Shell se vyrovná s rodinami popravených aktivistů

Naďa Straková
9. 6. 2009 20:10
Společnost čelí obvinění, že se podílela na smrti nigerijského spisovatele a osmi dalších aktivistů

New York - Těžařská společnost Royal Dutch Shell souhlasí s mimosoudním odškodněním rodin obětí bývalého nigerijského režimu, které byly popraveny v roce 1995.

Skupina obhájců lidských práv zažalovala před dvěma týdny u newyorského soudu Shell za to, že nese vinu na smrti spisovatele Kena Saro-Wiwy a osmi dalších aktivistů, kteří protestovali proti těžbě ropy v deltě řeky Niger. 

Argumentovali tehdy tím, že zisky z prodeje ropy nejsou spravedlivě rozdělovány a k místním lidem, kteří v deltě žijí, se z tučných zisků společnosti nikdy nic nedostalo.

Právníci zastupující žalobce obviňují Shell z toho, že v 90. letech dodávala nigerijské policii zbraně, dále že se podílela na násilném potlačování tehdejších protestů proti těžbě ropy v oblasti Ogoniland.

Podle obvinění si Shell měla také najímat vojenské síly, které na protestující vesničany střílely a dokonce měla pomoci vojenské vládě Saro-Wiwu zatknout.

Shell veškerá obvinění popírá, ale souhlasí s tím, že rodinám vyplatí kompenzaci ve výši 15,5 milionů amerických dolarů (341 milionů Kč).

„Stojíme si na tom, že všechna obvinění jsou falešná," řekl zástupce společnosti Malcolm Brinded těsně po oznámení finanční kompenzace.

Bývalá nigerijská vojenská vláda postavila Saro-Wiwu a dalších osm lidí před soud, který vynesl trest smrti oběšením. Rozsudek vyvolal mezinárodní pobouření a byl považován za justiční vraždu. Známý spisovatel Saro-Wiwa byl mimo jiné členem mezinárodního PEN klubu.

Mezi žalujícími je v New Yorku i spisovatelův syn, čtyřicetiletý Ken Saro-Wiwa junior.

„Otec by byl s výsledkem vyrovnání spokojen," řekl agentuře AP Saro-Wiwa junior. Dodal, že vyrovnání znamená pro Nigerijce „vítězství".

Ken Saro-Wiwa junior je s výsledkem mimosoudního vyrovnání spokojen
Ken Saro-Wiwa junior je s výsledkem mimosoudního vyrovnání spokojen | Foto: Reuters

Spokojenost vyjádřil i právník zastupující nigerijské rodiny Paul Hoffman.

„Se Shellem se soudíme přes 13 let a žalující budou nyní kompenzováni za porušování lidských práv, kterým čelili," řekl Hoffman a dodal, že 5 milionů amerických dolarů půjde přímo lidem v Ogonilandu.

Žalobci zažalovali společnost na základě amerického federálního zákona z roku 1789, který umožňuje vyslyšet případy, jenž se staly v zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy