Předchůdci lidí odešli z Afriky dřív, než vědci mysleli

Petr Jemelka Petr Jemelka
28. 1. 2011 13:30
Ne 60, ale 120 tisíc let už podle vědců žijí lidé v Arábii

Washington  - Předchůdci dnešního člověka zřejmě opustili Afriku o tisíce let dříve, než vědci dosud předpokládali.

Lidský druh při putování z Afriky, podle vědecké studie publikované v magazínu Journal o Science, zamířil na východ kolem Rudého moře a vydal se na Blízký východ.

Dokládají to prý nálezy 100 až 125 tisíc let starých kamenných nástrojů, které archeologové objevili ve Spojených arabských emirátech. Historici se přitom domnívali, že se lidé do dnešní Arábie dostali teprve před 60 tisíci lety.

K určení stáří kamenných nástrojů bylo využito techniky, která dokáže rozpoznat, kdy byl předmět naposledy vystaven slunečnímu svitu.

"Techniky užité k výrobě seker a dalších kamenných nástrojů nalezené v emirátě Sharjah byly vyrobeny lidmi odjinud. Podobné věci jsme našli ve východní Africe," vysvětluje Anthony E. Marks z Východní metodistické univerzity v Dallasu.

Neandertálci (ilustrační foto).
Neandertálci (ilustrační foto). | Foto: Aktuálně.cz

"Nebylo moc možností, jak se mohli lidé z Afriky dostat. Mohli odejít přes Sinajský poloostrov, kolem Rudého moře nebo přes úžiny poblíž jeho jižních břehů. Náš objev ukazuje spíše na druhou variantu, která byla vhodnější," vysvětluje Hans-Peter Uerpmann z centra pro vědeckou archeologii Univerzity Karlse Eberharda v německém Tübingenu.

Jedním z dalších možných vysvětlení je teorie podle níž do Arábie přišli neandertálci. Ti ale v té době žili převážně v Evropě a na území dnešního Ruska. Že by se přesunuli tak daleko, je tedy nepravděpodobné.

"Vysvětlení, že by se jedna skupina neandertálců zničehonic otočila na jih a vydala se na několikatisícovou pouť, se mi zdá jako velice nepravděpodobné. Nedává to žádný smysl," uvedl Anthony E. Marks v telefonickém rozhovoru pro agenturu AP.

Ačkoliv se to dnes zdá podivné , v Arábii bylo tehdy vlhké podnebí, což bylo pro tehdejší lidskou populaci všestranně příhodnější. Vegetace poskytovala dostatek plodů i kořisti.

 

Právě se děje

Další zprávy