Vůdce islamistické opozice je zpět v Tunisku

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
30. 1. 2011 19:42
Po 20 letech ho vítali ho příznivci i transparenty proti teokratické vládě
Rašíd Ghannúší
Rašíd Ghannúší | Foto: Reuters

Tunis - Představitel tuniské islamistické opozice Rašíd Ghannúší se po dvaceti letech v exilu vrátil do své vlasti.

Přivítaly jej stovky jeho příznivců, ale na letišti byli také stoupenci laické společnosti s transparenty brojícími proti fundamentalismu, teokracii a islámskému právu šaríi.

Rašíd Ghannúší uprchl zvůli režimi prezidenta Zína Abidína bin Alího. Jeho fundamentalistická strana byla v Tunisku zakázána už rok po svém založení na začátku 80. let. Ve 2. polovině 80. let byla tolerována, nicméně už předtím se rozštěpila na umírněný a radikální proud.

Ghannúší od roku 1992 žil v Británii.

Podle pozorovatelů je jeho návrat nejokatějším symbolem změn, které Tunisko zažívá. Už jeho návratu předcházelo uvolnění omezení médií, zakázané politické strany se mohou opět registrovat a amnestováni jsou političtí vězňové.

Prezident Zín Abidín bin Alí v důsledku nepokojů, které začaly v Tunisku už v prosinci původními protesty proti vysoké nezaměstnanosti, nakonec utekl do Saúdské Arábie.

Nová tuniská administrativa, v čele s prozatímním prezidentem Fuádem Mbazaou, požádala mezinárodní policejní organizaci Interpol o pomoc se zatčením uprchlíka u jeho rodiny.

Tunisko se uklidňuje

Situace v zemi se pomalu uklidňuje, ale speciální mezinárodní komise by měla v zemi vyšetřovat lednové násilnosti, které si podle tuniských zdrojů vyžádaly nejméně osm desítek mrtvých a podle OSN téměř 120.

Švýcarsko zahájilo vyšetřování účtů, jež patřily svrženému prezidentovi bin Alímu a jeho blízkým a které švýcarské banky zmrazily už téměř před dvěma týdny kvůli podezření z praní špinavých peněz.

Miliony ve Švýcarsku

Jejich obsah byl podle AFP odhadnut na desítky milionů švýcarských franků (stovky milionů Kč). Nicméně podle mluvčí švýcarské policie není jisté, jestli jsou zmrazené účty skutečně spojené s prezidentem.

Už v pátek Švýcarsko upravilo seznam zhruba 50 osob, jichž se zmrazení týkalo: šest dalších osob bylo na seznam připsáno a jedna naopak vyškrtnuta, jelikož byla na seznamu omylem.

 

Právě se děje

Další zprávy