Živě z Libye: Spojenci útočí na Kaddáfího sídlo

Zahraničí Zahraničí
21. 3. 2011 0:21
Leteckou operaci nad Libyí sledujeme v online reportáži
Foto: Reuters

* Libyjská armáda údajně dostala rozkaz ukončit boje. * V Tripolisu je slyšet hlasité exploze, zasažen byl podle všeho vojenský komplex, v němž má hlavní stan Kaddáfí

Paříž, Benghází, Praha - Libyjská armáda vyhlásila od nedělní 21. hodiny příměří, spojenci však zjevně zahájili další noční nálety. Nad Tripolisem bylo alespoň slyšet palbu z protiletadlových děl. Před 22. hodinou SEČ stoupala oblaka dýmu z blízkosti Kaddáfího tripoliského sídla.

Relativního klidu ve vzdušném prostoru nad Libyí využil přes den každý po svém.

Kaddáfího jednotky vstoupily do města Misuráta na západě země, z Benghází na východě Libye naopak vyrazili povstalci směrem na západ. Cestu jim v noci "vyčistili" spojenci. Ti na silnici vedoucí do Benghází zničili desítky vozidel libyjské armády včetně obrněnců.

Americké letouny B-2 zaútočily na protivzdušnou obranu u letiště al-Vatjáh, 170 km na jihozápad od Tripolisu.

Vzdušných útoků se v rámci operace Odyssey Dawn (Úsvit odysey) účastní Francie, Spojené státy, Velká Británie, Kanada, Španělsko a Itálie, která poskytla zákadnu u Neapole. Postupně by se do nich měly zapojit také některé arabské země, hovoří se o Kataru, Saúdské Arábii či Jordánsku.

Spojenci plní rezoluci Rady bezpečnosti OSN,  na základě které Francie jako první spustila akci proti Kaddáfího režimu.

Státní televize v Tripolisu hlásila, že útoky si vyžádaly desítky mrtvých, zprávy ale nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů. Kaddáfí vystoupil s dalším televizním projevem, v němž oznámil, že "všechen libyjský lid se chopil zbraní", aby bojoval s nepřítelem.

Americký prezident Barack Obama varoval Kaddáfího, že pokud nezastaví útoky a nestáhne se z měst, které už dříve ovládali povstalci, bude čelit další tvrdé vojenské akci.

Dění kolem Libye jsme v sobotu sledovali v online zpravodajství, teď nabízíme i nedělní vývoj.

0:21 - Po mnohahodinovém maratonu vyjednávání se nedokázalo 28 členských zemí Severoatlantické aliance shodnout na tom, jakým způsobem by měla být prosazována bezletová zóna nad Libyí. Zejména Turecko se ostře stavělo proti jakémukoli silovému řešení.

00:01 - Mluvčí štábu na britském ministerstvu obrany potvrdil, že z ponorky třídy Trafalgar pohybující se ve Středozemním moři byly na cíle na libyjském území vypáleny střely s plochou dráhou letu typu Tomahawk. Agentura AFP přišla s tvrzením, že jedna z administrativních budov nacházející se v Kaddáfího vojenském komplexu v Tripolisu byla při večerním útoku spojenců "kompletně zničena".  

23:47 - Washington neuznává příměří vyhlášené libyjskou armádou a bude pokračovat v prosazování bezletové zóny. "(Toto příměří buď neexistuje nebo je porušováno," řekl bezpečnostní poradce Bílého domu Tom Donilon. Spojené státy si ale nejsou jisty, jaké bude vyústění válečného konfliktu a nevylučují, že vše skončí ve slepé uličce. Libye by se podle Washingtonu dokonce mohla rozpadnout, byť takové řešení USA nepodporují. 

23:25 - Pod transparenty "Imperialisté pryč z Libye" demonstrovalo proti spojeneckým útokům v centru Athén asi pět tisíc stoupenců Komunistické strany Řecka.

23:17 - Irské nízkonákladové aerolinky Rianair oznámily, že v důsledku bombardování libyjského území pozastavuje všechny lety na sicilské letiště Trapani, kde je zároveň základna vojenského letectva.

22:36 - Mluvčí Pentagonu kontradmirál Bill Gortney popřel, že by spojenci usilovali o fyzickou likvidaci Kaddáfího, připustil ale, že útočí také na cíle, kde by se libyjský vůdce mohl zdržovat.

22:02 - Televize Al-Džazíra citovala mluvčího Libyjské národní rady z Benghází, podle kterého bylo v bojích s vládními silami zabito na osm tisíc povstalců. Zprávu nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů. Intenzivní střelba provázená sporadickými výbuchy je slyšet i z centra Benghází.

21:54 - Exploze provázené sloupy dýmu byly v Tripolisu právě zaznamenány v blízkosti Kaddáfího sídla. Spojenci podle všeho útočí na samotného libyjského vůdce s cílem přimět ho, aby se vzdal.

21:37 - Šéf sboru náčelníků generálních štábů armády USA Mike Mullen potvrdil, že v uplynulých dvou dnech nevzlétlo jediné libyjské letadlo. V pondělí se podle jeho slov spojenci zaměří na zásobovací linie Kaddáfího jednotek, aby tak ztížily útoky vládních sil na povstalce. 

21:19 - Nad Tripolisem se znovu ozývá palba protiletecké obrany, zároveň bylo slyšet nejméně jednu mohutnou explozi. Spojenci obnovili útoky proti pozicím Kaddáfího sil. Jejich letectvo útočí na vládní vojska také jižně od východolibyjského Benghází.

20:47 - V Libyi zmizeli další tři zahraniční novináři. Dva z nich byli reportéry francouzské agentury AFP, jeden fotografoval pro Getty Images. Podle e-mailu, který poslali do redakce, se měli v okolí Tobruku setkat se zástupci povstalců. Už minulý týden zajala libyjská armáda čtyři novináře z listu New York Times.

20:30 - Italský remorkér, který zadržovaly jednotky Muammara Kaddáfího, je volný. Oznámila to firma, které loď patří. Na palubě bylo jedenáct členů posádky.

19:57 - Mluvčí libyjské armády oznámil, že počínaje 21:00 hod. místního času začnou všechny vládní jednotky dodržovat příměří.

19:21 - Nad Tripolisem se právě rozezněla děla protiletecké obrany. Spojenci podle všeho zahájili další nálet na pozice Kaddáfího jednotek.

19:09 - Libyjští povstalci jsou na dohled přístavu Adždabíja, který v pátek dobyly Kaddáfího jednotky. Věří, že další bombardování pozic vládních vojsk jim usnadní vstup do města. 

18:30 - Pentagon oznámil, že pro nastávající dny počítá s dalším bombardováním pozic Kaddáfího armády. Útoky se očekávají i dnes v noci. 

17:52 - Mluvčí francouzského letectva oznámil, že země galského kohouta vyslala v neděli do akce 15 strojů. Žádné velké operace ale hlášeny nejsou, po nočních útocích spojenci zvažují, co dál. Poněkud je zarazilo zamítavé stanovisko Ligy arabských států.

16:44 - Česko se podle ministra obrany Alexandra Vondry do akce proti Libyi zatím nezapojí. Možné je pozdější nasazení protichemické jednotky.

16:38 - K hlasům nabádajícím Kaddáfího, aby odstoupil, se přidal také turecký premiér Recep Tayyip Erdogan. Turecko - člen NATO - bylo přitom proti vojenské akci proti Libyi a neschvalovalo ani ustavení bezletové zóny.

15:52 - Šéf sboru náčelníků generálních štábů Mullen potvrdil, že většina z přibližně dvaceti hlavních cílů, na něž se při útoku zaměřily USA, byla zasažena a "v různé míře" zničena. Do vojenských operací se nyní zapojí také Dánsko, Itálie a Katar.

15:35 - Generální tajemník Ligy arabských států Ámr Músá oznámil, že svolává urychleně schůzku bloku 22 zemí. Zároveň upozornil, že liga sice požadovala ustavení bezletové zóny nad Libyí, ne však vzdušné útoky proti pozemním cílům.

15:10 - Šéf sboru náčelníků generálních štábů USA Mike Mullen připustil, že konflikt v Libyi může skončit bez vítěze s tím, že Kaddáfímu se podaří udržet se u moci, zatímco opozice bude kontrolovat polovinu země.

14:43 - V živě vysílaném rozhovoru pro stanici BBC Kaddáfího syn Saíd al-Islám vyloučil, že by libyjská armáda zaútočila na civilní cíle v oblasti Středomoří. USA naopak vyzval, aby pomohly jeho otci "osvobodit Benghází z rukou teroristů a ozbrojených band".

13:58 - Rusko se obrátilo na spojence, aby ustali v "neselektivním" používání síly v Libyi.

13:16 - Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg připustil, že by Česko mohlo v pozdějších fázích operace vyslat do Libye protichemickou jednotku. Zapojení NATO do operace podpoříme, řekl ministr.

13:13 - Francie druhým dnem pokračuje ve vzdušných útocích proti libyjské protiletecké obraně, uvedla agentura Reuters s odvoláním na francouzské armádní zdroje. Do akce byly nasazeny bojové letouny typu Rafale a Mirage 2000.

12:15 - Podle očitých svědků jsou Kaddáfího tanky v centru města Misuráta. Útoky proti civilistům si v ulicích tohoto přístavu vyžádaly nejméně deset mrtvých a několik desítek zraněných.

11:59 - Šéf sboru náčelníků generálních štábů armády USA Mike Mullen tvrdí, že nemá zprávy o tom, že by při spojeneckém bombardování zahynuli civilisté. Domnívá se rovněž, že Kaddáfí v nouzi nesáhne po chemických zbraních, jak se obávají někteří analytici.

11:48 - Agentura AFP cituje zdroje z lékařských kruhů v Benghází, podle kterých si dvoudenní útok Kaddáfího vojáků zastavený až sobotním spojeneckým bombardováním vyžádal nejméně 94 mrtvých mezi civilisty a povstalci. Francie oznámila, že akce jejích vzdušných sil pokračuje. Británie uvedla, že se její letectvo při posledních spojeneckých operacích zaměřilo na radary a další součásti libyjské protivzdušné obrany.

11:06 - Obyvatelé města Misuráta ležícího přibližně 200 km východně od Tripolisu hlásí, že vládní jednotky postupují s tanky po hlavní silnici a přístav ostřelují. Ve východolibyjském Benghází je naproti tomu klid.

10:39 - Muammar Kaddáfí vystoupil ve státní televizi s dalším plamenným projevem. Libyjský lid se podle něj jako jeden muž chopil zbraní, aby čelil agresi a dobyl vítězství. Skutečnost je však taková, že jeho výzvy uposlechlo jen několik stovek nejhorlivějších stoupenců režimu. Spojenci kontrolují vzdušný prostor nad Libyí a po jejich nočním útoku zůstaly na zemi desítky vyhořelých vozidel vládních sil.

10:14 - Na cestě z Benghází do Adždabíje bylo spatřeno několik vozidel s namontovanými kulomety a pohonem na všechna čtyři kola náležících povstalcům a směřujících na západ. Spojenecké bombardování Kaddáfího jednotek zjevně umožnilo, aby se začali přesouvat zpět do pozic u Adždabíje, ze kterých byli v pátek vytlačeni ofenzivou vládních vojsk.

09:54 - Agentura Reuters hlásí, že silnice vedoucí do východolibyjského města Benghází je po nočním spojeneckém zásahu "poseta" desítkami vyhořelých vojenských vozidel. Některá jsou v takovém stavu, že nelze určit, k čemu původně sloužila. V některých případech se zjevně jedná o obrněnce nesoucí raketomety.

09:31 - Podle stanice BBC panuje v hlavním městě Libye klid, provoz je v podstatě normální, na ulicích je ale cítit napětí. Spojenci se při svých útocích zaměřili na vybrané vojenské cíle nacházející se mimo rezidenční čtvrti. Kaddáfího stoupenci jsou hodně hlasití, libyjskému vůdci vyslovilo podporu ale jen několik stovek jeho nejvěrnějších. O "všelidovém" odporu proti "křižákům" ze Západu, k němuž vyzval Kaddáfí, nemůže být ani řeči. 

08:55 - V souvislosti s útokem na Libyi překoná ropa podle Jonathana Barratta ze společnosti Commodity Broking Services při pondělním obchodování na světových trzích své únorové maximum. V pátek se směsná ropa Brent prodávala za 113,93 dolarů za barel. Únorové maximum bylo 119,79 dolarů. 

08:16 - Na bombardování pozic Kaddáfího jednotek se podílejí také britské letouny typu Tornado, které vzlétly ze základny Marham v hrabství Norfolk. Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé oznámil, že útoky budou pokračovat tak dlouho, dokud se Kaddáfího vojáci kompletně nestáhnou z povstaleckých bašt, které v uplynulých dnech dobyli, a neukončí útoky proti civilním cílům.

08:06 - Do oblasti Středomoří se přes noc přesunula kanadská, dánská a španělská letadla, která se mají v průběhu dne zapojit do spojenecké akce. Letiště u Tripolisu bombardované v nedělních ranních hodinách americkými letouny B-2 už podle armádních zdrojů není nadále "identifikovatelné", což znamená, že mohlo být kompletně zničeno.

07:39 Televizní stanice CBS oznámila, že trojice amerických bombardérů B-2 svrhla na hlavní letiště u Tripolisu čtyřicet bomb.  CNN uvádí, že na centrálním náměstí libyjské metropole se v ranních hodinách shromáždila asi tisícovka Kaddáfího stoupenců. Nad městem zní střelba protiletecké obrany, radary jsou ale po spojeneckém útoku zřejmě z velké části zničeny.

07:06 - Velení Pentagounu potvrdilo, že více než sto střel s plochou dráhou letu zasáhlo přes noc libyjské cíle, mimo jiné radary protivzdušné obrany. O tom, že by proti spojenckým strojům vzlétlo Kaddáfího letectvo nejsou žádné zprávy.

Kaddáfího stoupenci se hlásí
Kaddáfího stoupenci se hlásí | Foto: Reuters

06:55 - Podle britské stanice BBC byl ve východolibyjském Benghází zabit ostřelovačem nezávislý novinář Muhammad Nabbús, který vytvořil internetový kanál s názvem Libya al-Hurrá (Svobodná Libye). Nabbús uveřejňoval záběry následků bombardování podniknutého v uplynulých dnech na město silami věrnými Kaddáfímu.

06:34 - Libyjská státní televize tvrdí, že při náletech bylo zabito 48 osob a dalších 150 utrpělo zranění. Zprávy není možné ověřit z nezávislých zdrojů. Podle Tripolisu uposlechly výzvu Muammara Kaddáfího povolajícího "lid" do zbraně jen v hlavním městě země "stovky dobrovolníků".

06:13 - Po Rusku se ke spojenecké akci vyjádřila také Čína. Ministerstvo zahraničí v Pekingu ale pouze vyslovilo naději, že konflikt nebude eskalovat a že bude co nejdříve ukončen a nepovede k velkým ztrátám na životech. Čína podobně jako Rusko nechala rezoluci Rady bezpečnosti OSN, umožňující útok proti Kaddáfímu, v pátek proti všem očekáváním projít.

05:26 - Libyjská televize opakovaně hlásí, že se protivzdušné obraně země podařilo sestřelit stroje "barbarského nepřítele". Spojenecké velení zprávy popírá. Se vší pravděpodobností se jedná o smyšlenku a záměrnou dezinformaci ze strany Tripolisu.

04:33 - Podle výzkumu německého bulvárního deníku Bild am Sontag podporuje spojeneckou akci v Libyi dvaašedesát procent dotázaných. Zároveň se 65 procent respondentů vyslovilo proti účasti bundeswehru.

03:21 - Americký prezident Obama během návštěvy Brazílie potvrdil, že útoků podniknutých spojenci ve vzdušném prostoru Libye se účastní také letouny USA. Zdůraznil ale, že američtí vojáci se nezapojí do případných pozemních operací.

02:40 - Libyjská státní televize hlásí, že spojenecké letectvo zasáhlo několik cílů v hlavním městě země. Útočníky i nadále nazývá "křižáky".

01:45 - Televize Al Arabíja uvádí, že Kaddáfí pokračuje v ostřelování pozic povstalců u Benghází.

01:44 - Agentura Reuters s odvoláním na očité svědky píše, že z hlavního města Libye Tripolisu se ozývají výbuchy. Je také slyšet střelba z protiletadlových děl. Noční oblohu nepřetržitě protínají paprsky ve tvaru oblouků od světlometů protiletecké obrany.

01:35 - Libyjská státní televize informovala, že by v případě vměšování Evropanů do situace v Libyi přeruší Kaddáfí spolupráci s EU v boji proti nelegální migraci. Právě přes Libyi vedou významné cesty nelegálních přistěhovalců z Afriky do Evropy. Odhaduje se, že v Libyi je nyní kolem 1,5 milionu nelegálních migrantů převážně ze subsaharské Afriky.

01:16 - Terčem spojeneckých útoků se v první části vícefázové operace nazvané Odyssey Dawn stalo přes 20 libyjských zařízení, která by mohla představovat nebezpečí pro spojenecké piloty nebo libyjský lid, řekl pod podmínkou anonymity zdroj z velení americké armády. 

00:55 - Kaddáfí chce podle agentury Reuters požádat o svolání naléhavého zasedání Rady bezpečnosti OSN poté, co jeho země je bombardována západními spojenci. Reuters se odvolává na televize Al Džazíra a Al Arabíja, které však dosud neuvedly žádné bližší podrobnosti.

00:32 - Jeden z povstalců ve městě Benghází uvedl na sociální siti Twitter, že očekává po sobotních leteckých úderech dezerci alespoň části vojáků, kteří byli dosud věrní Kaddáfímu. Má už prý zprávy z města Zintán na západě země, že tamní oddíly přecházejí na stranu rebelů

00:05 - Představitel amerického ministerstva obrany sdělil agentuře Reuters, že systém libyjské protivzdušné obrany je po sobotních náletech vážně poškozen.

Neděle, 00:00 - Skončil první den spojeneckých útoků proti režimu Muammara Kaddáfího. Podle amerických činitelů byl sobotní zásah jen první částí vícefázové operace. Pentagon sdělil, že se do akce postupně zapojí také americké letectvo. Letadla pošlou i Katar a Spojené arabské emiráty.

NATO rozhodne o přímé účasti během neděle.

Střela s plochou dráhou letu Tomahawk míří na Libyi.
Střela s plochou dráhou letu Tomahawk míří na Libyi. | Foto: Reuters

Sobota, 23:33 - Rétorikou o kolonizátorech a křižácích ve svém projevu se Kaddáfí snaží zapůsobit na cítění Arabů a muslimů, ale ztěží se mu podaří masy lidí přesvědčit poté, co brutální potlačování protestů vyvovalo velký odpor právě i mezi Araby a muslimy.

Vlivný islámský duchovní Júsuf Karadáví dokonce vyzval ke Kaddáfího zabití a saúdští duchovní odmítli libyjského vůdce podpořit.

Pokud by diktátor splnil svoji hrozbu a otevřel by lidem sklady zbraní, velká část z nich by je pravděpodobně použila proti jemu samotnému.

Sobota 23.10 - Muammar Kaddáfí v projevu, přenášeném televizi, uvedl, že Libye se bude bránit "koloniální, křižácké agresi." Dodal, že otevře sklady zbraní lidem, aby bránili Libyi.

 

Právě se děje

Další zprávy