Vědci objevili na Sahaře kosti prastarých krokodýlů

Lucie Kalivodová
23. 11. 2009 6:15
Pět exotických druhů krokodýlů žilo na Sahaře před sto miliony lety vedle dinosaurů
Foto: Reuters

Rabat/Londýn - Paleontolog Paul Sereno objevil pět exotických druhů krokodýlů, kteří žili na Sahaře před sto miliony lety vedle dinosaurů. Tři z nich byly doposud neznámé. Informovala o tom britská média.

Sahara byla tehdy součástí superkontinentu Gondwana a místo písečných dun ji pokrývaly zelené pláně, mezi kterými se vinuly široké řeky.

Stejně jako jejich novodobí bratranci, byli i tito krokodýli hbití jak na zemi, tak ve vodě. Společně s dinosaury patřili do třídy plazů,  ale na rozdíl od nich zaujímali místo v jiné vývojové větvi, která pokračovala k dnešním krokodýlům.

Profesor Paul Sereno z University of Chicago bádal se svým týmem v Maroku a Nigeru a kromě známého dvanáctimetrového "superkrokodýla" nazvaného Sarcosuchus imperator potvrdil, že tam žilo nejméně pět dalších druhů, jejichž fosílie vědci vykopali.

Ilustrační fotografie. Kosterní pozůstatky prakrokodýla.
Ilustrační fotografie. Kosterní pozůstatky prakrokodýla. | Foto: Reuters

Prvním je šestimetrový masožravec Kaprosuchus saharicus se zuby ve tvaru dýky. Metr dlouhý Araripesuchus rattoides byl objeven v Maroku. Podle vědců se živil rostlinami a drobnými živočichy.

Posledním z druhů je šestimetrový Laganosuchus thaumastus, kterého vědecký tým objevil v Maroku i Nigeru a který se živil rybami.

Kromě těchto nově objevených druhů našli paleontologové také kostry dvou již známých krokodýlů - Anatosuchus minor a Araripesuchus wegeneri. Sereno popsal úspěchy svého vědeckého týmu v časopise National Geographic.

Objev je významný především tím, že kromě popsání nových druhů byly z vykopávek zjištěny další poznatky o předcích současných krokodýlů, kteří dokázali na rozdíl od dinosaurů přežít až do dnešní doby.

 

Právě se děje

Další zprávy