Pyramidy přihlížely neštěstí vlaku. Nejméně 15 mrtvých

ČTK ČTK
24. 10. 2009 22:35
Minimálně 55 dalších bylo zraněno při dnešní srážce dvou osobních vlaků u egyptského hlavního města Káhiry

Káhira - Podle prvních zpráv nejméně 15 lidí přišlo o život a 55 dalších bylo zraněno při dnešní srážce dvou osobních vlaků u egyptského hlavního města Káhiry. Nicméně údaje o obětech na životech se různí: podle agentury AP by dokonce mělo jít až o 25 mrtvých. Nehoda se stala na jihovýchodě metropole v Gíze, která je známá jako někdejší pohřebiště egyptských vládců.

Záchranáři několik hodin pracovali na vyproštění přeživších, kteří uvízli v troskách vlaků.

Vlak z Káhiry do jihoegyptského Asijútu vrazil do spoje na trase z Gízy do města Fajjúm, které leží ve stejnojmenné oáze, uvedla AP s odvoláním na egyptské úřady. První vlak zastavil kvůli překážce na kolejích.

Dnešní nehoda se stala v místě, kde se v únoru 2002 událo nejhorší železniční neštěstí v dějinách Egypta. Při požáru ve vlaku tehdy zahynulo přes 360 lidí.

Neštěstí jsou na egyptských železnicích poměrně častá. Vina za ně je většinou přikládána nedostatečné údržbě. Mnoho vlakových neštěstí připadá na deltu Nilu. V červenci 2008 zahynulo při nehodě vlaku na severozápadě Egypta nejméně 20 lidí, v srpnu 2006 přišlo o život 58 osob při srážce dvou vlaků, které vjely na stejnou kolej.

 

Právě se děje

Další zprávy