Prezidenta Pobřeží slonoviny zajali Francouzi

Petr Jemelka Petr Jemelka
11. 4. 2011 17:18
Francouzské speciální síly Laurenta Gbagbu předaly vůdcům opozice
Laurent Gbagbo
Laurent Gbagbo | Foto: Reuters

Abidžan - Obléhání samozvaného prezidenta Pobřeží slonoviny Laurenta Gbagby, který se zabarikádoval ve vládní vile, skončilo.

Francouzští vojáci se po dnech bojů v okolí rezidence dostali do objektu, prezidenta zajali a následně vydali do rukou sil řádně zvoleného prezidenta Alassana Ouattary.

Outtara vyhráv loňské prezidentské volby, jeho mandát uznalo i mezinárodní společenství. Nyní vyzývá národ ke klidu a zastavení bojů.

"Gbagbo byl zatčen francouzskými speciálními jednotkami ve své rezidenci. Vojáci ho předali opozičním vůdcům," citovala agentura Reuters mluvčího francouzského prezidenta Toussainta Alaina.

Zvláštní vyslanec OSN Youssouf Bamba pro AFP poznamenal, že je Gbagbo živ a zdráv. Se svou ženou a synem je v hotelu Golf - tedy v místě, kde si jeho protivník Ouattar vybudoval velitelství. Hotel i jeho okolí střeží mírové jendotky OSN.  

Na francouzskou akci už reagovali Britové. Ministr zahraničí William Hague vystoupil na zvláštní tiskové konferenci, kde zdůraznil, že musí být s Gbagbou jednáno s respektem a musí být uspořádán řádný soudní proces.

Mluvčí operace mírových jednotek OSN v Pobřeží Slonoviny Hamadoun Toure o zatčení nemá žádné podrobnější informace. "Zrovna nám volaly zdroje blízké prezidentu Outtarovi a informovaly nás o Gbagbově zatčení. Neznáme souvislosti, nevíme nic bližšího, ani to, kdo vlastně Gbagbu zatknul," řekl Toure agentuře Reuters.

Svět má jasno od prosince

Zatčení Gbagy předcházel útok francouzských tanků a vrtulníků mírových sil OSN na pozice Gbagbových jednotek v největším městě Pobřeží slonoviny Abidžanu, kde se politik ukrýval. 

Síly spojených národů podle mluvčího přikročily k ofenzívě, protože Gbagbovi vojáci ohrožovali civilní obyvatelstvo.

Spor o prezidentský úřad zmítá Pobřežím slonoviny od konce minulého roku. Druhého prosince deklarovala volební komise jako vítěze voleb Alassanea Ouattara.

Hned druhý den ale ústavní soud výsledek voleb změnil a uznal jako vítěze Laurenta Gbagba. Mezinárodní společenství nicméně verdikt ústavního soudu neuznalo, což vedlo k vypuknutí ozbrojeného konfliktu.

 

Právě se děje

Další zprávy