Odveta za útok v letadle: USA chystají údery v Jemenu

ČTK ČTK
30. 12. 2009 10:32
Za přípravou atentátu jsou prý propuštění vězni z Guantánama
Foto: Reuters

Washington - Spojené státy a Jemen vytipovávají cíle v Jemenu pro letecké údery v odvetě za nedávný pokus o atentát na americké letadlo v Detroitu, k němuž se přihlásila regionální větev mezinárodní teroristické sítě Al-Káida na Arabském poloostrově. Uvedla to dnes televize CNN.

CNN cituje dva nejmenované vysoké představitele, kteří prohlásili, že jde o to, připravit se pro případ, že by prezident Barack Obama nařídil odvetné letecké údery. Musí se prý zjistit, které cíle by mohly mít přímou spojitost s atentátem a s jeho přípravou.

Americká televize ABC na své internetové stránce uvedla, že dva ze čtyř členů Al-Káidy v Jemenu, kteří připravovali útok Nigerijce proti americkému letounu, jsou bývalí vězni z Guantánama.

Podle agentury AP je mezi těmi, kdo atentát připravovali, několik Saúdů, kteří byli propuštěni z Guantánama a posláni do Saúdské Arábie. Tam měli absolvovat speciální převýchovný program a následně byli propuštěni na svobodu. Jemen je považován za jednu z bašt Al-Káidy a nigerijský atentátník se tam prý letos zdržoval přes tři měsíce.

Umar Farouk Abdulmutallab
Umar Farouk Abdulmutallab | Foto: Reuters

"Americké zvláštní síly a zpravodajské služby se se svými jemenskými protějšky spojily k identifikaci potenciálních cílů Al-Káidy v Jemenu," řekl CNN jeden z nejmenovaných zdrojů. Podle druhého ale Jemen stále nedal souhlas s postupem amerických speciálních sil, které by operovaly na souši, aby zajaly některého z podezřelých a vyslechly ho.

Podle amerických zpravodajských služeb v Jemenu funguje několik výcvikových táborů Al-Káidy. V každém z nich může být cvičeno 10 až dvacet teroristů. Jeden z těchto táborů už byl v prosinci cílem leteckého úderu.

Jemenský ministr zahraničí britské BBC řekl, že v jeho zemi podle odhadů může být aktivní až několik stovek bojovníků Al-Káidy, kteří by mohli připravovat atentáty podobné tomu nedávnému v Detroitu.

 

Právě se děje

Další zprávy