Velký risk. Vrtulníky NATO zasáhnou nízko nad Libyí

Martin Novák Martin Novák
25. 5. 2011 5:30
Jako první posílá bojové helikoptéry Francie. Mají se přidat další země
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Paříž/Tripolis - Francie se rozhodla riskovat a do války v Libyi poslat dvanáct bitevních vrtulníků.

Jejich nasazení je součástí plánu vystupňovat útok proti Kaddáfího jednotkám, a urychlit tak kolaps režimu, který čelí od poloviny února povstání a od poloviny března i vzdušným úderům NATO.

Podle deníku Le Figaro válečná loď Torrent s vrtulníky na palubě vyplula k libyjským břehům 17. května.

"Chceme zasáhnout místa důležitá pro režim s větší přesností," řekl francouzský ministr zahraničí Alain Juppé.

Helikoptéry účinněji zasahují proti cílům v husté městské zástavbě nebo proti pohybujícímu se nepříteli.

Mohou útočit z větší blízkosti než letadla, ale v tom je i jejich zranitelnost. Budou v dosahu protivníkových zbraní. Posádky tam jsou vystaveny hrozbě smrti nebo pádu do zajetí.

Ani jedna členská země NATO zatím při akcích v Libyi neztratila žádného vojáka.

Libyjské síly, věrné Kaddáfímu, stále mají dost výzbroje na to, aby způsobily bitevním vrtulníkům problémy. Disponují třeba ruskými raketami Grad.

Vrtulníky byly například nejzranitelnější částí americké armády při jejím postupu napříč Irákem ve válce v březnu v roce 2003.

U města Karbalá narazil 23. března americký výsadek na silnou palbu ze země, Iráčané protiletadlovými raketami S-60 i střelami SA-7 a SA-14 zasáhli jedenatřicet vrtulníků Apache.

Podobné problémy měla sovětská armáda v Afghánistánu v osmdesátých letech. Opoziční mudžáhedíni sestřelovali sovětské stroje americkými raketami Stinger, odpalovanými z ramene.

Velká Británie je opatrnější než Francie a popřela oznámení francouzského ministra obrany Gerarda Longueta, že i ona posílá na sever Afriky helikoptéry.

Britský ministr obrany Nick Harvey v úterý prohlásil, že Londýn tuto možnost stále jen zvažuje.

Kaddáfího armádě se v posledních dnech moc nedaří. Povstalci ji vytlačili z centra Misuráty a drží i jeden ze dvou hraničních přechodů do Tuniska.

Navíc libyjský diktátor podle zdrojů z jeho blízkosti zřejmě rezignoval na myšlenku znovu ovládnout silou východní část země, kterou plně kontroluje opoziční Libyjská národní rada.

Zatím však Kaddáfí stále ovládá Tripolis, severozápad země a několik dalších větších měst ve vnitrozemí.

 

Právě se děje

Další zprávy