Povstalci dobyli Zavíju. Od Tripolisu je dělí 50 km

Petr Jemelka Petr Jemelka
14. 8. 2011 16:06
Kaddáfího režim úspěch povstalců popírá a tvrdí, že má situaci pod kontrolou
Povstalci slaví postup. Při bojích ale utrpěli značné ztráty.
Povstalci slaví postup. Při bojích ale utrpěli značné ztráty. | Foto: Reuters

Tripolis - V Libyi pokračují krvavé boje mezi jednotkami diktátora Mummara Kaddáfího a ozbrojenými povstalci.

Podle posledních informací z tábora rebelů se opozičním silám podařilo prolomit frontu a dobýt Zavíju - třetí největší město v západní Libyi.

Polní velitel povstaleckých jednotek bojujících o Zavíju Adel al-Zintáni řekl CNN, že jeho muži "čistí město od Kaddífího vojáků." Zavíja už byla podle něj v podstatě dobyta a dochází už jen k lokálním přestřelkám.

"Situace je pod kontrolou, ale ještě bude trvat nějakou dobu, než město úplně vyčistíme," dodal Zintáni.

Kaddáfího vojáci se podle něj skrývají v místní nemocnici a zneužívají pacienty jako lidské štíty, což osvobození města zpomaluje.

Povstalcům už se podle jednoho z jejich mluvčích Jummyho Ibrahima zároveň podařilo přetnout klíčovou zásobovací trasu jižně od Tripolisu.

"Zmocnili jsme se mnoha vozidel s protileteckými kanony, dvou tankerů s palivem a 106 protitankových střel," uvedl Jumma Ibrahim.

Mluvčí Kaddáfího vlády Músá Ibrahím zprávy z nepřátelského tábora popřel. Povstalci podle něj sice ovládají silnici západně od Zavíji, město jako takové a hranice s Tuniskem jsou ale podle něj pořád pod absolutní kontrolou libyjské armády.

"Útočí malé gangy ozbrojenců o padesáti mužích. Lidové ozbrojené složky se s nimi ale vypořádávají. Rebelové nepředstavují skutečnou hrozbu. Tripolis je v bezpečí. Musíte si uvědomit, že jsme velmi silní a máme ve zbrani desítky tisíc lidí. I přes útoky NATO jsme schopni odolávat jeden, dva nebo i tři roky.

V Misurátě už je klid

Kdo ve skutečnosti klíčové město vzdáleného padesát kilometrů od Tripolisu ovládá, není v současné době možné ověřit.

Severoatlantická aliance mezitím pokračuje v letecké podpoře povstaleckých vojáků. V sobotu u Zavíji zničila dva tanky libyjské armády a neupřesněné množství protileteckých zbraní, vojenských vozidel a muničních skladů.

V přístavním městě Misuráta už boje utichly. Rebelům se totiž podle mluvčího Přechodné národní rady (NTC) Gumy El-Gamaty  podařilo dobýt nedaleké město Tawargha, odkud vládní jednotky Misurátu ostřelovaly.

 

Právě se děje

Další zprávy