Obnova Zimbabwe vázne. Zemi opouštějí i sloni

Zdeněk Mihalco
1. 6. 2009 21:36
Vládě národní jednoty se zatím nedaří prosazovat reformy a Západ otálí s pomocí
"Lidé v Zimbabwe stále nežijí beze strachu, bez hladovění a chudoby," prohlásil o víkendu premiér Tsvanigarai. Ani přes své rozčarování ale nechce dělat nad vládou národní jednoty křížek.
"Lidé v Zimbabwe stále nežijí beze strachu, bez hladovění a chudoby," prohlásil o víkendu premiér Tsvanigarai. Ani přes své rozčarování ale nechce dělat nad vládou národní jednoty křížek. | Foto: Reuters

Harare - Počet případů cholery v jedenáctimilionovém Zimbabwe se přiblížil 100 tisícům. Podle většiny zdravotnických organizací epidemie ustupuje, ještě však nebyla zcela zažehnána.

Vláda se pokouší stabilizovat ekonomiku a podařilo se jí srazit obří inflaci. I po sto dnech společné vlády však přetrvávají vážné neshody mezi prezidentem Robertem Mugabem a premiérem Morganem Tsvangiraiem, který přiznává, že nedošlo k potřebným reformám.

Americká ministryně zahraničí prohlásila, že v zájmu všech stran je odchod prezidenta Mugabeho z politické scény. Podobně se k věci staví i Evropská unie.

OSN oznámila, že země letos potřebuje více než 700 milionů dolarů humanitární pomoci. Zahraniční dárci se však zatím zdráhají peníze poskytovat.

Takové jsou zprávy posledních dnů, které přicházejí z této před nedávnem relativně prosperující jihoafrické země. V posledních několika letech se však Zimbabwe propadlo do hluboké ekonomické a politické krize.

Mugabe nezmizí, je tady

Politickou krizi měla ukončit lednová dohoda o ustavení vlády národní jednoty, na níž se vedle Mugabeho Afrického národního svazu Zimbabwe-Vlasteneckého svazu (ZANU-PF) podílí i jeho druhdy zapřísáhlí političtí odpůrci z Hnutí za demokratickou změnu (MDC).

Kritika zahraničních médií a politiků směřuje na Roberta Mugabeho, který zemi vládne od roku 1980
Kritika zahraničních médií a politiků směřuje na Roberta Mugabeho, který zemi vládne od roku 1980 | Foto: Reuters

Premiér Tsvangirai na dříve těžko představitelné spojenectví kývl i přesto, že jej od toho mnozí odrazovali. Na víkendovém sjezdu MDC ale sám přiznal, že jeho úsilí o znovunastolení demokratických svobod a vlády zákona zatím nevedlo k úspěchu. Strana podle něj přebrala zodpovědnost, aniž by získala pravomoci k prosazení změn.

„Naši členové se stále stávají oběťmi politické perzekuce," citovala jeho slova agentura AP. A lidé v zemi stále „nežijí beze strachu, bez hladovění a chudoby", postěžoval si. 

I přes neshody s dlouholetým rivalem (mimo jiné ve věci personálního obsazení postu guvernéra centrální banky a generálního prokurátora či ohledně kontroly médií) ale podle svých slov zatím nehodlá od koaliční dohody odstoupit.

"Mugabe nezmizí, je tady. Byl součástí našich problémů a je také součástí jejich řešení, ať se vám to líbí, nebo ne," prohlásil už počátkem května během diskuse s členy zimbabwské diaspory v Johannesburgu v sousední Jihoafrické republice.

Západní představitelé si ale myslí něco jiného. Například americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová před několika dny otevřeně prohlásila, že odchod Mugabeho by byl nejlepším řešením pro všechny.

Největší africká epidemie cholery za 15 let

Krize v Zimbabwe zapříčinila mimo jiné kolaps zdravotnictví. V zemi, jen nepatrně lidnatější než Česká republika, se už deset měsíců šíří cholera: nakazilo se už takřka 100 tisíc lidí, zemřelo jich přes čtyři tisíce.

Kvůli choleře v posledních měsících zemřelo více než 4000 lidí
Kvůli choleře v posledních měsících zemřelo více než 4000 lidí | Foto: Reuters

Počet nových případů již podle Červeného kříže nenarůstá tak rychle, přesto situace zůstává vážná. V souvislosti s nedostatkem potravin a dalších prostředků může podle této organizace epidemie zapříčinit daleko více úmrtí. „Cholera ustupuje, ale nebyla poražena," cituje tisková agentura AP mluvčího Červeného kříže Matthew Cochraneho.

Podle zástupců Červeného kříže jde o nejhorší epidemii cholery v Africe za posledních 15 let. Tehdy vypukla epidemie této nemoci ve rwandských uprchlických táborech v tehdejším Zairu (dnes Demokratická republika Kongo) a zemřelo asi 12 tisíc lidí.

Dárci se zdráhají poskytnout prostředky

Jak píše AP, choleru lze obvykle dobře léčit a předcházet jí. Problémem je však kolaps zimbabwského zdravotnictví a dalších služeb.

Zahraniční dárci se navíc zdráhají poskytnout peníze na budování infrastruktury, protože stále nedůvěřují vládě prezidenta Mugabeho a upozorňují, že vláda zatím neprovedla nutné reformy. Na poskytování finanční pomoci má vliv i celosvětová finanční krize, píše AP.

Foto: Aktuálně.cz

Například Norsko už však minulý týden oznámilo, že obnoví přísun rozvojové pomoci do Zimbabwe. Také Velká Británie už přislíbila jihoafrické zemi poskytnout asi 15 milionů liber.

Například Červený kříž požádal minulý rok mezinárodní společenství o zhruba 9 milionů dolarů na nejnutnější pomoc - např. na prostředky na čištění vody a léky a školení personálu pro polní nemocnice.  Organizace však obdržela pouze 45 procent požadovaných prostředků.

Podle Červeného kříže má rovněž nedostatečný přístup k potravinám a dalším prostředkům v zemi neblahý dopad na nakažené virem HIV, který je v zemi taktéž široce rozšířen.

Jak nicméně ve své reportáži uvedla tisková agentura Reuters, situace ve zdravotnictví - například co se přístupu k lékům týče - se oproti přelomu roku pomalu zlepšuje.

Žebrající děti na ulici v metropoli Harare
Žebrající děti na ulici v metropoli Harare | Foto: Reuters

Odcházejí i sloni

OSN nyní přesto oznámila, že Zimbabwe v roce 2009 potřebuje naléhavou humanitární pomoc ve výši 719 milionů dolarů.

Jak upozorňují tamní média, ekonomická krize v zemi má také vážný dopad na kvalitu vzdělávacího systému, který byl před časem pro mnohé jiné africké země vzorem. Podle listu The Standard například ve školách připadá na 30 žáků v průměru jedna učebnice a ve školách je vážný nedostatek učitelů.

Agentura AP uvádí i další důsledek krize fungování zimbabwského státu: Ze země údajně odcházejí nejen tisíce obyvatel, ale i stáda slonů. Vyhání je rostoucí počet pytláků a pronikání zemědělců do oblastí původně určených pro divokou zvěř.

 

Právě se děje

Další zprávy