Kaddáfí žije. Spojence posílá na smetiště dějin

Zahraničí Zahraničí
23. 3. 2011 0:10
Vývoj v Libyi sledujeme v online reportáži
Libyjci si prohlížejí trosky F-15 nedaleko Benghání.
Libyjci si prohlížejí trosky F-15 nedaleko Benghání. | Foto: Reuters

Tripolis - Čtvrtý den operací vedených s cílem prosadit dodržování bezletové zóny nad Libyí odpálily britské a americké lodě a ponorky proti objektům kontrolovaným Kaddáfího silami dvacet střel s plochou dráhou letu. 

Bezletová zóna, do které libyjská armáda nesmí poslat žádné letadlo, už nyní na severu země pokrývá pás o délce tisíc kilometrů.

Dva američtí piloti, jejichž letoun se zřítil nedaleko východolibyjského Benghází, se katapultovali a jsou v pořádku. Pro pvního přiletěl krátce po incidentu způsobeného technickými problémy stroj typu Osprey, druhého předali povstalci Američanům o něco později.

Kaddáfího vojáci dál ostřelují města Sintan a Misuráta na západě Libye. Obyvatelstvo Misuráty upozorňuje, že situace ve městě začíná být velmi dramatická, mrtví se počítají už na desítky a dodávky elektřiny a vody jsou nedostatečné. Kaddáfího vojáci zapálili sklad potravin na jižním okraji města. V Sintanu rebelové čelí útoku 40 tanků.

Vedení povstalců vyzvalo mezinárodní koalici, aby ze vzduchu obyvatelům obou obklíčených měst pomohla.

Události v Libyi sledujeme stejně jako v předchozích dnech online:

23:49 - Muammar Kaddáfí vystoupil živě v libyjské televizi. Objevil se na balkónu svého sídla v tripoliském Báb al-Azízí s dalším plamenným provoláním k lidu. "Porazíme je v krátkodobém ohledu. Porazíme je i v dlouhodobém ohledu," řekl na adresu spojenců. "Zůstanu zde, tady je můj domov, můj stan. Tento útok vede spolek nacistů, který skončí na smetišti dějin."

23:31 - Někteří lidé z bezprostředního okolí libyjského vůdce možná začínají hledat cestu, jak se dostat ze slepé uličky, do níž se situace v Libyi řítí. A snad se také zabývají možností, jak a kde získat azyl. V rozhovoru pro televizní stanici ABC to naznačila americká ministryně zahraničních věcí Hillary Clintonová. "Část toho je divadlo," řekla šéfka americké diplomacie. "Myslím ale také, že prostě zkouší. Jaké mám možnosti, kam bych mohl jít, co bych mohl podniknout. A to bychom měli povzbudit." Clintonová v rozhovoru nicméně zdůraznila, že není jasné, jak vážně myšlené jsou tyto pokusy a zda Kaddáfí skutečně zvažuje, že odstoupí. 

22:47 - Vláda v Tripolisu vyhlásila opětovně příměří, třetí v řadě. Generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi, který se zdržuje v Tunisu, to oznámil libyjský ministr zahraničí Alí al-Mahmúdí. Předchozí příměří libyjské vládní jednotky ignorovaly a vyhlášení Kaddáfího vlády byly jen propagandistickým trikem.

22:17 - Na Kypru přistála trojice letounů Kataru, které se v příštích dnech zapojí do spojeneckých operací nad Libyí. Jedná se o dvě stíhačky Mirage 2000 a transportní letoun C-17. Katar je zatím jedinou arabskou zemí, která se připojila ke spojencům. Podporu jejich akci dnes znovu vyslovila Saúdská Arábie.

21:53 - Libyjské úřady oznámily, že v nejbližší době propustí dva novináře pracující pro agenturu AFP a také třetího, kterého zaměstnává agentura Getty.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

21:28 - Nástup tmy provází v Tripolisu palba protiletecké obrany. Ani tento večer tomu nebylo jinak. Otázkou zůstává, na jaké cíle se spojenci zaměří této noci.

21:10 - Francie navrhla členům mezinárodní koalice podílejícím se na bombardování sil Muammara Kaddáfího politickou platformu pro řízení vojenské operace, a to na úrovni ministrů zahraničí.

20:44 - Rumunsko oznámilo, že do Středozemního moře vysílá válečnou fregatu, aby se podílela na prosazování zbrojního a ekonomického embarga, které bylo vyhlášeno vůči Libyi. Své lodi z oblasti naopak stahuje Německo.

20:21 - Rusko se nabídlo jako prostředník v libyjském konfliktu. Prezident Dmitrij Medveděv ovšem zdůraznil, že se jeho země nebude nijak podílet na prosazování bezletové zóny ustavené nad Libyí na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

19:41 - Americké a britské válečné lodi a ponorky operující ve Středozemním moři odpálily dnes proti objektům pod kontrolou Kaddáfího sil dvacet střel s plochou dráhou letu typu Tomahawk. 

18:43 - Při záchranné akci podniknuté poté, co se nedaleko Benghází zřítila kvůli technickým potížím americká bojová stíhačka F-15 s dvoučlennou posádkou, bylo palbou z letounu typu Osprey, který pilotům po katapultaci přiletěl na pomoc, zraněno pět Libyjců z řad rebelů. Prvního pilota osprey, hybrid letadla a helikoptéry, vzal na palubu záhy po incidentu, o druhého se postaralo místní obyvatelstvo, které jej následně předalo Američanům. 

18:15 - Opozice ve východolibyjském Benghází oznámila, že zakládá vlastní ropnou společnost, která nahradí státní firmu LNO. Aktiva LNO v zahraničí byla podobně jako peníze libyjské centrální banky zmrazena. Libyjská národní rada v Benghází chce navíc místní pobočku centrální banky přetvořit ve finanční ústav nezávislý na Tripolisu.

17:14 - Stanice BBC odhalila, že Libye má zlaté rezervy v hodnotě šesti miliard dolarů, což ji v tomto ohledu řadí mezi 25 zemí s největšími zásobami zlatých cihel. Většina z nich je přitom uložena v Libyi a Kaddáfí tak má po ruce zdroj, z něhož může tajně financovat své vojenské operace.


16:41 - Při útoku vládních jednotek na město Sintan nacházející se na západě země bylo podle očitých svědků zabito deset osob. Na Sintan útočí přibližně čtyřicet Kaddáfího tanků.

16:18 - Spojenecká letadla napadla stroj libyjského letectva, který porušil bezletovou zónu v oblasti Benghází. O osudu letounu a posádky není zatím nic známo.

15:43 - Dvě muslimské země - Pákistán a Alžírsko - dnes v prohlášeních svých ministerstvech zahraničí vyzvaly k ukončení náletů na Libyi. Alžír označil použití síly za "nepřiměřené." Podle diplomatických zdrojů bylo při jednáních Ligy arabských států právě Alžírsko společně se Sýrií největším odpůrcem bezletové zóny a mezinárodního zásahu v Libyi.

14:08 - Pentagon potvrdil, že letoun F-15 se zřítil nedaleko Benghází. Posádka se tak naštěstí pro ni dostala ke spřáteleným rebelům a nikoliv do rukou Kaddáfího sil.

13:40 - Severoatlantická aliance se na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN zapojí do akcí proti režimu Muammara Kaddáfího. Zatím půjde o prosazování zbrojního embarga vůči Libyi. Operace začne zhruba do 24 hodin. Dohodla se na tom dnes Severoatlantická rada, tedy nejvyšší rozhodovací orgán NATO. ČTK to potvrdil český velvyslanec při alianci Martin Povejšil.

13:15 - Britský ministr obrany Nick Harvey poprvé připustil možnost nasazení pozemních sil v Libyi. Řekl, že si dovede představit malý kontingent, bude-li to vyžadovat ochrana civilistů.

13.00 - Západní koalice provádějící letecké údery proti silám plukovníka Kaddáfího se snaží nezasáhnout civilisty a zaměřuje se na pozice protiletecké obrany v řídce osídlených oblastech. Sdělil to dnes v Moskvě americký ministr obrany Robert Gates. Jeho ruský protějšek Anatolij Serďukov však skutečnost, že obětí těchto úderů se stali i libyjští civilisté, odsoudil.

12:50 - Francouzská vláda sdělila, že NATO bude podporovat koaliční partnery při jejich vojenských operacích v Libyi, až Spojené státy omezí svoji přímou účast.

12:25 - Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM)  vyzvala všechny aktéry zapojené ve vojenské operaci v Libyi, aby ji  ukončili. Novinářům to řekl místopředseda poslaneckého klubu strany Alexander Černý. Tvrdí, že vojenskou operací nelze naplnit rezoluci Rady bezpečnosti o ochraně civilistů.

"Je nezbytné okamžitě vyzvat všechny, kdo se podílejí na vojenských operacích v Libyi, aby ukončili jakékoliv vojenské kroky a usilovali o jednání, které povede k uklidnění situace a nastolení míru," prohlásil Černý.

KSČM je zatím jedinou parlamentní stranou, která mezinárodní zásah v Libyi odsoudila.

11:50 - Spojenecké bombardéry útočí na město Adždabíja, jižně od Benghází. Ovládají ho Kaddáfího ozbrojenci, ale rebelové se chystají do města vstoupit. O bombardování informuje zpravodaj listu Guardian, který je na místě.

Kanadské stroje F-18 po startu ze základny na Sicílii.
Kanadské stroje F-18 po startu ze základny na Sicílii. | Foto: Reuters

11:47 - Bruselské rozhovory o zapojení NATO do zásahu v Libyi komplikuje Turecko, které je proti. S případným vstupem aliance do konfliktu musí souhlasit všech osmadvacet členských zemí.

11:24 - Nad Libyí zřítil americký letoun F-15. Dvoučlenná posádka se katapultovala a dopadl zřejmě na území, které mají pod kontrolou povstalci. Americká armáda událost potvrdila, příčinou nehody byly podle ní technické potíže stroje.

10:32 - Město Zintán u hranice s Tuniskem, které drží povstalci, dnes Kaddáfího vojáci ostřelují z těžkých zbraní. Misuráta je pod palbou z tanků.

9:36 - Čína a Brazílie dnes vyzvali k zastavení bojů a příměří v Libyi.

8:11 - Do akce v Libyi se jako první arabská země zapojí Katar. Šest jeho letounů Mirage už přístálo na základně na Krétě.

7:56 - Mluvčí povstalecké armády Chalíd Sajjáh uvedl, že rebelové se chystají na pozemní ofenzívu z Benghází ve směru na Tripolis, ale ne hned. Musí se prý připravit a zorganizovat.

7:52 - Podívejte se na video z těžkých bojů o město Misuráta. Vláda včera oznámila, že ho dobyla, povstalci prý ale mají centrum stále v rukou.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

7:46 - Rozkol nastal dokonce i mezi západními novináři. Americká televize Fox News uvedla, že další britský úder na Kaddáfího sídlo Báb al-Azízíja v Tripolisu zhatila skupina amerických a evropských novinářů, kterou tam libyjské úřadey pozvaly, aby se podívala na škody po prvním náletu. Zpravodaj televize CNN Nic Robertson informaci kolegů rozhořčeně odsoudil jako nesmyslnou.

7:40 - Deník Financial Times píše o rozkolech mezi spojenci. V NATO prý někteří členové protestují proti tomu, že si Francie nepřeje zapojení aliance do zásahu v Libyi. Britové a Američané prý Francouzům zazlívají, že první sobotní nálet na libyjské cíle proveldi bez toho, aby je dopředu informovali.

7:38 - Zástupci povstalecké Libyjské národní rady se poprvé oficiálně setkali s delegací OSN. Na schůzce v Tobruku hovořili o humanitární pomoci oblastem, které kontrolují rebelové. Do jejich regionu zatím proudí potraviny a další zboží přes hranici z Egypta.

 

Právě se děje

Další zprávy