Vojska opozice dobyla metropoli Pobřeží Slonoviny

Reuters ČTK Reuters, ČTK
31. 3. 2011 16:21
Po volbách odmítl předat moc poražený prezident Gbagbo. Teď mu hrozí svržení
Vojáci loajální Ouattarovi na severním předměstí Abidžanu.
Vojáci loajální Ouattarovi na severním předměstí Abidžanu. | Foto: Reuters

Abidžan - Prezident Pobřeží Slonoviny Laurent Gbagbo prohrál loni ve volbách, ale odmítl předat moc do rukou vítěze Alassanea Ouattary . I poté, co proti němu Evropská unie a další státy přijaly ekonomické sankce.

Vyjednávání nikam nevedlo, Gbagbo odmítl ustoupit. Teď se zdá, že bude muset uprchnout.

Síly věrné Ouattarovi převzaly kontrolu nad významným přístavním městem San Pedro na jihozápadě této africké země. Kolem poledne pak vstoupily do města Aboisso ležícího 110 kilometrů od bývalého hlavního města Abidžanu.

S odvoláním na místní obyvatele to uvedla agentura AFP. Odpoledne už vojáci mezinárodně uznaného prezidenta vstoupili na předměstí Abidžanu a náčelník generálního štábu armády, stojící za Gbagbem, se uchýlil na velvyslanectví Jihoafrické republiky.

Foto: Aktuálně.cz

V San Pedru, největším světovém přístavu pro vývoz kakaa, jeden obyvatel řekl, že Ouattarovy síly ho mají "zcela pod kontrolou." Nyní hlídkují po městě v terénních vozidlech, jsou vyzbrojeny samopaly Kalašnikov a pancéřovými pěstmi."

I další očití svědci uvedli, že se večer v oblasti spustily boje mezi znepřátelenými tábory a že Ouattarovi muži vstoupili do města. Město bránili vojáci věrní Laurentu Gbagbovi, jenž se odmítá úřadu prezidenta vzdát, přestože jej Ouattara v loňských listopadových volbách porazil.

Jednotky věrné Ouattarovi získaly několik měst už v úterý a ve středu obsadily i formální metropoli země Yamoussoukro. Rada bezpečnosti OSN poté schválila rezoluci, která zavádí sankce proti Gbagbovi a jeho nejbližšímu okolí.

Alassane Ouattara.
Alassane Ouattara. | Foto: Reuters

Text rezoluce opakuje nedávnou výzvu OSN k odchodu Gbagba, zakazuje používání těžkých zbraní a předpokládá zavedení zákazu cestování a zmrazení aktiv dosavadního prezidenta a jeho blízkých společníků.

Pobřeží Slonoviny je největším světovým producentem a vývozcem kakaa.

Násilnosti trvají v zemi od listopadových prezidentských voleb. Kandidáta opozice Ouattaru mezinárodní společenství v čele s OSN uznalo jejich vítězem. Dosavadní prezident Laurent Gbagbo se však odmítl úřadu vzdát. Na několika místech země se pak rozhořely každodenní boje mezi stoupenci obou mužů.

 

Právě se děje

Další zprávy