Letadla bombardují civilisty v Tripolisu, tvrdí svědci

Zahraničí Reuters ČTK Zahraničí, Reuters, ČTK
21. 2. 2011 23:55
Dramatické dění v severoafrické zemi jsme sledovali celý den v online reportáži
Pilot jedné ze dvou stíhaček, které přistály na Maltě. Jedná se o libyjské dezertéry, kteří odmítli bombardovat lidi, protestující proti Kaddáfímu.
Pilot jedné ze dvou stíhaček, které přistály na Maltě. Jedná se o libyjské dezertéry, kteří odmítli bombardovat lidi, protestující proti Kaddáfímu. | Foto: Reuters

Tripolis - Lidové bouře, které už v minulých týdnech svrhly režimy v Tunisku a Egyptě, zmítají nejnověji Libyí.

Nepokoje proti diktátorovi Muammaru Kaddáfímu si podle dostupných informací vyžádaly už několik stovek mrtvých. Poslední odhad organizace Human Rights Watch je od začátku protestů před týdnem více než 600 obětí, z toho více než 150 v pondělí v Tripolisu.

Tisíce lidí žádají Kaddáfího odstoupení, podle posledních zpráv čelí střelbě z automatických zbraní a dokonce bombardování z letadel.

Většina země je nyní v rukou povstalců a vojáků, kteří přešli na stranu povstání. Vzbouřily se i vlivné kmeny, které dosud Kaddáfího podporovaly.

Protesty před policejní stanicí v Benghází, převzato z YouTube.
Protesty před policejní stanicí v Benghází, převzato z YouTube. | Foto: Aktuálně.cz

V Tripolisu i přes brutální zásahy bezpečnostních sil demonstranti ničí billboardy s tváří Kaddáfího a zapálili budovu televize, která stále vysílala režimní propagandu.

Diktátorův syn Sajf Islám už v noci na pondělí oznámil, že armáda bude bojovat do posledního muže. V noci na úterý pak v dalším televizním vystoupení popřel, že by obyvatelé Tripolisu byli bombardováni.

Zemi nicméně podle něj hrozí občanská válka, a to obzvláště poté, co se protesty rozšířily i do metropole Tripolisu. Již v neděli večer tam speciální jednotky střelbou rozháněly tisíce lidí. Celý víkend i v pondělí podle svědků pálili ostřelovači do demonstrantů a lidí v Benghází z automatických zbraní. Ulice jsou plné barikád.

Libyjští velvyslanci v některých zemích světa na protest proti masakrování civilistů odstoupili. Mezi nimi například velvyslanci v Polsku, Číně nebo zástupci země při OSN v New Yorku.

Venezuelská vláda popřela spekulace, že ji Kaddáfí požádal, aby mu povolila v případě nouze odletět do této jihoamerické země.

Situaci v zemi jsme sledovali celý den online:

23:58 - Poslední oficiální reakce dnešního dne - tentokrát od americká ministryně zahraničí Hillary Clintonové. Právě role USA v libyjském konfliktu je značně citlivá. Clintonová ve svém prohlášení odsoudila násilí v Libyi a řekla, že by tamní vláda měla respektovat práva libyjského lidu. Vyzvala k ukončení "nepřijatelného krveprolévání" v Libyi.

23:11 - Vlivný islámský duchovní egyptského původu Júsuf Kardáví vyzval pomocí fatvy k zabití libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Toto vážné náboženské prohlášení, známé od dob podobného odsouzení spisovatele Salmana Rushdieho v 80. letech minulého století, vydal Kardáví prý pro to, aby se Libye Kaddáfího "konečně zbavila". "Kdokoli z libyjské armády může vystřelit kulku na Muammara Kaddáfího, aby se ho Libye zbavila. Ať to udělá," prohlásil Kardáví podle agentury AFP. Pětaosmdesátiletý duchovní, který požívá v arabském světě velké vážnosti a často vystupuje i v programech satelitních televizí včetně Al-Džazíry, vybízel například také egyptského prezidenta Husního Mubaraka k rezignaci s tím, že je to jediné řešení pro tamější krizi.

22:06 - V nočním Tripolisu dál zní střelba, popsali zahraničním zpravodajům situaci svědkové. Zemřelo údajně mnoho lidí. Podle kusých - a neověřených - zpráv z místa vzplály budovy policie, plameny zachvátily rovněž Parlament. Zpravodajská Al-Džazíra opakovaně citovala svědky, podle nichž Kaddáfí povolal proti demonstrantům bombardéry.

21:50 - Podle informací agentury ČTK se momentálně nachází v Libyi jedenáct Čechů.

21:41 - Kaddáfí vydal příkaz k leteckému bombardování Benghází, které je od nedělního večera v rukou rebelů. S odvoláním na svůj zdroj to oznámila televize Al-Arabíja. 

21:36 - Jedna dobrá zpráva: z Egypta začaly na východ Libye proudit dodávky léků, zdravotnického materiálu a humanitární pomoci. Libyjskou stranu hraničního přechodu kontrolují povstalci.

20:30 - Zástupce velvyslance Libye při OSN Umár Dabaší řekl televizi BBC, že Kaddáfí situaci už neustojí a režim padne během několika dní.

19:46 - Pracovníci libyjského zastoupení při OSN v New Yorku oznámili, že nadále již nereprezentují vládu Muammara Kaddáfího, ale pouze "libyjský lid."

19:30 - "To, čeho jsme dnes svědky, je nepředstavitelné. Vojenská letadla a helikoptéry bombardují jednu oblast za druhou bez rozdílu. Je zde mnoho mrtvých," řekl televizi Al-Džazíra v přímém přenosu jeden z obyvatel Tripolisu. Na otázku, zda bombardování pokračuje, odpověděl, že ano. "Kdokoliv se pohne, i když je ve svém autě, toho zasáhnou," řekl.

Protesty v Libyi, převzato z YouTube
Protesty v Libyi, převzato z YouTube | Foto: Aktuálně.cz

19:10 - Z libyjských ropných rafinerií jsou hlášeny stávky dělníků. Export suroviny se zřejmě úplně zastavil, Libye denně produkuje 1, 6 milionů barelů ropy. Přerušení produkce bude mít vážné následky hlavně pro Itálii, která velkou část své spotřeby ropy pokrývá dovozem z Libye.

18:55 - Na Maltě přistála dvě libyjská vojenská letadla. Podle maltských médií jde o piloty, kteří dostali rozkaz bombardovat Tripolis, ale místo toho dezertovali.

18:20 - Libyjští velvyslanci v mnoha zemích světa dnes na protest proti masakrům odstoupili ze svých funkcí. Mezi nimi i velvyslanec ve Velké Británii. V České republice libyjské velvyslanectví není, agendu pro ČR má na starosti ambasáda ve Vídni.

18:00 - Al-Džazíra s odvoláním na svědky vysílá zprávu, že demonstranty v Tripolisu bombardují letadla.

17:36 - Podle televize Al-Džazíra tisíce lidí míří ke Kaddáfího paláci v Tripolisu, jsou pod palbou ostřelovačů.

17:33 - Telefonní spojení s Tripolisem je nyní přerušené, v centru města údajně bezpečnostní síly útočí na shromážděné demonstranty.

Protesty před policejní stanicí v Benghází, převzato z YouTube.
Protesty před policejní stanicí v Benghází, převzato z YouTube. | Foto: Aktuálně.cz

17:32 - Britský ministr zahraničí William Hague hovořil na televizi Al-Arabíja o "informacích," že Kaddáfí přece jen odletí nebo už odletěl do Venezuely. Vláda v Caracasu tvrdí, že o ničem neví.

16:48 - Libyjský exilový server napsal, že Kaddáfího bezpečnostní jednotky drží v domácím vězení náčelníka generálního štábu libyjská armády Abú Bakra Júnisa Džabíra. Důvodem je zřejmě to, že chtěl, aby se armáda  vzepřela Kaddáfímu.

16:33 - Televize Al-Džazíra s odvoláním na svědky uvedla, že Kaddáfího ozbrojenci loupí v bankách a úřadech, nad hlavním Zeleným náměstí v Tripolisu přelétávají bojové helikoptéry. Na náměstí míří tisíce protestujících, kteří žádají odstoupení Kaddáfího.

16:05 - Podle televize Al-Arabíja už počet obětí od začátku nepokojů přesáhl čtyři stovky. Jeden z mluvčích libyjské exilové opozice v Londýně oznámil, že Kaddáfí zřejmě už proti demonstrantům nasadil bojové helikoptéry.

15:38 - Těžařská společnost British Petroleum (BP) zastavuje veškerou činnost v Libyi a evakuuje své zaměstance. BP je jedna z řady západních ropných firem, působících v zemi.

15:17 - Z Benghází i Tripolisu jsou hlášeny první případy rabování. Jeden z vůdců povstání v Benghází tvrdí, že ve městě ještě řádí zbytky Kaddáfího příznivců, kteří se rabováním a žhářstvím snaží vyvolat dojem, že protestů se zúčastni hlavně zločinci a vandalové.

14:25 - Václav Klaus se k situaci v Libyi vyjádřil po setkání s  polským prezidentem. Poznamenal. že nedávný summit EU-Afrika vedl ještě Kaddáfí. "Prezidenti či premiéři zemí střední a východní Evropy se vůči tomuto panu předsedajícímu summitu chovali velmi opatrně a obezřetně. Ale když jsem viděl, jak velmi přátelsky se vůči panu Kaddáfímu chovali někteří prezidenti a premiéři západní Evropy, tak to myslím, že teď budou mít problém oni," řekl Klaus.

13:00 - Liga arabských států vyzvala k ukončení násilí a v prohlášení uvedla, že požadavky obyvatel arabských zemí na reformy a změny jsou legitimní. Prohlášení v podstatě znamená, že Kaddáfí ztratil podporu arabských zemí.

 11:50 - Podle svědectví panuje v centru Tripolisu chaos. Kaddáfího ozbrojenci stříli do davů ze střech budov a z jedoucích automobilů, lidé v ulicích přesto volají po konci režimu. Hoří už i budova libyjské tajné policie

10:20 - V plamenech je také sídlo libyjské vlády v centru Tripolisu. Zdá se, režim ztrácí kontrolu i nad hlavním městem.

09:48 - Dav demonstrantů zaútočil na budovu státní televize v Tripolisu, která je loajální Kaddáfímu a stále vysílala zpravodajství na jeho podporu. Podle svědků je budova v plamenech.

08:45 - Francie se obává vývoje v nepokoji zmítané Libyi. "Toto bezprecedentní násilí může vyústit v extrémně krvavou a dlouhou občanskou válku," prohlásil mluvčí vlády Francois Baroin. Je podle něj nezbytné, aby Amerika a Evropa spojily síly a válce zabránili.

Benghází je v rukou rebelů.
Benghází je v rukou rebelů. | Foto: Reuters

08:03 - Ministři evropské sedmadvacítky ráno jednali o situaci na severu Afriky. Zatím neoficiálně odsoudili poslední vývoj v Libyi. Postup režimu proti demonstrantům je podle nich nepřípustný. "Svoboda projevu a právo na mírumilovné protesty jsou základními právy každého člověka, která musí být respektována a ochraňována," stojí podle agentury Reuters v usnesení, které mají ministři schválit během dne.

07:46 - Podle některých arabských médií prchl Muammar Kaddáfí do Jižní Ameriky, konkrétně do Brazílie či Venezuely. Oficiální zdroje nicméně informaci popírají a tvrdí, že prezident pobývá v centrální Libyi.

07:18 - Na nepokoje v Libyi zareagovaly i světové burzy. Cena za barel ropy vzrostla o více než dolar na 103,5 dolaru. Libye je čtvrtým největším africkým exportérem ropy - denně vytěží 1,6 milionu barelů.

07:05 - Stovky demonstrantů ozbrojených noži a puškami vtrhly na Jihokorejci vedené staveniště v Tripolisu. Během střetů byli zraněni nejméně čtyři cizinci, informovalo jihokorejské ministerstvo zahraničí.

Kaddáfí mladší během televizního vystoupení
Kaddáfí mladší během televizního vystoupení | Foto: Reuters

06:41 - Spojené státy situaci v severoafrické zemi prozatím analyzují. Chtějí zjistit, zda jsou vyhlídky pro nějaké smysluplné reformy v Libyii a zvažují také "všechny vhodné akce".

06:13 - Vojenská jednotka známá jako Blesk údajně na stranu protivládních demonstrantů. Bojovala s Kaddáfího elitními gardami a porazila je, napsala agentura Reuters. Představitelé režimu informace dosud nekomentovali.

06:07 - Libyjský velvyslanec v Indii rezignoval. BBC řekl, že nesouhlasí s násilným potlačením protestů.

00:40 - "Budeme bojovat do poslední minuty, do poslední kulky," prohlásil Kaddáfího syn Sajf Islám v televizi. Dodal, že během pondělí se sejde parlament, aby projednal "jasný program reforem". Reformy mají zahrnovat novou ústavu a liberální zákony. Vláda zvýší v zemi platy, slíbil.

 

Právě se děje

Další zprávy