfem libyjské rozvědky je obviněn mimo jiné ze zločinů proti lidskosti.

02:51 - Do rukou povstalců padl i Kaddáfího nejstarší syn Muhammad. "Střelci obklíčili můj dům," utnul telefonický rozhovor s televizí Al-Džazíra.

02:19 - Povstalci obsadili budovu státního rozhlasu. Televize vysílá předtočené pořady, živé vysílání bylo přerušeno. Povstalci podle britské televize Sky slaví na tripoliském Zeleném náměstí.

Vše o nedělním dění v Libyi čtěte zde: Rebelové dobyli Tripolis, Kaddáfího režim se hroutí

 

Právě se děje

Další zprávy