Čaroděj od Nilu unesl tisíce dětí. Spravedlnosti uniká

Zdeněk Mihalco
27. 7. 2009 22:37
Armáda Josepha Konyho přes 20 let terorizuje obyvatele několika zemí
Foto: Jiří Kropáček

* Seriál o nejhledanějších lidech planety, kteří utíkají spravedlnosti, začal minulý týden * Další díl zveřejníme o víkendu

Praha - Prohlašuje, že je prorokem, který komunikuje s duchy a plní jejich přání. Podle některých svědectví má nadpřirozené schopnosti. O Josephu Konym koluje tolik zvěstí a mýtů, že jej britský novinář Matthew Green ve své loni vydané biografické knize o "nejhledanějším muži v Africe" nazval čarodějem od řeky Nil.

Přes dvacet let Konym vedená Armáda Božího odporu (LRA) usiluje o svržení režimu v africké Ugandě. V zemi chce zavést křesťanskou vládu vycházející z biblického desatera.

Matthew Green: The Wizard of the Nile
Matthew Green: The Wizard of the Nile | Foto: Portobello Books Ltd.

Konyho Armáda Božího odporu stojí za únosy tisíců dětí. Z chlapců poté rituály vychovává vojáky, kteří dostávají za úkol zabíjet své sousedy, rodiče, rozřezávat i jíst části jejich těl či unášet další děti. Dívky Konymu a dalším důstojníkům prý slouží jako sexuální otrokyně. Sám Kony si údajně z unesených dívek vybírá své manželky, kterých měl už přes šedesát.

Bojovníci armády musí dodržovat řadu rituálů. "Před bojem si musíte olejem namalovat kříž na hruď, čelo, obě ramena i na svou zbraň. Říkají, že olej je síla Ducha svatého," vypověděl lidskoprávní organizaci Human Rights Watch jeden z bývalých bojovníků LRA, který zběhl.

Nevládní organizace v Ugandě evidují i případy dětských pracovníků, kterým bylo teprve pět let. Tyto dvě dívky zatím chodí do školy. Otázkou ale je, zda ji také dokončí
Nevládní organizace v Ugandě evidují i případy dětských pracovníků, kterým bylo teprve pět let. Tyto dvě dívky zatím chodí do školy. Otázkou ale je, zda ji také dokončí | Foto: Naďa Straková
Reportáž Aktuálně.cz z Ugandy: Děti v Ugandě už neválčí, ale místo školy často otročí 

Dva miliony uprchlíků

Konyho armáda se v posledních letech přesunula ze severu Ugandy do odlehlých oblastí na pomezí Jižního Súdánu a Demokratické republiky Kongo.

Seriál Aktuálně.cz
Autor fotografie: Jiří Kropáček

Jen za poslední půlrok je Armádě Božího odporu připisována smrt asi 1200 konžských civilistů a únos asi 1500 lidí, zejména dětí. Asi 220 tisíc lidí v posledních měsících uteklo ze svých domovů.

Celkem během více než dvacetiletého konfliktu zemřely až desetitisíce lidí, až dva milióny lidí byly vyhnány ze svých domovů a mnozí dodnes pobývají v táborech, které pro ně na severu země zřídila ugandská vláda.

Konflikt začal v roce 1986, kdy došlo v Ugandě ke svržení prezidenta z kmene Ačolů. Toto etnikum pak vytvořilo několik svých povstaleckých skupin - a jednou z nich bylo i hnutí, jehož členem byl právě Kony, taktéž příslušník kmene Ačolů.

"Kolikrát nás ještě podvede?"

Konyho a některé další důstojníky Armády Božího odporu stíhá Mezinárodní trestní soud (ICC). Vůdce LRA mnohokrát přislíbil, že podepíše konečnou mírovou dohodu, k slavnostnímu podpisu však nikdy nedorazil.

Joseph Kony
Joseph Kony | Foto: Wikipedia Commons

Naposledy se tak stalo na konci loňského roku. Následoval společný vojenský zásah armád tří afrických zemí - Ugandy, Demokratické republiky Kongo a autonomního Jižního Súdánu. Kony dopaden nebyl a následovala odplata - během takzvaného vánočního masakru zemřelo na severovýchodě Demokratické republiky Kongo nejméně 600 civilistů. Některé vesnice byly vypáleny, povstalci znásilňovali ženy a unesli nejméně desítky dětí.

Kony požaduje záruky, že nebude vydán mezinárodnímu soudu - jinak dohodu nehodlá podepsat. Žalobce mezinárodního soudu Luis Moreno-Ocampo před několika dny prohlásil, že Joseph Kony mírovou dohodu nepodepíše nikdy, a mezinárodní společenství by tak mělo udělat vše pro jeho zatčení.

Moreno-Ocampo dodal: "Pokud je slabý, přistoupí na mírová jednání. Pak si sežene peníze, získá jídlo, nakoupí zbraně a zaútočí znovu. Kolikrát nás ještě podvede?"

 

Právě se děje

Další zprávy