Somálsko decimují sucha, na jihu země propukl hladomor

Petr Jemelka Petr Jemelka
20. 7. 2011 11:40
V akutní krizi se ocitla polovina obyvatelstva, tedy asi 3,7 milionu lidí
Foto: Reuters

* Česká nezisková organizace Člověk v tísni vyhlásila na pomoc sužovanému Somálsku zvláštní sbírku. * Pomoci můžete na Sbírkové konto - 7069 7069/0300 - nebo formou DMS ve tvaru: DMS(mezera)SOS(mezera)SOMALSKO na číslo 87777. Cena dárcovské DMS je třicet korun.

New York/Mogadišu - Organizace spojených národů ohlásila, že ve dvou oblastech Somálska propukl hladomor.

Katastrofální nedostatek potravin tuto chudou africkou zemi postihl v důsledku nejničivějšího sucha za posledních šedesát let.

Nejhorší je situace v Jižním Bakoolu a Dolním Shabellu, kde je potravin stále méně.

Hladomor zemi, jejíž obyvatele sužuje podvýživa trvale, nastal znovu po devatenácti letech.

Humanitární a mezinárodní organizace tento pojem používají velmi opatrně a zřídka. Jedná se o nejvážnější možný nedostatek potravy, který vede v zasažené oblasti k hromadnému vymírání obyvatel a šíření infekčních nemocí.

Sucho, chudoba a špatná bezpečnostní situace ale vedly k tomu, že v Somálsku trpí podvýživou více než třicet procent dětí a z každých 10 tisíc obyvatel denně zemřou hlady více než čtyři děti a dva dospělí - taková je totiž uznávaná definice hladomoru.

Foto: Aktuálně.cz

"Zhruba polovina somálského obyvatelstva, tedy asi 3,7 milionu lidí, se ocitla v krizi, přičemž až 2,8 milionu z nich žije na jihu země," píše se ve zprávě Úřadu OSN pro koordinaci humanitární pomoci v Somálsku.

Pomoci je třeba okamžitě

Sucha způsobující neúrodu postihla odhadem deset milionů obyvatel východní Afriky. Z chudého Somálska uteklo za jídlem do sousední Keni a Etiopie asi 166 tisíc Somálců. Denně přichází do utečeneckých táborů asi pět tisíc lidí.

"Pokud teď nic neuděláme, hladomor se kvůli nízké úrodě a infekčním nemocem během dvou měsíců rozšíří do všech osmi regionů jižního Somálska," varoval šéf úřadu Mark Bowden.

Humanitární pomoc mezinárodního společenství stále komplikuje pokračující konflikt. Zejména militantní organizace Al-Šaháb. OSN nyní žádá militantní skupiny, aby pracovníky humanitárních organizací, které se chystají pomoci, vpustily do země a poskytly jim bezpečnostní garance.

Foto: Reuters

Ozbrojenci z Al-Šahábu a Al-Káidy, které ovládají jih a střed země, pracovníky mezinárodních organizací v roce 2009 ze svých území vyhnali. Nyní ale umožňují alespoň jejich částečnou přítomnost.

"Hned jak dostaneme bezpečnostní záruky a bude nám umožněno dovážet, distribuovat a monitorovat pomoc, jsme připraveni se do oblasti vrátit," potvrdila mluvčí Iniciativy OSN Světový potravinový program Emilia Casella.

Americké ministerstvo zahraničí už přislíbilo uvolnit na pomoc Somálsku a jeho obyvatelům v keňských utečeneckých táborech ke 431 milionům stávající pomoci dalších 28 milionů dolarů.

Situace v Somálsku je podle všeho nejhorší od začátku devadesátých let, kdy se v zemi rozpadla centrální vláda a začala občanská válka. Hlady zemřelo v letech 1991 a 1992 podle odhadů 300 tisíc lidí, dodávky potravin pak částečně zajistila OSN díky vojenské operaci Restore Hope.

Nejhorší katastrofa postihla KLDR

V roce 1984 postihl katastrofální hladomor Etiopii. Utrpení statisíců lidí se pokusil zmírnit legendární koncert rockových a popových hvězd Live Aid 13. července 1985, organizovaný Bobem Geldofem.

Za nejhorší hladomor posledních let je ale považována krize v Severní Koreji ve druhé polovině devadesátých let. Tam zřejmě zemřely statisíce lidí, ale kvůli uzavřenosti země před okolním světem chybějí přesnější údaje.

 

Právě se děje

Další zprávy