OSN schválila zásah proti Kaddáfímu, útok už se chystá

Zahraničí Reuters Zahraničí, Reuters
18. 3. 2011 11:50
Jen pár hodin před tím vzkázal Kaddáfí do centra rebelů: Zaútočím dnes. Bez smilování
Muammar Kaddáfí při projevu ke svým sympatizantům 2. března 2011.
Muammar Kaddáfí při projevu ke svým sympatizantům 2. března 2011. | Foto: Reuters

* Rezoluci schválilo 10 z 15 členů RB OSN, povoluje veškerá vojenská opatření s výjimkou pozemní intervence * Britské letectvo může být do akce zapojeno už dnes, také Francie ohlásila, že je připravena se zapojit do vojenské operace * Německo: Naše jednotky se nezúčastní * Kaddáfí: V případě zahraničního zásahu provedeme odvetné útoky na civilní i vojenské cíle ve Středomoří

Tripolis/New York - Po dlouhých týdnech neúčinného přešlapování vykročily světové mocnosti tvrdě proti režimu libyjského diktátora Muammara Kaddáfího.

Rada bezpečnosti OSN ve čtvrtek schválila vojenskou akci, která má Kaddáfího zastavit. Dává zelenou nasazení vojenské síly k ochraně civilistů. Dále vytváří nad Libyí bezletovou zónu. Tento bod vstoupil v platnost okamžikem schválení rezoluce.

Pro se vyslovilo 10 z 15 členů rady; Rusko, Čína, ale také Německo se hlasování zdržely.

Schválená rezoluce umožňuje letecké údery a všechna ostatní "potřebná opatření" k ochraně civilistů, výslovně však vylučuje nasazení okupačních sil, tedy vyslání pozemních jednotek do Libye.

Dokument: Přečtěte si, co přesně rezoluce Rady bezpečnosti uvádí

Deník Daily Telegraph napsal, že britské královské letectvo může být zapojeno do akce nad Libyí už během pátku. Mluvčí francouzské vlády hned ráno též potvrdil, že Francie se do vojenské operace zapojí. Stejný postoj zaujaly Norsko a Austrálie. Čas začátku úderů a jejich přesné cíle odmítl mluvčí francouzské vlády uvést.

Rozhodnutí Rady bezpečnosti přišlo jen pár hodin poté, co Kaddáfí v rozhlase avizoval útok na poslední mocnou baštu odporu - přístavní město Benghází. Kaddáfí večer v rádiu oznámil, že během několika málo hodin vezme Benghází útokem. "Bez milosrdenství, bez lítosti," řekl vůdce.

Jeho syn Saíf al-Islám ráno v rozhovoru pro Al-Džazíru otcovy výroky zmírnil, když uvedl, že do města budou vyslány protiteroristické jednotky, které by měly rebely odzbrojit. Armáda podle něj město obklíčí, její jednotky však do něj masivně nevstoupí.

Libye mezitím uzavřela svůj vzdušný prostor pro veškerou dopravu. Řízení letového provozu v Tripolisu oznámilo, že až do odvolání nevpouští žádná letadla.

Benghází (dočasně) slaví

Novým oslavám v Benghází tím však nezabránil. Televize Al Džazíra odvysílala po půlnoci záběry tisíců lidí, kteří v ulicích nadšeně vítali schválení rezoluce RB OSN. Došlo i na malý ohňostroj, lidé na kamery ukazovali karikatury Kaddáfího a vlastenecké trikolory.

Odhlasováno. Rada bezpečnosti OSN právě posvětila vojenskou akci vůči Libyi.
Odhlasováno. Rada bezpečnosti OSN právě posvětila vojenskou akci vůči Libyi. | Foto: Reuters

Rezoluce začala platit neprodleně. Znamená okamžitý zákaz letů nad Libyí. Itálie ještě v noci nabídla své vojenské základny pro potřeby spojenců. Odtud by mohly vzlétat stroje, které budou dodržování rezoluce kontrolovat.

Pokud by Kaddáfí vůli rady respektoval, musel by boje okamžitě zastavit. Ve čtvrtek už přitom na město, kde žije 670 000 obyvatel, vyslal nejméně tři vzdušné údery, uvedla agentura Reuters.

Jednotky loajální Kaddáfímu postoupily ve čtvrtek večer na 60 kilometrů od Benghází.

Francie: Vojenská akce může přijít během hodin

Otázkou zůstává, jak rychlá může být akce mocností "na ochranu civilistů", pokud se Kaddáfí nezastaví.

Prezident USA Barack Obama se bezprostředně po schválení rezoluce telefonicky spojil s prezidentem Francie Nicolasem Sarkozym a britským premiérem Davidem Cameronem. Podle všech tří musí Libye neprodleně vyhovět požadavkům OSN a skončit s násilnostmi proti vlastním obyvatelům. Vynutit si text rezoluce hodlají ve spolupráci s arabskými zeměmi.

Agentura AP s odvoláním na francouzské diplomaty uvedla, že úder by mohl následovat během několika málo hodin, zahájit by ho mohla bezpilotní letadla. Alianci Francie, Velké Británie a USA by měl doplnit nejméně jeden z arabských států, nejčastěji se skloňuje jméno Libanonu, který spolu s velkou trojkou přijetí rezoluce nejhlasitěji žádal. Zvažována je však také účast Kataru či Spojených arabských emirátů.

O "pouhých "hodinách" otevřeně hovořil i francouzský premiér François Fillon. "Jakmile dostaneme od OSN zelenou, jsme pro vojenskou akci hned v příštích hodinách," řekl před jednáním rady.

Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé zvedá ruku pro rezoluci.
Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé zvedá ruku pro rezoluci. | Foto: Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se v této záležitosti již setkal se svým premiérem, ministrem obrany a velitelem ozbrojených sil a chce, aby se ve Francii konala v sobotu jednání mezi nejvyššími představiteli EU, Africké unie a Ligy arabských států.

Britský předseda vlády David Cameron svolal hodinu po půlnoci kvůli Libyi na páteční ráno mimořádné jednání vlády. Očekává se, že do 12.00 vydá oficiální prohlášení pro parlament.

Předseda Ligy arabských států Amr Músá však v pátek opatrně prohlásil, že rezoluce Rady Bezpečnosti OSN si dává za cíl chránit civilisty a nemluví o žádné invazi. Músá nechce, aby některá ze stran "zašla příliš daleko".

Nejasná role USA

Jasno zatím není o podobě amerického zapojení. Pentagon chce do akce přizvat "množství" arabských zemí. Armáda nadto uvedla, že neočekává, že by po odhlasování v RB OSN následovala rychlá vojenská akce.

Američtí představitelé v této souvislosti prohlásili, že vojenské akce proti leteckým silám plukovníka Kaddáfího by mohly začít v neděli nebo až v pondělí.

Stanice BBC uvedla, že hlavní roli v nich zřejmě budou hrát Francie a Británie, účast Spojených států v prvních leteckých úderech se zatím příliš nepředpokládá.

Západní představitelé ale trvají na tom, že případného vojenského zásahu proti Libyi se musí účastnit i síly nějakého člena Ligy arabských států, která také musí nést část nákladů spojených s takovou operací, a že se tato případná akce nebude odehrávat pod hlavičkou NATO.

Katar v této souvislosti v pátek oznámil, že se bude podílet na mezinárodním úsilí ochránit libyjské civilní obyvatelstvo. Z tohoto sdělení však jasně nevyplývá, zda se tato arabská země hodlá zapojit do možných vojenských operací proti Muammaru Kaddáfímu.

Německé stanovisko k zamýšlenému vojenskému zásahu proti Kaddáfímu je negativní. Ministr zahraničí Guido Westerwelle řekl, že německé jednotky se případné operace v Libyi účastnit nebudou.

Turecko v pátek vyzvalo k příměří v Libyi a postavilo se proti vojenské intervenci do této země.

Německo i Turecko jsou členy NATO, pro případnou akci aliance je nutný souhlas všech jejích osmadvaceti členských zemí.

Prohledáme každý dům

Tripolis naopak hrozí silou a ještě před schválením rezoluce OSN západní země varoval, že v případě zahraničního zásahu provedou libyjské síly odvetné útoky na civilní i vojenské cíle ve Středomoří.

Zatím se dá jen těžko odhadnout, jak silný ve skutečnosti je Kaddáfího režim a zda se diktátorovi během posledních dnů podařilo opravdu získat většinu rebely ovládaných měst zpátky. Možnosti prověřit reálný stav v Libyi jsou krajně omezené.

Vůdce vzbouřenců Mustafa Abdel Džalíl například z Benghází vzkázal: "Nikam před Kaddáfím neustoupíme. Jsou to jen vyhrůžky, lži a výmysly," řekl Al Džazíře.

List The Wall Street Journal v pátek v této souvislosti vzkázal, že egyptská armáda začala s vědomím Washingtonu posílat libyjským rebelům přes hranice zrbaně.

Kaddáfí znovu pohrozil, že s těmi, kdo budou klást jednotkám odpor, nebude mít slitování. Povstalcům, kteří se vzdají, naopak nabízí amnestii. "Moji vojáci prohledají každý dům ve vašem městě. Vy, kdo nemáte zbraně, nemáte důvod se bát," vzkázal obyvatelům Benghází. "Vy ostatní - vzdejte se."

"Nadešla hodina rozhodnutí," uvedl v telefonickém rozhovoru pro libyjskou státní televizi.

Libyjské jednotky v pátek také od 6 hodin SEČ znovu začaly útočit palbou z těžkých zbraní na město Misuráta ležící asi 200 kilometrů východně od Tripolisu. 

Televize Al-Arabíja uvedla, že v mešitách, školách a domech města bylo zabito a zraněno blíže neurčené množství lidí, podle obyvatel Misuráty je ostřelování mimořádně těžké.

Humanitární pracovníci prchají

Již ve středu Kaddáfího syn Saíf al-Islám oznámil, že povstání proti jeho otci "bude do čtyřiadvaceti hodin" poraženo.

Kaddáfího letadla bombardují ropné terminály Rás Lanúf a Brega
Kaddáfího letadla bombardují ropné terminály Rás Lanúf a Brega | Foto: Reuters

Cesta k hlavnímu "stanu" rebelů, přístavnímu Benghází, se Kaddáfího vojákům otevřela po ovládnutí města Adždabíja.

Už během dne začaly z Benghází evakuovat své pracovníky humanitární organizace Lékaři bez hranic, stejně jako Mezinárodní výbor Červeného kříže. Podle stanice BBC zaútočilo vládní letectvo po poledni také na místní letiště.

Povstalci následně hlásili, že se jim dva letouny podařilo sestřelit, zprávu ale nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

 

Právě se děje

Další zprávy