Umělé panenské blány ano, nebo ne? Egypt se hádá

Naďa Straková
13. 10. 2009 9:15
Muslimské bratrstvo vyhlásilo fatvu na prodavače tělíska, které dokáže simulovat neposkvrněnost nevěsty
Foto: Reuters

Káhira - Egyptská společnost prochází horkou debatou o tělísku, které dokáže ženám fingovat panenství.

Zatímco členové islamistického Muslimského bratrstva proti prodeji tohoto předmětu brojí, jiní poukazují na to, že ve společnosti se na sexuální život uplatňuje dvojí metr. O kauze informuje americký deník Los Angeles Times.

Malé tělísko, které je zatím k mání jen přes internet, obsahuje falešnou panenskou blánu a malé množství krve, takže ženich při první svatební noci nepozná, že jeho novopečená manželka již "zhřešila".

Podle Muslimského bratrstva, které je sice oficiálně zakázáno, ale jehož členové kandidující jako nezávislí mají v egyptském parlamentu dvacetiprocentní zastoupení, zařízení podporuje ženskou promiskuitu.

Čínský výrobek

V zemi, která za posledních 40 let přešla od minisukní a sekularismu k hidžábům (ženský muslimský šátek) a k náboženskému konzervatismu, se ale stále najde mnoho hlasů, které bigotním muslimům oponují.

"Každá žena má právo si o téhle věci (předmanželském sexu) rozhodnout sama," řekla deníku Los Angeles Times Lina Samaanová, původním povoláním účetní. "Na tom, jak naše společnost přemýšlí, není něco v pořádku, jelikož i muži, kteří nejsou věřící, si v Egyptě nevezmou ženu, která není panna," dodala rozhořčeně.

Výrobek přes internet prodává čínská firma. "Už se nemusíte bát o ztrátu svého panenství. S tímto produktem můžete opět zažít svou první noc, jako by to bylo poprvé," hlásá reklama onlineové společnosti Gigimo.

Členové Muslimského bratrstva vyzvali k zákazu prodeje výrobku na území Egypta. Klerik Abdul Moeti Bayoumi dokonce na obchodníky, kteří budou produkt za 29,90 dolaru (510 Kč) prodávat, vyhlásil fatvu.

Radikalizace na vzestupu

Vláda egyptského autoritářského prezidenta Husního Mubáraka se čím dál více potýká s vlivem ultrakonzervativní odnože islámu, který do země přichází ze Saúdské Arábie a Perského zálivu. S ním přichází do Egypta i "móda" zakrývání ženského těla včetně obličeje.

Vláda Husního Mubaraka čelí radikalizaci islámu v zemi
Vláda Husního Mubaraka čelí radikalizaci islámu v zemi | Foto: Reuters

Progresivní klerik Mohamed Sajíd Tantáví dokonce zvažuje zákaz nikábu (rouška přes obličej) v prostorách prestižní sunnitské vzdělávací instituce al- Azhar, která je druhou nejstarší univerzitou světa.

"Nikáb nemá s islámem nic společného," citují imáma al-Azhar egyptská média. "Já toho o náboženství vím víc než vy i vaše rodiče," dodal. Zákaz nošení nikábu se už nyní týká zdravotních sestřiček.

Liberálnější proud Egypťanů tvrdí, že tělísko s falešnou blánou může některé ženě, která například byla znásilněna, dokonce zachránit život. Egypt totiž stále praktikuje vraždy ze cti. Společně se Súdánem, Etiopií či Eritreou patří také k zemím, kde je stále rozšířená ženská obřízka, tedy odstraňování ženských genitálií.

 

Právě se děje

Další zprávy