Kaddáfí se stahuje, krvavou lázeň zařídí místní kmeny

Zahraničí Zahraničí
23. 4. 2011 14:22
V boji o třetí největší město Libye Misurátu se přiblížil zlom
Pozůstalí se v Tripolisu účastní pohřbu těch, kteří zemřeli během náletů spojeneckcýh sil. Zelená barva značí loajalitu k vládě Muammara Kaddáfího.
Pozůstalí se v Tripolisu účastní pohřbu těch, kteří zemřeli během náletů spojeneckcýh sil. Zelená barva značí loajalitu k vládě Muammara Kaddáfího. | Foto: Reuters

Misuráta - V klíčové bitvě libyjské války, která se vede o město Misuráta, zřejmě nastal zlom. Příslušníci vládních sil, zajatí rebely, uvedli, že jejich jednotky dostaly nařízeno se stáhnout z obklíčeného přístavu.

Mluvčí rebelů už dokonce označil Misurátu za město osvobozené od Kaddáfího ejdnotek. "Misuráta je svobodná, rebelové zvítězili. Kaddáfího bojovníci jsou buď zabiti, nebo na útěku," řekl podle agentury Reuters mluvčí. Jeho vyjádření nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Libyjská vláda prohlásila, že boj ve třetím největším městě v zemi by mohly převzít příslušníci místních kmenů. "Řekli nám, že se máme stáhnout," prohlásil pro agenturu Reuters Chálid Dorman, voják libyjské armády.

Jiný příslušník vládních vojsk věrných Muammaru Kaddáfímu Reuters na přímou otázku, zda ztratili kontrolu nad Misurátou, řekl: Ano. Město je v obležení už skoro dva měsíce, během této doby zahynuly stovky civilistů.

Že by stažením líbyjské armády skončilo krveprolití ve městě, však jasné není. Náměstek libyjského ministerstva zahraničí Chálid Kaim prohlásil, že armáda se dosud snažila držet civilní oběti na minimu, kmeny ale takovou zdrženlivost podle něj prokazovat nebudou.

V pátek přitom povstalci podle listu Wall Street Journal dosáhli strategického vítězství, když vztyčili prapor nad devítipatrovou budovou Libyjské pojišťovny.

Právě tato šrámy od kulek posetá budova se za poslední měsíc stala symbolickým centrem bojů povstalců s Kaddáfího silami.

Síly NATO mezitím začaly podnikat letecké údery na Kaddáfího baštu - hlavní město Tripolis.

Misuráta čelí humanitární krizi

Informovala o tom stanice BBC, jejíž reportér popsal, jak betonový bunkr poblíž Kaddáfího rezidence Bab al-Azizia zasáhly v sobotu brzy ráno dvě rakety.

Vláda v Tripolisu už dříve použila možnost občanské kmenové války jako hrozbu proti povstalcům i hrozícímu zásahu NATO. Podle reportéra BBC Jeremy Bowena se Kaddáfího režim cítí stále víc izolovaný a doufá v nějaký způsob diplomatického řešení.

Zahraniční dělníky a zraněné bojovníky mezitím vyrazila z obležené Misuráty zachránit už čtvrtá evakuační loď Mezinárodní organizace pro migraci.

Válka v Libyi "spěje k patu"

Jeden z nejvýše postavených mužů americké armády admirál Mike Mullen už dříve prohlásil, že válka v Libyi „spěje k patu", přestože síly NATO zničily až 40 procent kaddáfího pozemních sil.

Spojené státy mezitím povolily nasazení bezpilotních letounů Predátor.

Povstání proti diktátorovi Kaddáfímu začalo v únoru a bylo inspirováno podobnými vzpourami v Tunisku a Egyptě. NATO převzalo kontrolu nad vojenskými operacemi 31. března.

 

Právě se děje

Další zprávy