Živě: Na Libyi dopadlo 110 střel s plochou dráhou letu

Zahraničí Zahraničí
19. 3. 2011 23:06
Zvláštní hra osudu. Útoky na Irák v roce 2003 a nyní na Libyi začaly ve stejný den. 19. března
Střela s plochou dráhou letu Tomahawk míří na Libyi.
Střela s plochou dráhou letu Tomahawk míří na Libyi. | Foto: Reuters

* Francouzská letadla začala bombardovat postavení Kaddáfího vojsk. * Kaddáfí dnes zaútočil na baštu rebelů Benghází, při těžkých bojích zemřely desítky lidí

Tripolis/Paříž - Spojenecký úder proti Muammaru Kaddáfímu začal. Francouzská průzkumná letadla zamířila v sobotu krátce po třetí hodině odpoledne do libyjského vzdušného prostoru.

Pak začalo bombardování libyjských tanků a vojenských vozidel nedaleko Benghází. Večer se do bombardování zapojili také Američané a Britové, údery jsou tak v plném proudu.

V Paříži se předtím sešli zástupci USA, několika evropských zemí a Ligy arabských států, aby projednali další postup. Schůzky se zúčastnili například Hillary Clintonová, David Cameron a Nicolas Sarkozy.

Dohodli se, že velitelství operace bude v italské Neapoli.

Libyjský režim v reakci na hrozbu leteckých úderů vyhlásil příměří, ale nedodržuje ho.

I v sobotu ráno vládní vojska ostřelovala město Misuráta. Kaddáfího ozbrojenci také zaútočili na přístav Benghází, hlavní baštu rebelů. Vládní tanky jsou v západní části města, část z nich ale rebelové zřejmě zneškodnili.

Americký prezident Barack Obama varoval Kaddáfího, že pokud nezastaví útoky a nestáhne se z měst, které už dříve ovládali povstalci, bude čelit tvrdé vojenské akci.

Na seznamu prvních cílů jsou centra libyjské protivzdušné obrany, letecké základny a také oblasti, kde se soustřeďují vládní vojáci k útokům na města, držená povstalci.

Rezoluce Rady bezpečnosti OSN umožňuje nejen vytvoření bezletové zóny, ale také údery například na tanky či dělostřelectvo, bude-li to nutné na ochranu civilního obyvatelstva.

Vývoj kolem Libye sledujeme v online zpravodajství.

23:08 - Rétorikou o kolonizátorech a křižácích se Kaddáfí snaží zapůsobit na cítění Arabů a muslimů, ale ztěží se mu podaří masy lidí přsvědčit poté, co je brutální potlačování protestů vyvovalo velký odpor právě i mezi Araby a muslimy. Vlivný islámský duchovní Júsuf Karadáví dokonce vyzval ke Kaddáfího zabití a saúdští duchovní odmítli libyjského vůdce podpořit.

Boty namířené podrážkou na tvář jsou v arabském světě gestem opovržení.
Boty namířené podrážkou na tvář jsou v arabském světě gestem opovržení. | Foto: Reuters

Pokud by diktátor splnil svoji hrozbu a oteřvel by lidem sklady zbraní, velká část z nich by je pravděpodobně použila proti jemu samotnému. Podle různých odhadů si přeje Kaddáfího odchod a změnu režimu zhruba 80 až 90 procent LIbyjců.

23:04 - Muammar Kaddáfí v projevu, přenášeném televizi ze zvukového záznamu, uvedl, že Liby se bude bránit "koloniální, křižácké agresi." Dodal, že otevře sklady zbraní lidem, aby bránili Libyi.

22:28 - Terčem náletů u Misuráty je velká vojenská základna, kde jsou soustředěné Kaddáfího jednotky. V Tripoli dopadly rakety na leteckou základnu Mitiga.

22:06 - Libyjská televize tvrdí, že u Tripolisu byl sestřelen francouzský letoun. Zpráva však není potvrzena z jiných zdrojů.

22:02 - Vedle Francouzů, Britů a Američanů se účastní náletů podle Pentagonu také Itálie a Kanada. Čtyři španělské stroje F-18 se mají zapojit ještě v noci. Letectvo některých arabských zemí se připojí až později.

21:27 - Na libyjské cíle odpálily americké lodi už 110 střel s plochou dráhou letu Tomahawk, Britové střílí rakety z ponorek ve Středozemním moři.

Fotografie Kaddáfího příznivců, kteří se shromáždili u jeho sídla Báb al-Azízíja v Tripolisu a nabídli se údajně jako živé štíty. Snímek byl pořízen mobilním telefonem.
Fotografie Kaddáfího příznivců, kteří se shromáždili u jeho sídla Báb al-Azízíja v Tripolisu a nabídli se údajně jako živé štíty. Snímek byl pořízen mobilním telefonem. | Foto: Reuters

21:22 - Libyjská televize hlásí, že bombardování zasáhlo obytné čtvrtě Tripolisu a zásobníky s palivem v Misurátě. V Tripolisu prý raněné rozvážejí sanitky do nemocnic. V Kaddáfího sídle Báb al-Azízíja se údajně shromáždily stovky dobrovolníků, kteří chtějí být lidskými štíty.

21:20 - Spojenci bombardují centra protivzdušné obrany kolem Tripolisu a Misuráty. Dála také strategické cíle podél celého libyjského pobřeží Středozemního moře. Oznámil to představitel Pentagonu.

20:55 - Americká armáda odpálila z lodí ve Středozemním moři na libyjské cíle několik střel s plochou dráhou letu, oznámil Pentagon. Zároveň britský premiér David Cameron uvedl, že britské bojové letouny už jsou v akci nad Libyí.

20:30 - Ještě jedna zajímavost. Zatímco Česká republika v souvislosti s úderem na Libyi nebyla podle premiéra Petrea Nečase nikým ani oslovena, na dnešním "válečném summitu" v Paříži nechyběl mezi pozvanými polský ministerský předseda Donald Tusk.

20:27 - Je to asi náhoda, ale zajímavá. Ačkoliv útoky na Irák v roce 2003 a Libyi v roce 2011 se od sebe v mnohém liší, oba začaly ve stejný den. 19. března. Ano, invaze do Iráku začala před osmi lety také 19. března.

20:15 - Francouzský ministr zahraničí Juppé oznámil, že mezinárodní zásah v Libyi bude trvat i v příštích dnech. Operace neskončí, dokud se plukovník Kaddáfí nepodřídí rezoluci OSN.

Francouzský letoun Rafale startuje k misi nad Libyi ze základny Saint-Dizier.
Francouzský letoun Rafale startuje k misi nad Libyi ze základny Saint-Dizier. | Foto: Reuters

20:03 - Pentagon oznámil, že k akci v Libyi jsou ve Středozemním moři připraveny tři americké ponorky.

19:57 - Na straně povstalců se do bojů v Benghází zapojují i ozbrojené ženy, uvádějí svědci. V Misurátě, obklíčené ze všech stran vládními vojsky, už třetí den neteče voda a nemocnicím došly léky.

19:42 - Podle nepotvrzených zpráv by měl večer vystoupit s projevem Muammar Kaddáfí.

19:30 - Ještě k rannímu sestřelení letadla nad Benghází. Podle zdrojů z Benghází si ho zřejmě povstalci omylem sestřelili sami.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

19:12 - Severoatlantická aliance (NATO) se patrně zapojí do akcí proti silám libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, řekl dnes agentuře ČTK diplomatický zdroj v Bruselu. Rozhodnutí o tom by mohlo padnout už v neděli, kdy zasedne na úrovni velvyslanců mimořádná Severoatlantická rada, tedy nejvyšší rozhodovací orgán aliance.

19:10 - Rusko lituje toho, že se západní mocnosti rozhodli pro útok na Libyi. Uvedl to dnes mluvčí ruského ministerstva zahraničí. Při čtvrtečním hlasování v Radě bezpečnosti OSN se ovšem ruský zástupce vzdal hlasování, čímž přijetí rezoluce umožnil.

18:52 - Francouzská letadla zničila u Benghází čtyři libyjské tanky a pokračují v bombardování. Uvedl to z místa zpravodaj televize Al-.Džazíra.

18:45 - Španělské letouny F-18 se chystají ke startu do vzdnušného prostoru Libye, informují španělská média. Premiér Zapatero už v pátek oznámil, že Madrid se k operaci připojí. Zapatero byl velkým odpůrcem invaze do Iráku v roce 2003.

Britské stíhačky Tornádo.
Britské stíhačky Tornádo. | Foto: Reuters

18:20 - Britská stanice BBC ve své analýze uvádí, že v tuto chvíli se téměř jistě pohybují na libyjském území speciální výsadkové francouzské a britské oddíly, které pracují na označení cílů pro bombardování

18:06 - Paříž vyšle k libyjským břehům letadlovou loď Charles De Gaulle.

17:57 - Francouzská letadla začala bombardovat vojska Muammara Kaddáfího. První zásah dostalo obrněné vozidlo. Uvedla to agentura Reuters. Nad Libyí už je na dvacet francouzských letounů. Podle mluvčího ministerstva obrany Francouzi útočí kolem Benghází, na které dnes Kaddáfího armáda zaútočila.

17:40 - Šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová označila za klíčovou roli arabských zemí, které se připojily ke koalici proti Kaddáfímu. Podle něj by se libjský vůdce bez zásahu okolního světa dopustil "neslýchaných krutostí."

 

17:30 - Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg řekl v České televizi: "My nejsme středomořská země. My nemáme pro tyto operace patřičnou výzbroj a myslím, že je dostatečně sil a zájemců, abychom si mohli dát ještě prozatím pohov." Francie se podle něj chopila iniciativy, protože se jí nabídla jedinečná možnost "konečně se prokázat jako vůdčí mocnost ve Středomoří."

Do Paříže dorazil i katarský premiér šejk Hamad bin Jassim. Jeho země zásah mezinárodní společenství v Libyii podporuje.
Do Paříže dorazil i katarský premiér šejk Hamad bin Jassim. Jeho země zásah mezinárodní společenství v Libyii podporuje. | Foto: Reuters

17:25 - Francouzské ministerstvo borany oznámilo, že nad Libyí se nyní pohybuje pět letadel. Dva stroje Rafale, dva Mirage a jeden letoun se systémem včasného varování AWACS.

17:23 - Podle kanadského premiére Stephena Harpera začne velmi brzy "rozsáhlá operace" a Kanada se jí zúčastní. Útoky podle něj mezinárodní koalice povede i z moře.

16:55 - Na sociální sití Twitter libyjští uživatelé tvrdí, že Kaddáfí chce jako lidské štíty při bombardování západních spojenců.použít některé zajaté povstalce  Prý se jedna hlavně o zajatce z města Zuára na hranici s Tuniskem, které Kaddáfího oddíly dobyly na začátku týdne.

16:49 - Velitelství spojeneckých operací proti libyjskému režimu bude v Neapoli, potvrdil italský premiér Silviou Berlusconi.

16:44 - Německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že násilí v Libyi musí skončit. Potvrdila ale, že Německo se operací nezúčastní. Němci se vzhledem ke své historii neradi zapojují do mezinárodních akcí, výjimkou je účast kontingentu bundeswehru v Afghánistánu. I tam ale mají Němci rozkaz nepodílet se na bojových operacích.    

    

16:42 - Český premiér Petr Nečas k zahájení vojenských operací nad Libyí řekl: "Situaci pečlivě sledujeme, stejně jako od počátku se držíme střízlivého postoje. Vítáme, že akce je podporována Radou bezpečnosti OSN. Česko nemá prostředky, kterými by se mohlo přímo do akcí zapojovat."

Rebelové kladou v Benghází odpor.
Rebelové kladou v Benghází odpor. | Foto: Reuters

16:34 - Podle svědků se odehrávají v západní části Benghází těžké boje mezi Kaddáfího armádou a obránci města. Obě strany mají velké ztráty na životech.

16:26 - Televize Al-Arabíja oznámila, že průzkumné lety provádějí vedle francouzských také italská letadla. Italský premiér Silvio Berlusconi to však v rozhovoru pro agenturu ANSA popřel. Podle něj jeho země jen dá k dispozici základny.

Přímé zapojení Itálie do akce je problematické vzhledem ke koloniální minulosti a někdejší nadvládě Itálie nad Libyí. Berlusconi byl až do začátku povstání přítelem Kaddáfího, oba politici se často setkávali.

16:12 - "Čas k zásahu nastal," řekl po pařížské schůzce britský premiér David Cameron.

15:56 - Očekává se, že po Sarkozyho projevu začne bombardování vybraných cílů v Libyi francouzskými a britskými letadly. USA, Kanada, další evropské země a některé arabské státy se připojí později.

15:50 - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy vystoupil s projevem po summitu v Paříži. "Spojenecké letouny již zastavují útoky jednotek Muammara Kaddáfího na baštu rebelů Benghází na východě země," řekl Sarkozy.

  

"Zajistíme, aby rezoluce Rady bezpečnosti na ochranu libyjského obyvatelstva byla naplněna," prohlásil také francouzský prezident, který měl při prosazování úderu na Kaddáfí hlavní roli.

Dánové poslali do akce stíhačky F-16.
Dánové poslali do akce stíhačky F-16. | Foto: Reuters

"Je naší povinností ve spolupráci s arabskými zeměmi ukončit vražedné šílenství v Libyi," uvedl kromě jiného v krátkém projevu.

15:20 - Francouzská televize BFM oznámila, že francouzské letouny už zamířily do libyjského vzdušného prostoru. Potvrdilo to ministerstvo obrany v Paříži.

14:45 - Podívejme se na to, odkud mohou letouny nad Libyi startovat. Klíčové jsou italské základny na Sicílii, u Neapole a v Avianu. Britové mohou použít svojí základnu v Akrotiri na Kypru, francouzské stroje zřejmě použijí základnu Istres na jihu Francie.

Využita může být též letecká základna Francie v Čadu. Ze středomořského přístavu Toulon je připravena vyplout letadlová loď Charles de Gaulle, na jejíž palubě lze přepravit 15 stíhaček.

14:40 - Kanada oznámila, že se zapojí do operace v Libyi, ale ne dříve než v pondělí. Dementovala tak zprávu agentury Reuters, že už dnes kanadské bombardéry vzlétnou společně s francouzskými a britskými.

14:27 - Podle skandinávských médií je do akce připraveno šest dánských a šest norských letounů F-16. Švédsko se operace nezúčastní. Dánská letadla jsou nachystána na americké vojenské základně v Sigonelle na Sicílii.

Rebelové v Benghází jásají na ukořistěném tanku.
Rebelové v Benghází jásají na ukořistěném tanku. | Foto: Reuters

14:20 - Pro úplnost je třeba dodat, že do útoku proti Kaddáfímu se zřejmě zapojí i americké lodě ve Středozemním moři. Pravděpodobné je nasazení střel s plochou dráhou letu Tomahawk.

14:16 - Jednání v Paříži mají skončit zhruba v půl čtvrté středoevropského času prohlášením francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Z arabských zemí se schůzky účastní Maroko, Katar, Spojené arabské emiráty a Jordánsko. Přítomen je také generální tajemník Ligy arabských států, Egypťan Amr Músa.

14:13 - Podle deníku New York Times vyslovil prezident USA Barack Obama v interní debatě o zásahu přání, aby útoky trvaly jen dny, ne týdny. Řada expertů se ale domnívá, že půjde spíše o týdny.

14:11 - Jaké jsou předpokládané cíle prvního leteckého úderu na Libyi? Radary, centra protiletadlové obrany, letecké základny, Kaddáfího jednotky operující u povstaleckých měst Misuráta a Benghází.

13:49 - Úřad vysokého komisaře pro urchlíky při OSN varuje: bitva o Benghází vyžene z města 200 000 lidí. Nemocnice hlásí po dnešku z města 26 mrtvých.

13:36 - První vlny útoků na libyjské cíle se podle agentury Reuters zúčastní Francie, Velká Británie a Kanada. Úder má začít hned, jak skončí summit v Paříži.

Rebelové v Benghází jásají na ukořistěném tanku.
Rebelové v Benghází jásají na ukořistěném tanku. | Foto: Reuters

13:35 - Rebelové tvrdí, že v západní části Benghází obklíčili a zneškodnili čtyři tanky. 

13:30 - Stovky aut plných civilistů opouštějí obležené Benghází. Směřují na východ, kde ještě rebelové drží některá města. "Musíme čekat, až nás Kaddáfí a všichni zabijí, než začne svět jednat?" cituje Reuters jednoho z uprchlíků.

12:55 - Libyjská státní tisková agentura Jana hlásí: K cílům, na něž chtějí Francouzi zaútočit, se sbíhají davy Libyjců věrných Kaddáfímu. Chtějí se prý stát živými štíty. 

12:30 - Kaddáfího dělostřelectvo dnes ráno ostřelovalo Misurátu. Poslední velké město, které povstalci drží na západě. Ve městě ale zřejmě vládní jednotky na rozdíl od Benghází nejsou.

12:02 - Před začátkem úderů se samozřejmě hojně spekuluje o tom, jakoué mají vlastně Kaddáfího jednotky techniku. Většina expertů se domnívá, že disponují zhruba 40 až 60 funkčními letadly a několika stovkami tanků. Starších sovětských T-55 a T-62, ale i modernějších T-72. Co se týká protiletecké obrany, Libye disponuje účinným ruským systémem S-300.

Tank libyjských vládních jednotek.
Tank libyjských vládních jednotek. | Foto: Reuters

12:00 - Libyjský analytik a politolog Saíd Džebbár, který žije v Británii, vyzval k tomu, aby údery vedly k odstranění Kaddáfího od moci. Podle Džebbára se libyjský vůdce bude snažit udržet vládu nad západní částí země a rozdělit Libyi tak, jako byla kdysi rozdělená Korea. Jakýkoliv výsledek vojenských operací, jehož součástí bude setrvání Kaddáfího v Tripolisu, by byl podle Džabbára chybou a pro Libyjce tragédií.

11:51 - Hillary Clintonová, David Cameron a Nicolas Sarkozy se setkají krátce po poledni v Paříži. Asi nebudeme daleko od pravdy, když si zaspekulujeme, že tam může padnout rozhodnutí o podobě a načasování prvních útoků.

11:20 - Kaddáfí podle agentury AFP zaslal dopis Baracku Obamovi, Davidu Cameronovi, Nicolasu Sarkozymu a generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi. Napsal jim, že budou litovat intervence v Libyi a že všichni Libyjci jsou na jeho straně.

11:10 - Šél Libyjské národní rady Mustafa Abdál Džalíl vyzval svět, aby už zasáhl, jinak podle něj zemře v Benghází mnoho civilistů. Město je prudce ostřelováno Kaddáfího jednotkami, tisíce lidí prchají na východ. LIbyjská národní rada zastřešuje povstalce.

10:27 - Letoun, který se dnes ráno zřítil nad Benghází, patříl rebelům a sestřelili ho Kaddáfího vojáci. Původní informace byla opačná.

9:56 - Zpravodaj televize BBC hlásí, že do Benghází vjely vládní tanky, tisíce lidí prchají ze západních částí města.

9:19 - Rebelové stavějí barikády a betonové zátarasy v centru Benghází.

9:11 - "Je jasné, že musíme jednat rychle," řekl agentuře Reuters zdroj z francouzské vlády. Začátek úderů tak je zřejmě skutečně otázkou už jen několika hodin.

9:05 - Mluvčí libyjské vlády popírá útok na Benghází. Vláda prý dodržuje příměří a vojáci střílejí jen v sebeobraně.

8:58 - Svědci tvrdí, že vládní vojáci se pokoušejí proniknout do centra Benghází z jihu a také přes pobřeží Středozemního moře.

8:50 - Pod palbou jsou i další dvě města, držená povstalci. Misuráta a Adžedábíja.

8:43 - Podle reportéra BBC je Benghází pod těžkou dělostřeleckou palbou. Zasažen byl hotel, kde jsou ubytovaní novináři.

8:13 - Síly věrné libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu už údajně jsou v povstalecké baště Benghází, kterou se pokouší  dobýt. Vojáci pronikli do západních předměstí, informovala televize Al-Džazíra, která má v oblasti zpravodaje.

Americké letouny na základně Moron de la Frontera nedaleko Sevilly.
Americké letouny na základně Moron de la Frontera nedaleko Sevilly. | Foto: Reuters

8:28 - Dělostřelectvo bombarduje centrum Benghází. Rebelové údajně sestřelili jedno letadlo.

Sobota 7:20 - Kaddáfí v záznamu odvysílaném dnes na televizní stanici Al-Džazíra řekl, že čtvrteční rezoluce Rady bezpečnosti OSN o zavedení bezletové zóny nad Libyí nemá žádné ospravedlnění. "Je to do očí bijící kolonialismus. Nemá žádné ospravedlnění. Bude mít vážné důsledky pro Středomoří a Evropu," řekl libyjský vůdce.

 

 

Právě se děje

Další zprávy