Špatná zpráva pro Kaddáfího. USA nasazují Predatory

Martin Novák Martin Novák
22. 4. 2011 10:55
Libyjští rebelové hlásí úspěchy v bojích o Misurátu
Bezpilotní Predator.
Bezpilotní Predator. | Foto: Aktuálně.cz

Tripolis - Posledních čtyřiadvacet hodin nepřineslo příliš dobré zprávy pro libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.

Spojené státy posílají nad Libyi bezpilotní bombardéry Predator, které jsou schopné útočit z malé výšky a jsou ideální pro nálety na cíle v hustě zastavěné oblasti.

Zároveň se rebelům podařilo vytlačit část Kaddáfího sil z centra Misuráty, někteří jeho odstřelovači zmizeli z výškových budov, odkud pálili na lidi v ulicích.

"První bezpilotní letadla se objevila nad Libyí už ve čtvrtek, ale musela se vrátit kvůli špatnému počasí," řekl novinářům zástupce náčelníka generálního štábu americké armády James Cartwright.

Nasazení Predatorů schválil prezident Barack Obama. Bezpilotní letouny, vybavené raketami Hellfire, Američané ve značné míře používají na afghánsko-pákistánském pozemí při likvidaci buněk Talibanu a Al-Káidy. Nasadili je rovněž proti skupinám hlásícím se k Al-Káidě v Jemenu.

"Věříme, že nasazení těchto letadel pomůže ochránit civilisty. Vítáme tento americký krok," řekl v televizi Al-Džazíra mluvčí povstalecké vlády v Benghází Abdal Háfiz Ghoga.

V Misurátě je nyní situace nejhorší v celé Libyi. Vládní jednotky drží město v obklíčení ze třech stran, jedinou volnou trasou je cesta lodí z přístavu do Středozemního moře.

V Misurátě se tvrdě bojuje.
V Misurátě se tvrdě bojuje. | Foto: Reuters

Většinu třísettisícového města ovládají povstalci, ale na předměstích a v části centra jsou Kaddáfího vojáci. Letadla NATO proti nim příliš nezasahují, protože by trefila i civilisty.

Rebelové ale hlásí, že část Kaddáfího sil z centra vytlačili a tento týden zabili už přes sto padesát nepřátelských vojáků.

Organizace Amnesty International i Úřad vysoké komisařky OSN pro uprchlíky obvinily Kaddáfího režim, že jeho vojáci používají v Misurátě zakázané kazetové bomby.

Ty se tříští před dopadem na menší bomby, které často explodují až tehdy, pokud se s nimi někdo dostane do přímého kontaktu.

Velká Británie a Francie pošlou do východní Libye vojenské poradce, kteří mají pomoci povstalcům vylepšit taktiku při bojích s vládními silami.

Politickou podporu vyjádří rebelům americký senátor a bývalý kandidát na prezidenta John McCain, který dnes přijel do Benghází.

 

Právě se děje

Další zprávy