NATO útočícímu v Libyi dochází munice, Kaddáfí řádí dál

Veronika Skálová Veronika Skálová
17. 4. 2011 12:58
Američané očekávají, že je NATO požádá o pomoc
Muammar Kaddáfí při setkání se zástupci Africké unie 10. dubna v Tripolisu.
Muammar Kaddáfí při setkání se zástupci Africké unie 10. dubna v Tripolisu. | Foto: Reuters

Tripolis - Po necelém měsíci od začátku vojenského zásahu v Libyi začíná NATO docházet munice potřebná k vedení útoků na strategické cíle a postavení ozbrojených sil Muammara Kaddáfího. Mohou za to omezené kapacity evropských zemí, které nyní operaci vedou.

Podle deníku Washington Post, který informaci přinesl, začíná být pravděpodobné, že se do konfliktu budou muset znovu vložit Američané, právě kvůli tenčícím se zásobám munice a omezenému počtu dostupných letadel.

Francii a Británii, které nyní nesou hlavní tíži vzdušné operace, docházejí především laserem naváděné bomby mířící přesně na cíl. Spojené státy jich mají dostatek, nejsou však použitelné na letounech francouzské a britské výroby.

Někteří zástupci americké armády potvrdili, že očekávají povolání zpět do akce, přestože prezident Barack Obama oficiálně stále zastává stanovisko, že jeho země bude dál hrát pouze podpůrnou roli. V USA už za tento postoj sklízí kritiku, především od republikánské opozice.

"Libyjská operace není velkou válkou. Jestliže Evropanům dojde munice takto brzy, člověk se diví, na jaký typ války se vlastně celou dobu připravovali," řekl deníku Washington Post John Pike, ředitel organizace GlobalSecurity. "Možná chtěli své letouny ukazovat pouze na air show," dodal ironicky.

Zástupci opozice v libyjské Misurátě zatím žádají NATO o zvýšení intenzity leteckých útoků. Během neděle přišly z Misuráty znovu zprávy o ostřelování města vojsky Kaddáfího. Mluvčí rebelů televizi Al-Džazíra řekl, že nedělní útoky zabily minimálně šest lidí, dalších 47 bylo zraněno.

Zástupci NATO tvrdí, že tempo jejich operací od stažení leteckých sil Spojených států se nijak nezměnilo. Podle nich větší počet letadel se nutně nemusí projevit na větším počtu útoků na síly Muammara Kaddáfího.

 

Právě se děje

Další zprávy