Kaddáfího vojáci berou Viagru a znásilňují, tvrdí USA

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
29. 4. 2011 7:38
Podezření vyslovila na půdě OSN americká velvyslankyně Susan Riceová
USA tvrdí, že vojáci věrní Kaddáfímu se dopouštějí v Libyi znásilňování
USA tvrdí, že vojáci věrní Kaddáfímu se dopouštějí v Libyi znásilňování | Foto: Reuters

New York - Vojáci oddaní libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu se stále častěji dopouštějí sexuálního násilí a někteří se před tím posilují Viagrou, pilulkami na posílení potence. Podle diplomatických zdrojů, na něž se odvolává agentura Reuters, to řekla americká velvyslankyně při OSN Susan Riceová na uzavřeném jednání Rady bezpečnosti.

"Riceová to nadhodila na schůzi, ale nikdo nereagoval," uvedl jeden z amerických diplomatů, jenž si nepřál být jmenován. O podezření se už dříve zmínil britský tisk.

Pokud by byla pravda, že Kaddáfího vojáci berou Viagru, mohlo by to podle diplomatů nasvědčovat, že je velitelé nabádají ke znásilňování a terorizování obyvatel v regionech, které podporují povstalce.

Konflikt v Libyi, do kterého se na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN zapojila leteckými útoky Severoatlantická aliance, dospěl do stavu, který pozorovatelé označují za pat. Rebelové, podporovaní letectvem spojeneckých zemí, zatím nedokázali získat rozhodující výhodu nad vládními jednotkami. Zemi tak hrozí rozdělení na dvě části.

Americký prezident Barack Obama je v USA vystaven sílící kritice, že kampaň NATO ztratila na efektivitě a údernosti tím, že z ní stáhl vzdušné síly Spojených států. Někteří američtí politici vyzvali, aby se jednoznačným cílem útoků stal sám Muammar Kaddáfí a jeho nejbližší okolí.

Používání znásilňování jako zbraně během válečných konfliktů se dostává na půdě OSN stále více pozornosti. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun loni zřídil funkci zvláštní vyslankyně OSN proti sexuálnímu násilí a pověřil jí někdejší místopředsedkyni Evropské komise Margot Wallströmovou. Ta nedávno kritizovala Radu bezpečnosti, že v žádné z rezolucí k Libyi nezmínila zvlášť ochranu žen.

Wallströmová připustila, že z Libye zatím nebyl potvrzen žádný případ sexuálního násilí. Upozornila však na Imán Ubajdíovou, která tvrdila zahraničním novinářům, že ji znásilnili vojáci libyjského vůdce. Poté, co Ubajdíová vznesla obvinění, odvlekli ji pryč vládní agenti.

 

Právě se děje

Další zprávy