Van Goghův obraz ukradený v Káhiře policie stále hledá

Zahraničí Zahraničí
22. 8. 2010 7:45
Původní zpráva o dopadení zlodějů byla omyl

Káhira - Z muzea v Káhiře byl za bílého dne ukraden jeden z nejslavnějších obrazů nizozemského malíře Vincenta van Gogha.

Egyptský ministr kultury Farúk Husní původně oznámil, že se dílo po několika hodinách našlo u dvojice Italů na káhirském letišti, později však tuto zprávu popřel.

"Dostal jsem nepřesnou informaci, ta malba je stále nezvěstná," citoval Husního zpravodajský server BBC.

Dílo Vlčí máky, jehož cena se odhaduje na 50 milionů dolarů, bylo odstraněno z rámu v sobotu po otevření Muzea Mahmúda Chalíla.

Ministerstvo kultury po zjištění krádeže přijalo preventivní opatření na letištích a v přístavech, aby se zabránilo vyvezení obrazu do ciziny. Husní následně médiím sdělil, že egyptská policie "zadržela na letišti v Káhiře dvě osoby italské národnosti, muže a ženu, s ukradeným obrazem". To se však ukázalo jako omyl.

Podle tiskové agentury Mena dva mladí Italové vzbudili na letišti podezření, když odešli na toaletu a vzápětí z budovy rychle zmizeli. Italská agentura Ansa napsala, že podezřelý pár byl součástí skupiny turistů, která v sobotu muzeum navštívila. Husní upřesnil, že během soboty zavítalo do zmíněného muzea pouze deset lidí.

Známý obraz byl již ukraden v roce 1977. O dva roky později byl údajně nalezeno v neupřesněné lokalitě v Kuvajtu. Egyptská policie tehdy pouze uvedla, že jí místo úkrytu prozradili tři zatčení.

Nikdy ale nebylo zveřejněno, zda byli pachatelé krádeže zadrženi a potrestáni. A když byl pak o rok později duplikát obrazu prodán v Londýně za 43 milionů dolarů, vyvolalo to v Egyptě debatu, zda padělkem nebylo ve skutečnosti vrácené plátno.

Muzeum Mahmúda Chalíla bylo otevřeno v roce 1962, pyšní se sbírkou 208 pláten, mezi nimiž jsou díla Moneta, Maneta, Toulouse-Lautreka, Gaugina i Renoira. Jde o jednu nejvýznamnějších sbírek evropského umění 19. a 20. století na Blízkém východě.

 

Právě se děje

Další zprávy