NATO zas pomohlo rebelům, útok libyjské armády zastaven

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
10. 4. 2011 19:45
Spojenecký zásah zastavil útok Kaddáfího na města Adžedábíja a Misuráta
Foto: Martin Novák

Tripolis - Libyjským povstalcům se i v neděli díky pomoci Severoatlantické aliance podařilo zastavit útok vládních sil na město Adžedábíju na východě země. Výsledek války v Libyi je dále velmi nejasný.

Předchozí zprávy hovořily o postupu vládních jednotek do centra města. NATO v Bruselu oznámilo zničení jedenácti Kaddáfího tanků u Adžedábíje a patnácti u Misuráty na západě Libye.

Libyjské ministerstvo zahraničí oznámilo, že vládní síly sestřelily na východě země dva povstalecké vrtulníky. Povstalci podle něj jasně porušili rezoluci OSN o bezletové zóně a NATO prokázalo dvojí metr, když proti nim nezasáhlo. Stroje prý byly sestřeleny nedaleko města Briga. Povstalecké zdroje informaci o likvidaci vrtulníků nepotvrdily.

Podle nemocničních zdrojů, na něž se odvolávají agentury AFP a AP, zahynulo o víkendu v bojích v Adžedábíji a v jejím okolí nejméně 12 povstalců.

Proklamovaným cílem operací NATO v Libye je ochrana tamních civilistů před útoky sil Muammara Kaddáfího, fakticky jde ovšem o pomoc povstalcům.

Zřetelně to v neděli v rozhovoru pro americkou televizi CNN dal najevo bývalý britský ministerský předseda Tony Blair. "Musíme mít na paměti, co je náš strategický cíl. Je to nastolení jiné formy vlády," řekl.

V noci na dnešek zprostředkovatelská skupina zemí Africké unie pro Libyi znovu vyzvala k okamžitému zastavení všech bojů.

Tato skupina tvořená prezidenty Jižní Afriky, Konga, Mali, Mauritánie a Ugandy chce dojednat příměří mezi Kaddáfího jednotkami a povstalci. Ti ovšem předem odmítají každý návrh na příměří, který by předpokládal, že Kaddáfí nebo jeho synové zůstanou u moci.

V sobotu u Misuráty zakotvila loď Mezinárodního výboru Červeného kříže s lékařskými zásobami určenými pro 300 osob. Humanitární pomoc obleženému městu připravuje i Evropská unie.

Na diplomatické frontě se připravuje na 13. května jednání kontaktní skupiny pro Libyi v katarském Dauhá a na 14. dubna se podle Ligy arabských zemí (LAS) chystá z iniciativy OSN konference o Libyi v Káhiře. Bude se na ní jednat o posílení koordinace mezi LAS, OSN, Africkou unií a Organizací islámské konference ve věci Libye.

 

Právě se děje

Další zprávy