Největší nálet NATO, Tripolis zasypaly desítky raket

Zahraničí Zahraničí
24. 5. 2011 9:11
Cílem některých útoků byla lokalita, kde by měl přebývat Muammar Kaddáfí

Tripolis - Letouny a vrtulníky sil NATO podnikly v noci na úterý dosud nejsilnější útok na Tripolis od začátku mezinárodní libyjské operace.

V úterý nad ránem hlásili reportérové z místa mezi dvanácti a dvaceti výbuchy. Podle některých zdrojů se spojenci, kteří útočí na Libyi po záštitou rezoluce OSN ochraňující civilisty bojující proti režimu, pokusili zasáhnout rovněž budovy považované za sídlo diktátora Muammara Kaddáfího.

Podle BBC se budovy v centru města včetně hotelu, kde přebývají zahraniční korespondenti, po každém výbuchu otřásaly v základech.

Z míst, kde jsou budovy vládních jednotek, se ozývala protiletadlová střelba.

Informace o výsledcích zásahu jsou prozatím jen kusé. Mluvčí diktátora Kaddáfího oficiálně prohlásil, že při útoku "zahynuli tři lidé a 150 jich utrpělo zranění." Útoky podle státní verze údajně mířily na sídlo Lidových gard, to však mělo být během ostřelování skoro prázdné.

Noční akce následovala po oznámení francouzského ministra obrany Gerarda Longueta, že jeho země posílá do libyjské mise bojové vrtulníky.

Podle listu Le Figaro by mělo jít o celkem 12 helikoptér typů Tigre a Gazelle.

Vrtulníky by měly NATO umožnit efektivnější boj s pozemními jednotkami, jejich ostřelování je totiž přesnější než zásahy stíhaček.

Dopisovatelka BBC zároveň uvedla, že z válečné lodi HMS Ocean vysílají do bojů proti Kaddáfímu své vrtulníky Apache rovněž Britové.

Použití bojových helikoptér měl schválit osobně premiér David Cameron, britská vláda však informace zatím oficiálně nepotvrdila.

 

Právě se děje

Další zprávy