Při útoku islamistů v Alžírsku pět mrtvých vojáků

ČTK ČTK
3. 10. 2010 21:45
Násilí spojené s islamistickými ozbrojenci v Alžírsku v posledních letech poněkud polevilo
Foto: Aktuálně.cz

Alžír - Při útoku militantních islamistů na armádní konvoj v Alžírsku bylo zabito pět vojáků a deset dalších utrpělo zranění. Oznámila to dnes agentura AP s odvoláním na nejmenované oficiální zdroje.

Jednotky pronásledovaly povstalecké ozbrojence v kabylské oblasti východně od alžírské metropole. Při průjezdu městem Zakri odpálili povstalci dálkově ovládanou nálož, jejíž výbuch zasáhl nákladní automobil. V něm pět vojáků zahynulo.

Násilí spojené s islamistickými ozbrojenci v Alžírsku v posledních letech poněkud polevilo, avšak především ve východní části země zůstává aktivní Organizace Al-Káida v muslimském Maghribu.

Nicméně Alžírsko se stále vzpamatovává z občanského konfliktu z 90. let, který proti sobě postavil zastánce radikálního islámu a centrální vládu. Konflikt po sobě zanechal více než 200 tisíc mrtvých.

Vláda této severoafrické země před pěti lety přišla v rámci národního usmíření s nabídkou amnestie pro povstalce, kteří složí zbraně. Tento krok, jenž byl schválen i v referendu, je stále v platnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy